Θ Plus, Υγεία

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗΣ

Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική είναι ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη της Γενικής Χειρουργικής στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Στη λαπαροσκόπηση ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση μέσα από μικρές τομές και με τη βοήθεια μιας κάμερας βλέπει σε μεγέθυνση τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς που προβάλλονται σε μια οθόνη.

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής (ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, μηδαμινή απώλεια αίματος, σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο, γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδο στην εργασία, ελάχιστος πόνος, μικρότερες επιπλοκές σε σχέση με το τραύμα, λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές κτλ) οδήγησαν στην κυριαρχία της τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Τα πρώτα χρόνια της λαπαροσκοπικής χειρουργικής η κύρια εγχείρηση που γινόταν λαπαροσκοπικά ήταν η αφαίρεση της χολής.

 

Περιεδρικό Συριγγίο Με Laser

Περιεδρικό συρίγγιο είναι η επικοινωνία μεταξύ του εντέρου (εσωτερικό στόμιο) και του δέρματος, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με εκροή πύου από το εξωτερικό του στόμιο (δερματικό στόμιο).

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι συνήθως το κατάλοιπο ενός ατελώς θεραπευθέντος περιεδρικού αποστήματος. Το περιεδρικό απόστημα δημιουργείται από απόφραξη και φλεγμονή του εκφορητικού πόρου των περιπρωκτικών αδένων. Οι αδένες αυτοί υπάρχουν στο τελικό τμήμα του παχέος εντέρου, στον πρωκτό και χρησιμεύουν για τη λίπανση του πρωκτικού σωλήνα. Όταν οι πόροι των αδένων αυτών φράξουν δημιουργούν φλεγμονή αρχικά και στη συνέχεια αποστηματική κοιλότητα γεμάτη πύον, το περιεδρικό απόστημα.

Το περιεδρικό απόστημα είτε ανοίγει, ‘σπάει’, αυτόματα στο δέρμα και παροχετεύεται το πύον ή το κάνει ο χειρουργός με μια απλή διάνοιξη. Η επικοινωνία όμως με το έντερο, το περιεδρικό συρίγγιο δηλαδή, παραμένει και χρειάζεται ειδική θεραπεία.

 

Κύστη κόκκυγος με Laser

Τι είναι η κύστη κόκκυγος : Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Ο κυστικός αυτός σχηματισμός δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη πάθηση ιδιαίτερα στους άνδρες από την εφηβεία έως την ηλικία των 40 ετών – κυρίως από 15 έως 25 ετών – καθώς και σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα.

 

Θεραπεία αιμορροΐδων με Laser

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του ορθοπρωκτικού σωλήνα και ταλαιπωρεί καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων. Στην πραγματικότητα υπολογίζεται ότι 50% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 50 ετών υποφέρουν ή έχουν υποφέρει κατά το παρελθόν από αυτό το πρόβλημα.

Τι είναι οι αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι μια φυσιολογική κατασκευή στο κατώτερο μέρος του ορθοπρωκτικού σωλήνα. Σχηματίζουν ένα πλέγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα». Χρησιμεύουν στην προστασία του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (αιμορροϊδικά «μαξιλάρια») και στο μηχανισμό εγκράτειας του πρωκτικού σφιγκτήρα.

 

ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ

Η μεγαλύτερη πρόοδος των τελευταίων χρόνων στη Χειρουργική είναι η ανάπτυξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής η οποία αυξάνει σταδιακά το μερίδιο της στο σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων. Μία από τις νέες λαπαροσκοπικές μεθόδους είναι και η λαπαροσκοπική αποκατάσταση των βουβωνοκηλών.

Τι ονομάζουμε κήλη του κοιλιακού τοιχώματος;

Με τον όρο αυτό εννοούμε την προβολή ενός οργάνου της κοιλιάς διαμέσου ενός ευένδοτου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος. Με απλούστερα λόγια, ένα όργανο της κοιλότητας της κοιλιάς (συνήθως το επίπλουν, αλλά και το έντερο, η ουροδόχος κύστη, κτλ) βρίσκει έξοδο από ένα ελαττωματικό σημείο του τοιχώματός της και προβάλει προς τα έξω. Η προβολή γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή σαν διόγκωση, η οποία στην αρχή ανατάσσεται εύκολα. Στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της κήλης δεν ανατάσσεται μιλάμε για περιεσφιγμένη κήλη και απαιτείται άμεσα χειρουργική επέμβαση.

Τι είναι η βουβωνοκήλη ;

Είναι η κήλη που εντοπίζεται στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης.

Πώς αντιμετωπίζεται η βουβωνοκήλη;

Η θεραπεία της είναι μόνο χειρουργική. Ειδικότερα, στους ενήλικες ανθρώπους πρέπει να χειρουργείται το συντομότερο δυνατό για να μην αναπτυχθεί κάποια από τις συχνές επιπλοκές της (περίσφιξη, νέκρωση εντέρου κτλ).

 

Ο γενικός χειρούργος Χρήστος Στρατής έχει την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής σε όλο το φάσμα της αλλά έχει εξειδικευθεί στα παρακάτω:

  • Λαπαροσκοπική Χειρουργική: Έχει εξειδικευθεί στο τμήμα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του DRK-Krankenhaus Clementinenhaus Hospital στο Αννόβερο της Γερμανίας το 2006 υπό την επίβλεψη του Dr A.Kuthe.
  • Χειρουργική Παχέος εντέρου και Παθήσεων του Ορθοπρωκτικού Σωλήνα: Έχει εξειδικευθεί στη χειρουργική των παθήσεων του παχέος εντέρου και του ορθοπρωκτικού σωλήνα στο Dept. of Colorectal Surgery στο  King’s College Hospital καθώς και στο St Mark’s Hospital στο Λονδίνο το 2005.
  • Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση γυναικολογικών παθήσεων: Αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων συνεργαζόμενος με πλήθος γυναικολόγων ιατρών της Πάτρας και της Αθήνας και εφαρμόζω προχωρημένη λαπαροσκοπική γυναικολογική χειρουργική (αφαίρεση κύστεων ωοθήκης, ινομυωματεκτομές, αντιμετώπιση εξωμητρίου κυήσεως, υστερεκτομές, πάντα με τη λαπαροσκοπική μέθοδο).

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ  ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ  ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το