Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

«Χαμόγελα» για 1.550 υποψήφιους από τη Μαγνησία

Το ποσοστό επιτυχίας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ αγγίζει το 75%

Στους 1.550 περίπου ανέρχονται οι υποψήφιοι από το νομό Μαγνησίας, που κατάφεραν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Από αυτούς οι 200 περίπου ανήκαν στην κατηγορία του 10%, δηλαδή δεν έδωσαν εξετάσεις και εισήχθησαν σε Σχολή με το γενικό βαθμό πρόσβασης προηγούμενων ετών. Σε γενικές γραμμές από τους υποψήφιους που έδωσαν κανονικά εξετάσεις στο νομό Μαγνησίας, εισάγεται ένα 75%, το οποίο ξεπερνά τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Με καθυστέρηση τριών ωρών περίπου αναρτήθηκαν χθες στα Λύκεια του νομού Μαγνησίας οι καταστάσεις με τα ονόματα των επιτυχόντων, ενώ η αγωνία των υποψηφίων, ιδίως αυτών που δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο, είχε κτυπήσει «κόκκινο».

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας είχε ειδοποιήσει τους διευθυντές των Λυκείων να προσέλθουν στη Διεύθυνση χθες στις 8.30 το πρωί, για να πάρουν τις καταστάσεις. Ωστόσο η αποστολή των καταστάσεων καθυστέρησε αρκετά και εστάλησαν γύρω στις 12.30 το μεσημέρι. Αιτία, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε από το υπουργείο Παιδείας, ήταν ότι το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, μέσω του οποίου αποστέλλονταν τα ονόματα των επιτυχόντων, είχε «πέσει». Ωστόσο από νωρίς το πρωί οι υποψήφιοι μπορούσαν να μπαίνουν στο ίντερνετ και να βλέπουν σε ποια σχολή πετύχαιναν. Γύρω στις 12 το μεσημέρι και μετά από πολλαπλή επικοινωνία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με το υπουργείο Παιδείας, άρχισαν να αποστέλλονται οι καταστάσεις με τα ονόματα.

Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι διευθυντές των Λυκείων για να πάρουν τις καταστάσεις και να τις αναρτήσουν στα σχολεία τους.

Συνολικά από το νομό Μαγνησίας κατάφεραν και εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γύρω στα 1.550 άτομα, εκ των οποίων τα 205 είναι χωρίς εξετάσεις, δηλαδή εντάσσονται στην κατηγορία του 10%.

Πολλοί είναι οι υποψήφιοι που κατάφεραν και πέτυχαν σε Ιατρικές Σχολές, στο Πολυτεχνείο, τη Νομική, αλλά και στις Στρατιωτικές-Αστυνομικές Σχολές, στα Παιδαγωγικά. Γενικά για ακόμη μια χρονιά υπήρξε πανσπερμία ως προς την επιλογή των Τμημάτων.

Πανελλαδικές εξετάσεις έδωσαν γύρω στους 1.850 υποψήφιοι από το νομό Μαγνησίας. Από αυτούς οι 1.520 προέρχονταν από τα Γενικά Λύκεια και οι 330 από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Τελικά από αυτούς εισάγονται σε κάποιο ΑΕΙ και ΤΕΙ γύρω στους 1.350, δηλαδή ποσοστό επιτυχίας κοντά στο 75%.

Από τα Γενικά Λύκεια οι υποψήφιοι, όπως προαναφέρθηκε, ήταν 1520, ενώ πετυχαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι 1.180 περίπου, ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 80%. Διαπιστώνεται δηλαδή ότι παρά τα δύσκολα θέματα, στα οποία διαγωνίστηκαν φέτος οι υποψήφιοι, πολλοί κατάφεραν και εισάγονται σε κάποιο ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Βέβαια πλέον αξίζει να σημειωθεί ότι η βάση έχει καταργηθεί και οι υποψήφιοι εισάγονται σε μια σχολή, ακόμη και αν έχουν κάτω από 10.000 μόρια.

Όσον αφορά στους υποψήφιους από τα Επαγγελματικά Λύκεια του νομού Μαγνησίας, σε σύνολο 330 διαγωνιζομένων, τελικά κατάφεραν και εισάγονται οι 160, δηλαδή ένα ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 50%, το οποίο βρίσκεται κοντά στον πανελλαδικό μέσο όρο.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων, οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος, ανήλθε σε 116.173 (82.608 με το 90%, 18.941 με το 10%, 14.624 με τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α’)), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 123.916.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 80.615, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 15.412, ενώ το 2011 εισήχθησαν 77.893.

Φέτος έμειναν 1.150 κενές θέσεις (471 με το 90%, 381 με το 10% και 298 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α’). Το 2011 είχαν μείνει 1.568 κενές θέσεις.

Από τις 11 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από την Τρίτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο α’ εξάμηνο.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα οριστεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το