Θ Plus, Υγεία

Προσωπικός γιατρός: Νέα παράταση στις ποινές για τους πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί – Προς αποχώρηση γιατροί – Τα «αγκάθια»

Νέα παράταση στις ποινές που προβλέπονται για όσους δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό, δίνει το υπουργείο Υγείας. Ο θεσμός ο οποίος παραπαίει ακόμη, αφού σχεδόν οι μισοί πολίτες δεν έχουν βρει διαθέσιμο γιατρό, κινδυνεύει και με συνταξιοδοτήσεις γιατρών οι οποίοι εργάζονται στο δημόσιο σύστημα και έχουν αναλάβει υποχρεωτικά τον ρόλο του προσωπικού γιατρού.

Συγκεκριμένα ο νόμος που είχε ψηφιστεί για τον προσωπικό γιατρό προέβλεπε ότι όσοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν είχαν εγγραφεί στο σύστημα θα είχαν να αντιμετωπίσουν «ποινές» δηλαδή μεγαλύτερη συμμετοχή για ιατρικές υπηρεσίες.

Η παράταση που δίνεται τώρα από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας είναι έως τις 30.6.2024. Από εκεί και μετά θα ισχύσουν οι ποινές. Θα πρέπει να προηγηθεί βέβαια η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων γιατρών καθώς μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας δεν έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο νόμος προβλέπει πως όσοι πολίτες δεν εγγράφουν στον προσωπικό γιατρό θα έρθουν αντιμέτωποι με τις εξής ποινές:

–Θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

–Θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατά 10%

-Στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, θα πρέπει να πληρώνουν επίσης 10% περισσότερο.

-Λίγο καιρό μετά τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται κατά 20% για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές.

-Επίσης όσοι δεν θα έχουν προσωπικό γιατρό και δεν θα έχουν παραπεμπτικά, δεν θα έχουν προτεραιότητα για να επισκεφθούν γιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και τις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Προς συνταξιοδότηση εκατοντάδες προσωπικοί γιατροί
Στο μεταξύ όμως το υπουργείο Υγείας έχει να αντιμετωπίσει και άλλο ένα πρόβλημα.

Ο προσωπικός γιατρός κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα αλλά και οι εκατοντάδες ασθενείς που έχουν εγγραφεί σε εκείνους των δημοσίων δομών, καθώς μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να αποχωρήσουν με συνταξιοδότηση εκατοντάδες γιατροί που έχουν συμπληρώσει το οριζόμενο έτος ηλικίας.

Μέχρι στιγμής η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικά η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δεν έχει διευθετήσει το θέμα, με συνέπεια τα ραντεβού που έχουν κλειστεί από πολίτες σε προσωπικό γιατρό του δημοσίου να μην ισχύουν πια.

Πρόκειται για γιατρούς του ΕΣΥ που σήμερα έχουν αναλάβει τον ρόλο του προσωπικού γιατρού υποχρεωτικά, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το