Photo Gallery, Τοπικά

Στρέφονται στα αγροτικά επαγγέλματα

Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος

Αύξηση των μορίων στις βάσεις εισαγωγής σε 11 από τα 16 Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώθηκε φέτος, ενώ σε πέντε υπήρξε μείωση. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, όπου τα μόρια της βάσης αυξήθηκαν από πέρυσι κατά 748. Αντίθετα η μεγαλύτερη μείωση εντοπίστηκε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, που άγγιξε τα 543 μόρια.

Αλλάζουν οι τάσεις των υποψηφίων για την επιλογή επαγγελμάτων, όπως αποτυπώνεται στην αύξηση και τη μείωση των βάσεων εισαγωγής. Η στροφή που κάνουν αρκετοί νέοι σήμερα στον πρωτογενή τομέα για εύρεση εργασίας, επιβεβαιώθηκε και στις φετινές βάσεις, καθώς στο αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που είναι το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, η βάση αυξήθηκε κατά 748 μόρια, η μεγαλύτερη μεταξύ των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αντίστροφη πορεία σημειώθηκε στο άλλοτε δυνατό χαρτί, το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, όπου η βάση στα μόρια μειώθηκε κατά 543 μόρια. Και η εξέλιξη αυτή οφείλεται βέβαια στο γεγονός ότι πλέον οι διορισμοί στα Δημοτικά σχολεία έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Γενικότερα η άνοδος και η πτώση των μορίων στο τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα είναι ένας καθρέπτης των εργασιακών κλάδων που αντέχουν, αναβαθμίζονται ή δέχονται μεγάλα κτυπήματα στην αγορά εργασίας. Και μέσα σε αυτό το πάνελ υπάρχουν και τα σταθερά επαγγέλματα με το γνωστό κοινωνικό κύρος, όπως η Ιατρική, όπου παρά την κρίση κινήθηκε ανοδικά ως προς τη βάση εισαγωγής.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η κατάσταση με τις βάσεις εισαγωγής διαμορφώνεται ως εξής:

Στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας η φετινή βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 14.551 και τα μόρια αυξήθηκαν από πέρυσι κατά 344.

Στο Τμήμα Ιατρικής η φετινή βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 18.656 μόρια, ενώ η περυσινή βάση ήταν 18.613 μόρια, δηλαδή υπήρξε μια μικρή αύξηση γύρω στα 43 μόρια.

Στο Τμήμα Κτηνιατρικής η φετινή βάση διαμορφώθηκε στα 17.768 μόρια, δηλαδή αύξηση κατά 184 μόρια από την περυσινή βάση, που ήταν τα 17.584 μόρια.

Στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης η φετινή βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 14.213 μόρια και από πέρυσι υπήρξε μείωση γύρω στα 230 μόρια.

Στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών η βάση εισαγωγής είναι 16.756 μόρια και από πέρυσι υπάρχει αύξηση κατά 40 μόρια.

Στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών η φετινή βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 17.081 και από πέρσι αυξήθηκε κατά 186 μόρια.

Στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών η φετινή βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 19.603 μόρια, δηλαδή μείωση 590 μορίων από πέρυσι.

Στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών Δικτύων η βάση εισαγωγής φέτος είναι στα 15.151 μόρια, ενώ από πέρυσι υπάρχει μια αύξηση γύρω στα 112 μόρια.

Στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 14.951 μόρια, ενώ από πέρυσι υπήρξε αύξηση κατά 595 μόρια.

Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 16.410, ενώ πέρυσι ήταν 16.953 μόρια. Επομένως υπήρξε μείωση 543 μορίων.

Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης η βάση εισαγωγής μειώθηκε κατά 114 μόρια. Ειδικότερα φέτος είναι στα 14.838 μόρια, ενώ πέρυσι ήταν στα 14.950 μόρια.

Στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής η βάση εισαγωγής ήταν τα 16.674 μόρια και από πέρυσι παρατηρήθηκε αύξηση κατά 379 μόρια.

Στο ΤΕΦΑΑ η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 13.586 μόρια και από πέρυσι υπάρχει μείωση κατά 240 μόρια.

Στα 16.559 μόρια διαμορφώθηκε η φετινή βάση εισαγωγής στο Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, ενώ από πέρυσι υπήρξε αύξηση κατά 124 μόρια.

Στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος η φετινή βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 13.444 μόρια και από πέρυσι αυξήθηκε 748 μόρια.

Στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος η φετινή βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 11.805 μόρια και από πέρυσι η αύξηση ήταν κατά 441 μόρια.

Φώτης Σπανός 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το