Photo Gallery, Τοπικά

«Φρένο» στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Λόγω αδυναμίας του υπουργείου να χρηματοδοτήσει την ίδρυσή τους
Λόγω αδυναμίας του υπουργείου να χρηματοδοτήσει την ίδρυσή τους

Εξαιρετικά δύσκολη φαντάζει αυτή τη στιγμή η ίδρυση Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στην έκταση που βρίσκεται μεταξύ Γατζέας και Καλών Νερών, καθώς η αδυναμία χρηματοδότησης του εγχειρήματος από το υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και παράλληλα η απροθυμία του ανθρώπινου δυναμικού ναυτικής εκπαίδευσης να τη στελεχώσει, «μπλοκάρουν» την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος των Δήμων Βόλου, Νοτίου Πηλίου και του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας. Το παραπάνω προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Ν. Πηλίου κ. Νικ. Φορτούνα, του αντιδημάρχου Βόλου κ. Απ. Παντσά και του διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας κ. Σωκρ. Σαβελίδη με το γ.γ. του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ναύαρχο (ε.α.) Αθανάσιο Μπούσιο και τον υπεύθυνο Ναυτικής Εκπαίδευσης κ. Ματσάγγο. Επόμενο βήμα θα είναι η διεκδίκηση χρηματοδότησης μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας, καθώς και η προώθηση του αιτήματος στα Τουριστικά Ακίνητα για την παραχώρηση του οικοπέδου των σχολών στο Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας επιδόθηκε νέο υπόμνημα για την ίδρυση Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στην έκταση η οποία προοριζόταν γι’ αυτό το σκοπό μεταξύ Γατζέας και Καλών Νερών στο Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Παράλληλα, στη διάρκεια της συνάντησης τόσο ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νικ. Φορτούνας όσο και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου κ. Απ. Παντσάς παρουσίασαν αναλυτικά τις θέσεις τους για την ίδρυση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και ζήτησαν την ικανοποίηση του αιτήματος.

Αναφέρθηκαν λεπτομερώς στα βάσιμα επιχειρήματα της διεκδίκησης, τα οποία σχετίζονται με την ύπαρξη υποδομών, την ύπαρξη πλήρους φακέλου ίδρυσης, οικονομικοτεχνικά ζητήματα βιωσιμότητας, δεδομένα τεκμηρίωσης της οικονομικής και κοινωνικής απαίτησης για την ανάπτυξη της ναυτικής παιδείας στη χώρα, τη ναυτική παράδοση της περιοχής, αλλά και για το «φυτώριο» των μελλοντικών φοιτητών, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ο Ναυτικός Τομέας του 2ου ΕΠΑΛ.

Παράλληλα, στη συνάντηση επιχειρήθηκε η δρομολόγηση των διαδικασιών «ανοίγματος του φακέλου» των Σχολών και της προσαρμογής των μελετών στις σύγχρονες απαιτήσεις εκπαίδευσης, η εξέταση θεμάτων νομικής φύσεως και χρηματοδότησης του έργου και βεβαίως, η σύνταξη βασικού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας εμφανίστηκαν ιδιαίτερα διστακτικοί ως προς την προώθηση του αιτήματος, καθώς από τη συζήτηση προέκυψαν δυο προβλήματα, τα οποία προς το παρόν θεωρούνται αξεπέραστα.

Το πρώτο έχει να κάνει με τις οικονομικές δυνατότητες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν δύναται να χρηματοδοτήσει την ίδρυση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στη Μαγνησία.

Το δεύτερο πρόβλημα, έχει να κάνει με την απροθυμία του ανθρώπινου δυναμικού ναυτικής εκπαίδευσης να στελεχώσουν τις Ακαδημίες, καθώς οι αποδοχές τους δεν κρίνονται ικανοποιητικές.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης ο κ. Παντσάς τόνισε πως «από πλευρά του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μας εξήγησαν τη δυσκολία ικανοποίησης του αιτήματός μας, λόγω των προαναφερόμενων προβλημάτων. Πάντως για το θέμα θα ενημερωθεί και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες επίσημη τοποθέτηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Μετά την προαναφερόμενη εξέλιξη, οι Δήμοι Βόλου και Νοτίου Πηλίου αναμένεται να στρέψουν το βλέμμα τους για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος προς το ΠΕΠ Θεσσαλίας. «Πιθανότατα τώρα και αφού περιμένουμε πρώτα την τοποθέτηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση εξασφάλισης χρηματοδότησης μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το θέμα με την ίδρυση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού δεν κλείνει εδώ και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την υλοποίησή του» προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Παντσάς.

Ο ίδιος επισήμανε, ακόμη, ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα επιδιωχτεί συνάντηση με τους υπεύθυνους των Τουριστικών Ακινήτων, με στόχο να ικανοποιηθεί και το αίτημα για την παραχώρηση του οικοπέδου μεταξύ Γατζέας και Καλών Νερών στο Δήμο Νοτίου Πηλίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το