Θ Plus, Υγεία

Γλυκαντικό που συναντάμε στις τσίχλες συνδέεται με με κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Ένα γλυκαντικό με λίγες θερμίδες που ονομάζεται ξυλιτόλη και χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και σε προϊόντα όπως τσίχλες και οδοντόκρεμες, μπορεί να συνδέεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτου σε άτομα που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες του γλυκαντικού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Δώσαμε σε υγιείς εθελοντές ένα συνηθισμένο ποτό με ξυλιτόλη για να δούμε πόσο υψηλά θα ανέβαιναν τα επίπεδα (γλυκόζης) και αυξήθηκαν κατά 1.000 φορές», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Stanley Hazen, διευθυντής του Κέντρου Καρδιαγγειακής Διάγνωσης και Πρόληψης στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lerner της Cleveland Clinic.

«Όταν τρώτε ζάχαρη, το επίπεδο γλυκόζης μπορεί να αυξηθεί κατά 10% ή 20%, αλλά δεν αυξάνεται κατά 1.000 φορές», δήλωσε ο Hazen, ο οποίος διευθύνει επίσης το Κέντρο Μικροβιώματος και Ανθρώπινης Υγείας της Cleveland Clinic.

«Οι άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι σε τόσο υψηλά επίπεδα ξυλιτόλης. Αυτό άλλαξε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όταν αρχίσαμε να καταναλώνουμε επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υποκατάστατα ζάχαρης», πρόσθεσε.

Ανησυχητικοί θρόμβοι στο αίμα
Το 2023, οι ίδιοι ερευνητές είχαν βρει παρόμοια αποτελέσματα για ένα άλλο γλυκαντικό με χαμηλές θερμίδες, την ερυθριτόλη, η οποία χρησιμοποιείται ως διογκωτικό σάκχαρο σε προϊόντα με στέβια.

Πρόσθετες εργαστηριακές έρευνες και μελέτες σε ζώα που παρουσιάστηκαν και στις δύο μελέτες αποκάλυψαν ότι η ερυθριτόλη και η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσουν πιο εύκολα πήξη αιμοπεταλίων. Οι θρόμβοι μπορεί να αποκολληθούν και να μετακινηθούν στην καρδιά προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στη νέα μελέτη για την ξυλιτόλη, «παρατηρήθηκαν διαφορές στη συμπεριφορά των αιμοπεταλίων ακόμη και μετά την κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας ξυλιτόλης», δήλωσε ο δρ Matthew Tomey, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai Fuster Heart Hospital στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Αυτά τα πειράματα έχουν ενδιαφέρον, αλλά από μόνα τους δεν αποδεικνύουν ότι οι ανωμαλίες στα αιμοπετάλια ευθύνονται για τη σύνδεση μεταξύ ξυλιτόλης και κλινικών περιστατικών», δήλωσε ο Tomey, ο οποίος είναι επίσης επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai.

Τι είναι η ξυλιτόλη;
Τόσο γλυκιά όσο και η ζάχαρη, με λιγότερες από τις μισές θερμίδες, η ξυλιτόλη χρησιμοποιείται συχνά σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, καραμέλες για την ανάσα, οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, σιρόπι για το βήχα και μασώμενες βιταμίνες. Συχνά προστίθεται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε καραμέλες, αρτοσκευάσματα, μείγματα κέικ, σάλτσες μπάρμπεκιου, κέτσαπ, φυστικοβούτυρο, πουτίγκες και πολλά άλλα.

Η ξυλιτόλη είναι μια αλκοόλη σακχάρου που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κουνουπίδι, η μελιτζάνα, το μαρούλι, τα μανιτάρια, το σπανάκι, τα δαμάσκηνα, τα σμέουρα και οι φράουλες. Ωστόσο, η ποσότητα που βρίσκεται σε τέτοιες φυσικές πηγές είναι πολύ μικρή, δήλωσε καθηγητής.

«Αν κάνετε τα μαθηματικά, χρειάζεται κυριολεκτικά ένας τόνος φρούτων για να ισοδυναμεί με ένα μπισκότο για διαβητικούς που μπορεί να έχει εννέα γραμμάρια ξυλιτόλης», είπε επίσης o δρ Hazen Stanley.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το