Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Σύγκρουση δίχως τέλος στο Νοσοκομείο Βόλου

Γιατροί και εργαζόμενοι απέκλεισαν το γραφείο του διοικητή κ. Ζαχαρόπουλου ζητώντας την απομάκρυνσή του
Γιατροί και εργαζόμενοι απέκλεισαν το γραφείο του διοικητή κ. Ζαχαρόπουλου ζητώντας την απομάκρυνσή του

Νέο σκηνικό έντασης προκλήθηκε χθες στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου 150 περίπου γιατροί και εργαζόμενοι από νωρίς το πρωί απέκλεισαν το γραφείο του διοικητή κ. Ζαχαρόπουλου ζητώντας την απομάκρυνσή του. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης απειλήθηκε νέο επεισόδιο μεταξύ του κ. Ζαχαρόπουλου και του προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας κ. Ν. Χαυτούρα, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση δύο αστυνομικών και του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου για να εκτονωθεί η κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την τοπική Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών υποβλήθηκαν μηνύσεις κατά της διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου. Το Διοικητικό Συμβούλιο που επρόκειτο να συνεδριάσει χθες, δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ με απόφαση της γενικής συνέλευσης των γιατρών δεν πραγματοποιούνται από χθες τα εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία. Γιατροί και εργαζόμενοι αναμένουν μέχρι και σήμερα από το υπουργείο Υγείας να δοθεί λύση στο θέμα της απομάκρυνσης του διοικητή.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις που επιβαρύνουν και την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, λαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων με τη διοίκηση του «Αχιλλοπούλειου».

Χθες νωρίς το πρωί οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, όπου αποφάσισαν πρώτον, να ζητήσουν από το διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ζαχαρόπουλο να απομακρυνθεί και δεύτερον, να απέχουν από τα εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία.

Στις 8 το πρωί μετέβησαν στο γραφείο του διοικητή, όπου ο κ. Ζαχαρόπουλος βρισκόταν ήδη μέσα έχοντας κλειδώσει την πόρτα. Σε λίγη ώρα συγκεντρώθηκαν πάνω από 150 γιατροί και εργαζόμενοι ζητώντας από το διοικητή να τους συναντήσει και να του ζητήσουν να απομακρυνθεί. Η κατάσταση αυτή διήρκεσε τουλάχιστον μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Από νωρίς το πρωί έξω από το γραφείο του διοικητή κ. Ζαχαρόπουλου βρίσκονταν τρεις αστυνομικοί για να περιφρουρήσουν την ομαλή πραγματοποίηση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 11.30 το πρωί.

Ένας από τους στόχους τόσο των γιατρών, όσο και των εργαζομένων ήταν να μη γίνει το διοικητικό συμβούλιο.

Στο μεσοδιάστημα οι νοσοκομειακοί γιατροί επιχείρησαν να υποβάλουν μήνυση κατά του διοικητή κ. Ζαχαρόπουλου για παρακώλυση λειτουργίας του Νοσοκομείου με την επιδίωξη να γίνει αυτόφωρο αδίκημα. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν στοιχειοθετήθηκε το αυτόφωρο αδίκημα και το ζήτημα έμεινε στην υποβολή της μήνυσης.

Οι γιατροί βρίσκονταν σε άμεση επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας ζητώντας ουσιαστικά να λήξει χθες το θέμα της απομάκρυνσης του διοικητή. Μάλιστα την ίδια ώρα συνεδρίαζε και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου και του προέδρου της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών κ. Βαρνάβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Δραμητινός, ο υπουργός Υγείας θα διαβίβαζε χθες στο διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μακρή το αίτημα να υπάρξει οριστική λύση στο θέμα.

Απειλήθηκε επεισόδιο

Γύρω στις 12.30 και ενώ η κατάσταση παρέμενε τεταμένη με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους να παραμένουν έξω από το γραφείο του διοικητή, ο κ. Ζαχαρόπουλος άνοιξε την πόρτα του γραφείου του για να δεχτεί τους δημοσιογράφους και να παραχωρήσει δηλώσεις.

Εκείνη τη στιγμή μαζί με τους δημοσιογράφους επιχείρησαν να εισέλθουν στο γραφείο και οι γιατροί. Ο κ. Ζαχαρόπουλος στάθηκε στην πόρτα, ενώ ο κ. Χαυτούρας στην προσπάθειά του να μπει στο γραφείο, βρήκε μπροστά του το διοικητή. Ο κ. Χαυτούρας φέρεται να απωθήθηκε και έπεσε στο πάτωμα. Επενέβησαν οι αστυνομικοί για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ οι γιατροί ζητούσαν από το διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου να επιβεβαιώσει ότι ο διοικητής έσπρωξε ή χειροδίκησε κατά του κ. Χαυτούρα. Την ίδια στιγμή γιατροί και εργαζόμενοι φώναζαν κατά του διοικητή «έξω – έξω».

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Μισή ώρα αργότερα ο κ. Ζαχαρόπουλος κάλεσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να μπουν στο γραφείο του για να ξεκινήσει η συνεδρίαση, ενώ είχε σύντομο διάλογο με τον κ. Χαυτούρα και τον κ. Δραμητινό, σε πιο ήρεμο τόνο, με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου να του αναφέρει ότι είναι ανεπιθύμητος στο Νοσοκομείο.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν τα πέντε από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα τρία μέλη ζήτησαν την αυτοεξαίρεση του κ. Ζαχαρόπουλου από τη συνεδρίαση, εκείνος αρνήθηκε και έτσι το διοικητικό συμβούλιο αναβλήθηκε για άλλη μέρα.

Και σήμερα κινητοποίηση

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι αναμένεται να βρεθούν και σήμερα έξω από το γραφείο του διοικητή ζητώντας την απομάκρυνσή του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε στους γιατρούς και τους εργαζόμενους ο κ. Χαυτούρας, από το σύμβουλο του υπουργού Υγείας τονίστηκε πως μέχρι και σήμερα το ζήτημα θα έχει αντιμετωπιστεί. Μάλιστα ο κ. Χαυτούρας ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει μήνυση κατά του διοικητή του κ. Ζαχαρόπουλου για το χθεσινό επεισόδιο στο γραφείο του διοικητή.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ξεκινήσει ΕΔΕ κατά της διοίκησης του Νοσοκομείου.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι και χθες το απόγευμα δεν είχε υποβληθεί κάποια μήνυση από τη διοίκηση κατά των γιατρών και των εργαζόμενων σχετικά με τα χθεσινά συμβάντα έξω από το γραφείο του κ. Ζαχαρόπουλου.

Χωρίς εξωτερικά ιατρεία

Από χθες μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των νοσοκομειακών γιατρών δεν πραγματοποιούνται τα εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία. Όπως αναφέρουν οι γιατροί, η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να απομακρυνθεί ο διοικητής.

Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Αγγελική Γιοβάννη σημείωσε «πως βρεθήκαμε από τις 8 το πρωί έξω από το γραφείο του διοικητή θέλοντας να του εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας και να του κοινοποιήσουμε την απόφασή μας σύμφωνα με την οποία ζητάμε την απομάκρυνσή του. Ο διοικητής αρνήθηκε να μας δεχτεί».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Δραμητινός τόνισε πως το σίγουρο είναι η διάθεση του ιατρικού προσωπικού και των εργαζομένων, αλλά και του βολιώτικου λαού να δουλέψει αυτό το Νοσοκομείο. Και για να δουλέψει, πεποίθηση όλων είναι ότι θα πρέπει να φύγει από την καρέκλα στην οποία έχει γραπωθεί ο κ. Ζαχαρόπουλος. Πρέπει άμεσα να δώσει λύση το υπουργείο και οι επαφές που έχουμε κάνει, είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων κ. Φούλη Τσιώμου τόνισε πως θα συνεχίσουμε να παραμένουμε έξω από το γραφείο του διοικητή, μέχρι το υπουργείο Υγείας να δώσει λύση. Πέρασε ένας μήνας από τότε που εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την απομάκρυνση του διοικητή και ακόμη το ΦΕΚ δεν έχει έρθει».

«Νομιμότητα εναντίον παραβατικότητας»

«Εδώ είναι η σύγκρουση της νομιμότητας εναντίον της παραβατικότητας» σχολίασε για τα χθεσινά γεγονότα ο κ. Ζαχαρόπουλος και πρόσθεσε: «Η παραβατικότητα, ακόμη και αν συγκεντρώνει κάποιο πλήθος, δεν μπορεί να κατισχύσει. Εδώ έχουμε συνθήκες κατάλυσης έννομης διοικητικής τάξης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που είναι συντονισμένα με τις δράσεις των φωνασκούντων, υπονομεύουν εδώ και ένα μήνα τη συνεδρίαση του Δ.Σ. για να μην παίρνονται αποφάσεις σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου, αλλά διακινδυνεύοντας τη ζωή των ασθενών και πιθανώς να προκαλέσουν και παρεμβάσεις τρίτων με έννομα συμφέροντα, όπως των προμηθευτών που μένουν απλήρωτοι».

Ο ίδιος τόνισε πως αυτά τα ζητήματα τα κατήγγειλε στην Εισαγγελία.

Συμπλήρωσε δε αναφορικά με τη χθεσινή κινητοποίηση των γιατρών και εργαζομένων ότι κάποιοι νομίζουν πως με συνθήματα και φωνασκίες θα αλλάξουν την έννομη διοικητική τάξη. Αυτά τα πράγματα σε ένα κράτος δικαίου είναι απαράδεκτα. Μέσα από το θεσμικό μου ρόλο ως διοικητής υπερασπίζομαι τη λειτουργία του ιδρύματος για την προστασία των ασθενών και των εννόμων συμφερόντων τρίτων.

Κατέληξε δε λέγοντας πως «τον τελευταίο χρόνο τρέχω στην Εισαγγελία αμυνόμενος για διάφορες καταγγελίες εναντίον μου, χωρίς, όμως μέχρι στιγμής να μου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Αφενός όλα αυτά ήταν αστεία αφετέρου είχαν ένα δόλιο σκοπό, να μην ασκώ δηλαδή τη διοίκηση, όπως το έκανα δύο χρόνια και απέφερε πλεόνασμα στα οικονομικά του».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Οι γιατροι να εξυπηρετουν πρωτα τους ασθενεις και μετα να βλεπουν τα συνδικαλιστικα τους. Οσοι ηταν εξω απο το γραφειο του προεδρου του νοσοκομειου αφησαν χωρις εξυπηρετηση ασθενεις. Αναμεσα σε αυτους και την κορη μου. Τους ενοχλει που επιτελους καποιος παει να βαλει τα πραγματα σε μια σειρα.

Μοιραστείτε το