Επιστήμη, Θ Plus

Σπρέι από μέδουσες, εμφανίζει τα αποτυπώματα σε 10 δεύτερα!

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα σπρέι που υπόσχεται επανάσταση στις εγκληματολογικές έρευνες και το οποίο χρησιμοποιεί μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στις μέδουσες και εμφανίζει δακτυλικά αποτυπώματα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα!

Το νέο σπρέι μπορεί με αυτόν τον τρόπο να κάνει τις έρευνες ταχύτερες και αποτελεσματικότερες. Είναι επίσης υδατοδιαλυτό και έχει χαμηλή τοξικότητα. Οι παραδοσιακές εγκληματολογικές μέθοδοι χρησιμοποιούν είτε τοξικές σκόνες που μπορούν να βλάψουν τα αποδεικτικά στοιχεία DNA είτε πετροχημικούς διαλύτες που είναι κακοί για το περιβάλλον και η πώληση των οποίων περιορίζεται όλο και περισσότερο, σύμφωνα με την Guardian.

Πώς δρα το σπρέι μεδουσών
Οι χρωστικές ουσίες στο σπρέι βασίζονται σε μια φθορίζουσα ένωση που ονομάζεται πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη (GFP), η οποία στο παρελθόν έφερε επανάσταση στην ικανότητα των επιστημόνων να απεικονίζουν βιολογικές διαδικασίες σε κύτταρα και ζώα. Οι χρωστικές είναι βιολογικά συμβατές και δεν παρεμβαίνουν στην επακόλουθη ανάλυση DNA των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

«Αυτό το σύστημα είναι ασφαλέστερο, πιο βιώσιμο και λειτουργεί ταχύτερα από τις υπάρχουσες τεχνολογίες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε δακτυλικά αποτυπώματα που είναι μιας εβδομάδας», αναφέρει ο καθηγητής Τόνι Τζέιμς, χημικός στο Πανεπιστήμιο του Bath και συν-συγγραφέας της έρευνας.

Η ομάδα δημιούργησε δύο διαφορετικές έγχρωμες χρωστικές, που ονομάζονται LFP-Yellow και LFP-Red, οι οποίες δεσμεύονται με χημικές ουσίες που βρίσκονται στον ιδρώτα και τα έλαια του δέρματος. Αυτό κλειδώνει τα μόρια της χρωστικής στη θέση τους και εκπέμπουν μια φθορίζουσα λάμψη που μπορεί να φανεί κάτω από μπλε φως.

«Η ύπαρξη δύο διαφορετικών χρωμάτων σημαίνει ότι το σπρέι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιφάνειες διαφορετικού χρώματος. Ελπίζουμε να παράγουμε περισσότερα χρώματα στο μέλλον», επισήμανε ο χημικός.

Το λεπτό σπρέι αποτρέπει επίσης τις πιτσιλιές που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα αποτυπώματα, είναι λιγότερο βρώμικο από μια σκόνη και λειτουργεί γρήγορα ακόμη και σε τραχιές επιφάνειες όπου είναι πιο δύσκολο να αποτυπωθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα, όπως τα τούβλα.

Πιο γρήγορη και φτηνή τεχνολογία
Σημειώνεται πως τα δακτυλικά αποτυπώματα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για τις περισσότερες ταυτοποιήσεις DNA σε υποθέσεις όπου ο δράστης είναι άγνωστος, και η τεχνολογία είναι γρήγορη και φθηνή σε σύγκριση με την ανάλυση προφίλ DNA.

Ο καθηγητής Τσουσέν Χουάνγκ, του Πανεπιστημίου της Σαγκάης στην Κίνα ερευνητής του έργου, δήλωσε με τη σειρά του: «Ελπίζουμε ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την ανίχνευση αποδεικτικών στοιχείων σε σκηνές εγκλήματος».

Η επιστημονική ομάδα συνεργάζεται με εταιρείες και ελπίζει να καταστήσει τις εγκληματολογικές βαφές εμπορικά διαθέσιμες.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το