Τοπικά

Πάνω από 200 ψηφιακοί νομάδες στο Νότιο Πήλιο

 

Σε ελκυστικό προορισμό και για εξ αποστάσεως εργασία αναδεικνύεται το Πήλιο, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. 200 τουλάχιστον ψηφιακοί νομάδες κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου, από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας μέχρι τη Μηλίνα και τον Πλατανιά. Όπως μάλιστα σημειώνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου Δημήτρης Ραμματάς για τη νέα τάση, η οποία συνδέει τις νέες τεχνολογίες με τα νέα επαγγέλματα και την εξ αποστάσεως εργασία, αναμένεται να διοργανωθεί ημερίδα στα τέλη Απριλίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Σήμερα, με τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας, τα δεδομένα έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με το παρελθόν, επιτρέποντας σε πολλούς να εργάζονται από όπου και αν βρίσκονται, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία στο γραφείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάδυση μιας νέας κατηγορίας εργαζομένων που ονομάζονται «ψηφιακοί νομάδες» και που αρνείται πεισματικά να «εγκλωβιστεί» στους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου.
Οι digital nomads, όπως έχει επικρατήσει ο όρος, ζουν τη ζωή που άλλοι ονειρεύονται. Ταξιδεύουν για μικρά ή ακόμα και μεγάλα χρονικά διαστήματα, έχουν τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης του χρόνου τους και παράλληλα υπηρετούν με τον ίδιο ζήλο το επάγγελμα που αγαπούν. Το μόνο που χρειάζονται είναι γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο για να μη χάνουν κανένα επαγγελματικό e-mail και έναν εργοδότη που να αντιλαμβάνεται ότι η απόδοση ενός εργαζομένου είναι συνάρτηση της παροχής κινήτρων και της ελευθερίας κινήσεων.
Μερικοί από αυτούς γυρίζουν την υφήλιο, εργαζόμενοι παράλληλα, με εργαλείο το διαδίκτυο. Σοβαρά προβλήματα, όπως σχετικά με την εξασφάλιση visa, την ασφάλιση υγείας κ.ά., αντιμετωπίζουν όσοι φεύγουν στο εξωτερικό. Κυρίως η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφιακών νομάδων δεν φεύγει εκτός Ελλάδας, επιλέγοντας να ζήσει και να εργαστεί σε μια περιοχή της χώρας, συνήθως μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η «Θ» συνάντησε τρεις ανθρώπους που μετακινήθηκαν είτε λόγω βίαιων γεγονότων, όπως η κατοχή στην Κύπρο, είτε εξαιτίας συνειδητής επιλογής που τους δίνει τη δυνατότητα να εξελιχθούν ως προσωπικότητες είτε λόγω της πανδημίας, που έδωσε άλλη προοπτική στη ζωή και την καριέρα τους.

«Νομάς δεν θα γινόμουν στα 25. Έγινα στα 45…»
Ο κ. Παναγιώτης Ασσιώτης γεννήθηκε στην Κύπρο, αλλά μετά την εισβολή των Τούρκων στο νησί, σε ηλικία 15 ετών, μετακινήθηκε στην Ελλάδα. Σπούδασε στην Αθήνα και σήμερα κατοικεί στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Εργάζεται από τον υπολογιστή του στον τομέα της επικοινωνίας, μάρκετινγκ και της έρευνας αγοράς.
Τι κόστος έχει αυτό και σε ποιο επίπεδο; Επισημαίνει ότι «το κόστος είναι κυρίως συναισθηματικό, εάν υπάρχει οικογένεια που αφήνεις πίσω. Τότε όντως είναι δύσκολο. Εάν όμως είναι συνειδητή επιλογή και μετακινείται όλη η οικογένεια, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν γύρισα ποτέ στην Κύπρο, διότι η κοινωνία της Κύπρου θεωρείται σε κάποια πράγματα αρκετά συντηρητική.
Πλεονεκτήματα της ζωής στο χωριό είναι το χαμηλό κόστος ζωής, η ποιότητα ζωής, η επαφή με τη φύση, η επικοινωνία με τον κόσμο του χωριού, η απλότητα των συναλλαγών. Η ηρεμία του χωριού, αλλά και της πόλης, καθώς η πόλη του Βόλου είναι και αυτή μια καλή επιλογή για όποιον αφήσει την πολύβουη ζωή στην Αθήνα» Νομάς δεν θα γινόμουν στα 25. Είναι απόφαση ζωής να εγκαταλείψεις την επιφάνεια, το θεαθήναι, την πολυτέλεια της πόλης. Έγινα όμως στα 45. Δεν υπάρχει κανόνας, εξαρτάται από τον χαρακτήρα. Η τάση υπάρχει. Ο κόσμος θέλει να εγκαταλείψει την πόλη και ιδίως την πρωτεύουσα, αλλά πότε και εάν θα το αποφασίσει είναι προσωπική επιλογή» αναφέρει ο κ. Ασσιώτης.
Η δουλειά του ως σύμβουλος Έρευνας Αγοράς και Στρατηγικής Μαρκών αφορά στην έρευνα αγοράς με πελάτες, με εταιρείες ερευνών που γίνονταν συζητήσεις σε γραφεία με τη συμμετοχή ομάδων διά ζώσης. Τώρα γίνεται ηλεκτρονικά από το σπίτι του στο χωριό. Το 2020 έγινε μόνιμος κάτοικος του χωριού και από τότε κάνει τις συζητήσεις (group discusions) διαδικτυακά.
«Δεν έχω μετανιώσει. Μου λείπουν οι σχέσεις με τους φίλους μου, αλλά τίποτα άλλο. Κοιτώ το ρολόι όταν κατεβαίνω Αθήνα και ανυπομονώ να γυρίσω πίσω».
Στην ερώτηση, εάν κουράζει η συνεχόμενη επαφή με την τεχνολογία, ο κ. Ασσιώτης απαντά ότι «επιλέγω να εργαστώ με 8 -10 πρότζεκτ τον χρόνο, ενώ αν βρισκόμουν στην Αθήνα μπορεί να έκανα 4 πρότζεκτ τον μήνα, δηλαδή 50 σχεδόν πρότζεκτ τον χρόνο. Αυτό σημαίνει περισσότερο στρες, πίεση και κακή ποιότητα ζωής».
Κάποιος ο οποίος συνειδητοποιεί ότι η ποιότητα ζωής είναι καλύτερη από την ποσότητα, δηλαδή «πόσα χρήματα έχω, πόσα καταναλώνω, αλλά και πόσο στρες έχω, είναι καλό να φεύγει, να προσαρμόζεται σε άλλο περιβάλλον, όπου θα έχει την ευλογία να είναι ήρεμος, υγιής στην ψυχή και το σώμα και με λιγότερα χρήματα και περισσότερη χαρά».
Είναι μια συνταγή επιτυχίας και ευτυχίας, που όποιος την επιλέξει θα είναι ευτυχής και γαλήνιος, όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Δουλεύοντας διαδικτυακά κερδίζεις χρόνο και χρήμα
Ο κ. Γιάννης Κουτίνας εργάζεται σήμερα στη viber, ενώ έχει εργαστεί και σε άλλες πλατφόρμες, όπως η Booking, έχει περάσει μετά τον Covid στην εργασία εξ αποστάσεως και προφανώς ήταν μια αναγκαστική επιλογή λόγω της πανδημίας. Όμως εξελίχθηκε σε μια μόνιμη, ασφαλή επιλογή και εργασία που αυτή τη στιγμή τον ικανοποιεί απόλυτα.
«Μετά από την πρώτη επαφή, που ήταν δύσκολη λόγω της ανάγκης να εργαστώ με κάθε τρόπο και μόνο διαδικτυακά, ανοίχτηκαν δρόμοι που με βοήθησαν να μεταπηδήσω σε άλλες επιχειρήσεις με καλύτερες προοπτικές».
Μιλώντας στη «Θ» σχετικά με το ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα που έχει η εξ αποστάσεως εργασία, επισημαίνει ότι «στα θετικά περιλαμβάνεται η μείωση χρόνου σε σχέση με μια δουλειά γραφείου που πρέπει να ξυπνήσεις το πρωί, να ετοιμαστείς, να πάρεις το αυτοκίνητό σου ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να μετακινηθείς (χάσιμο χρόνου), πιθανότατα θα ξοδέψεις χρήματα για να πάρεις ένα σνακ ή έναν καφέ για το γραφείο και το μεσημέρι θα πρέπει να μετακινηθείς για να επιστρέψεις στο σπίτι. Όλα αυτά τα αποφεύγεις δουλεύοντας διαδικτυακά κερδίζοντας χρόνο και χρήμα. Επίσης, η επιλογή να εργάζεσαι στον δικό σου χώρο δεν εξαντλείται σε ένα 8ωρο που έχει έναρξη και λήξη, αλλά σε δικό σου χρόνο που επιλέγεις ανάλογα με το πρότζεκτ που εργάζεσαι.
Στα συν περιλαμβάνεται και ο προσωπικός χρόνος διαλείμματος που επιλέγεις να κάνεις για προσωπικά θέματα». Στα θετικά, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, είναι ότι μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα, ακόμα και ο μισθός σου να είναι στα ίδια επίπεδα με τον μισθό ενός ανθρώπου ο οποίος εργάζεται στο γραφείο του.
Στα μειονεκτήματα, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνεται η έλλειψη επικοινωνίας με τους συναδέλφους, η οποία κάνει την επαφή πιο ψυχρή και απρόσωπη όταν εργάζεσαι μέσω email ή άλλων διαδικτυακών εφαρμογών, αλλά και η έλλειψη κοινωνικοποίησης.

Ποιότητα ζωής είναι ανώτερη από την πόλη
Ο κ. Ψαλτόπουλος είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Οικονομική της Βιώσιμης Ανάπτυξης και του Περιβάλλοντος. Μετακινήθηκε με την οικογένειά του στο ιδιόκτητο σπίτι του στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Από το 2014 δηλώνει πολύ ευχαριστημένος με αυτή την επιλογή και επισημαίνει ότι το 2019, μετά την μετακίνηση του από το Πανεπιστήμιο Πατρών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ωρίμασε η ιδέα να μένει μόνιμα στο χωριό και να εργάζεται εξ αποστάσεως κάνοντας πολλά ταξίδια και μοιράζοντας τη ζωή του μεταξύ ΗΠΑ, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Αγίου Γεωργίου Νηλείας, όταν απαιτείται για την εργασία του. Τουλάχιστον 10 από τους 12 μήνες του έτους ταξιδεύει, αλλά πάντα επιστρέφει εδώ, στη μόνιμη πλέον κατοικία του, αφού έχει αποφασίσει να μεταφέρει και τα εκλογικά του δικαιώματα προκειμένου να αισθάνεται πλέον γηγενής και δημότης Δήμου Νοτίου Πηλίου.
Επισημαίνει με τη σειρά του στα θετικά ότι η ποιότητα ζωής είναι ανώτερη από την πόλη. Πρέπει για να πάρεις αυτή την απόφαση να είσαι «χορτάτος» από τη ζωή και συνειδητοποιημένος ότι θα στερηθείς κάποιες ευκολίες που προσφέρει η ζωή στην πόλη, αλλά να χαίρεσαι πραγματικά τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτεις πλέον για άλλες ασχολίες χωρίς να χάνεις ούτε ένα υπηρεσιακό η επαγγελματικό email.
Στα θετικά σημειώνει το χαμηλό κόστος ζωής σε σχέση με την πόλη, την ποιότητα του περιβάλλοντος, αλλά και των υπηρεσιών υγείας, διότι δεν υπάρχει η δέσμευση της απόστασης από τον αστικό ιστό της πόλης του Βόλου έτσι ώστε να υπάρχει πρόβλημα για την παροχή ιατρικής φροντίδας.
Επίσης, οι υποδομές που προσφέρονται από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου και την τοπική Δημοτική Αρχή είναι εξαιρετικά επαρκείς έτσι ώστε οι κάτοικοι να μην νιώθουν απομονωμένοι.
Σε σχετική ερώτηση σχετικά με τα μειονεκτήματα αυτής της απόφασης, ο κ. Ψαλτόπουλος αναφέρεται στην έλλειψη επικοινωνίας, αλλά και την αργή επικοινωνία λόγω αργού ίντερνετ που δυσκολεύει την επικοινωνία και έτσι όταν κάποιος εργάζεται με μοναδικό μέσο τον υπολογιστή, αυτό έχει αντίκτυπο στην ολοκλήρωση της δουλειάς του.
Όπως όμως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Ψαλτόπουλος «και αυτό το πρόβλημα λύθηκε, διότι τελευταία προμηθευτήκαμε έναν ισχυρό διακομιστή, ο όποιος και μας προσφέρει άπειρες δυνατότητες πρόσβασης με υψηλές ταχύτητες και έτσι αυτό πλέον δεν αποτελεί τροχοπέδη στο να παραμείνει κανείς ψηφιακός νομάς».
Τελικά είναι εφικτό σήμερα και για ποιες κατηγορίες επαγγελμάτων να ακολουθήσει κάποιος το παράδειγμα τους; Προφανώς και δεν είναι εφικτό για όλους τους κλάδους της οικονομίας που απαιτούν χειρωνακτική εργασία και φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας, επισημαίνει ο κ. Ψαλτόπουλος, αλλά για κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων είναι εξαιρετική ευκαιρία για αλλαγή τρόπου ζωής και εργασίας, όπως για όσους ασχολούνται με την ψηφιακή οικονομία και την τεχνητή νοημοσύνη ή ακόμα τις τηλεπικοινωνίες, την εργασία μέσω διαδικτύου που αφορά πωλήσεις, διαφημιστικές καμπάνιες, διαδικτυακές πλατφόρμες, γενικότερα ό,τι στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή άλλης ψηφιακής μηχανής.
Είναι μια ασφαλής επιλογή και για τους νέους της σημερινής εποχής; Ο κ. Κουτίνας απαντώντας σε αυτό το ερώτημα μας δίνει την απάντηση «αρκεί να γνωρίζεις μια ξένη γλώσσα, να είσαι εξοικειωμένος με την τεχνολογία και τη διαδικτυακή επικοινωνία, να έχεις γρήγορο και ασφαλές ίντερνετ και μια αξιόπιστη συσκευή ηλεκτρονικού υπολογιστή και να έχεις εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση δουλεύοντας από απόσταση και από τη άνεση του σπιτιού σου».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το