Τοπικά

Νέοι υποδιευθυντές μπροστά σε προκλήσεις

Η γενική διοικητική, η διαχείριση κρίσεων, οι σχέσεις με γονείς, η παιδαγωγική των μαθητών, η μισθοδοσία, το πειθαρχικό δίκαιο, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, η ασφάλεια των παιδιών, η διαχείριση ψυχοσυναισθηματικών καταστάσεων στα σχολεία, το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία είναι μερικά μόνο από τα θέματα στα οποία επιμορφώνονται αυτές τις μέρες οι νέοι υποδιευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων της Μαγνησίας.
Μια ευρεία γκάμα θεμάτων, καθώς το σχολείο έχει αλλάξει, δεν περιορίζεται μόνο στο διδακτικό του ρόλο, αλλά έχει ευρύτερη απήχηση, καθώς δέχεται όλους τους κραδασμούς των κοινωνικών εντάσεων και ανακατατάξεων, όπως αποτυπώνονται στα ενδοοικογενειακά προβλήματα, στη βία μεταξύ των μαθητών, στην παραμέληση των παιδιών από τους γονείς, στις επιπτώσεις της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας από προχθές Δευτέρα πραγματοποιεί πρόγραμμα επιμόρφωσης με θέμα: «Εφαρμοσμένη Διοίκηση Σχολικών Μονάδων», διάρκειας 20 ωρών δια ζώσης εκπαίδευσης και 30 ωρών ασύγχρονης εκπαίδευσης (συνολική διάρκεια 50 ωρών).
Το πρόγραμμα επιμόρφωσης απευθύνεται Υποδιευθυντές-Υπευθύνους Τομέων Ε.Κ. αρμοδιότητας Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, στους προσφάτως (μετά την 1η Ιούλη 2023) τοποθετημένους Διευθυντές σχολικών μονάδων αρμοδιότητας της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας (Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., Ε.Κ., ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., Πειραματικών Σχολείων, Προτύπων Σχολείων, Μουσικού Σχολείου), και Στελέχη Εκπαίδευσης.
Οι δια ζώσης επιμορφωτικές συναντήσεις διεξάγονται τις ώρες 12:00-16:00, στον 8ο όροφο του Πύργου «Άνθιμος Γαζής» της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας και ολοκληρώνονται αύριο Πέμπτη.
Το σεμινάριο παρακολουθούν 80 περίπου υποδιευθυντές.
Ο υποδιευθυντής στο 1ο πειραματικό Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας κ. Θανάσης Πιτσιάβας ανέφερε πως «επιμορφωνόμαστε σε πολλά ζητήματα, όπως οικονομικά, νομικά, διοικητικά. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας και να γνωρίσουμε καινούρια πράγματα».
Ο υπεύθυνος τομέας της ηλεκτρολογίας-ηλεκτρονικής του 1ου Εργαστηριακού κέντρου Βόλου κ. Νίκος Τσομπάνογλου τόνισε πως «ενημερωθήκαμε για ζητήματα διοίκησης και οι γνώσεις θα αξιοποιηθούν για την καλύτερη λειτουργία των εργαστηριακών κέντρων».
Η εκ νέου υποδιευθύντρια στο 4ο γυμνάσιο βόλου κ. Ελένη Μόσιαλου είπε πως «βρίσκομαι από το 2015 στη θέση της υποδιευθύντριας, ωστόσο θεωρώ πως η επιμόρφωση είναι πάντα ευπρόσδεκτη από την υπηρεσία, γιατί εκτός από το διδακτικό, υπάρχει και σημαντικό διοικητικό έργο να κάνουμε, τη στιγμή μάλιστα που αλλάζουν και πολύ συχνά τα πράγματα με νόμους και εγκύκλιους».
Η νέα υποδιευθύντρια στο 1ο πειραματικό Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας κ. Βάσω Βούλγαρη χαρακτήρισε ως άκρως απαραίτητη την επιμόρφωση που έλαβε τονίζοντας πως «ήταν πολύ αναλυτική και μεστή σε όλους τους τομείς που θα διαχειριστεί ένας υποδιευθυντής».
Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης επισήμανε πως «στο επιμορφωτικό σεμινάριο γίνεται αναφορά στα καθήκοντα, στις υποχρεώσεις και στις δυνατότητες των στελεχών εκπαίδευσης, ενώ δρα συμβουλευτικά σε σχέση με πολλά ζητήματα και στη διαχείριση κρίσεων. Ακόμη προτείνει δράσεις, ώστε το σχολείο να ανοιχθεί στην κοινωνία, ενώ εμπεριέχει εμπειρικά στοιχεία για τη βελτιστοποίηση της εκπαίδευσης. Συμμετέχουν και οι 76 υποδιευθυντές συν επτά νέων διευθυντών που τοποθετήθηκαν πρόσφατα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το