Photo Gallery, Τοπικά

Συγκρούσεις χωρίς όρια στο Δ.Σ. Βόλου

«Αν καταρρεύσουν οι δήμοι, θα καταρρεύσουν η κοινωνία και οι εργαζόμενοι» δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης

Με συγκρούσεις που ξεπέρασαν τα όρια μεταξύ της Ζέττας Μακρή και του Θωμά Κλημόπουλου εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, όπου κυρίαρχο θέμα ήταν τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης. Σε μεταξύ τους διαλόγους δεν κυριάρχησε η «άβυσσος» των πολιτικών διαφορών τους, αλλά οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί όπου ο ένας αποκάλεσε τον άλλον ψυχασθενή. Άνθρωπο συμπλεγματικό με εμμονή στο πρόσωπό του χαρακτήρισε το Γ. Μολοχίδη ο δήμαρχος, που δέχτηκε επίθεση από το δημοτικό σύμβουλο, ενώ οι τοποθετήσεις της επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο κ. Ζέττας Μακρή ήταν αποκαλυπτικές της κατάστασης που επικρατεί στα εσωτερικά της τοπικής ΝΔ, μετά τις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές. Για το κρίσιμο θέμα των οικονομικών μόνο η μείζονα μειοψηφία εξουσιοδότησε το δήμαρχο να εκφράσει τη δυναμική αντίδραση του Δήμου Βόλου στις περικοπές.

Ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι το πρόβλημα αγγίζει το σκληρό πυρήνα ανελαστικών υποχρεώσεων, δηλαδή τη μισθοδοσία και τη στήριξη των κοινωνικών δομών.

«Αν καταρρεύσουν οι δήμοι, θα καταρρεύσουν η κοινωνία και οι εργαζόμενοι» δήλωσε ο δήμαρχος και τόνισε πως ο αγώνας για την επιβίωση της αυτοδιοίκησης πρέπει να δοθεί με ενωμένες τις παρατάξεις και τους εργαζόμενους.

«Από τα συντρίμμια του θεσμού κανείς δεν θα βγει ωφελημένος» τόνισε.

Αύριο η ΚΕΔΕ συναντάται με τον πρωθυπουργό για να διασφαλίσει τους πόρους επιβίωσης των δήμων, ενώ ο δήμαρχος δήλωσε ότι στον «αέρα» βρίσκονται και τα προγράμματα αυτεπιστασίας.

Ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι πέρα από τις παραδοσιακές μορφές κινητοποίησης που θα ακολουθηθούν, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι δήμοι δεν είναι συνδικάτα και συντεχνία και κανείς δεν πρέπει να διαπραγματεύεται ερήμην τους με την τρόικα.

Η κ. Ζέττα Μακρή χαρακτήρισε την κατάσταση δραματική και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει ενωτική δράση.

«Με την τοποθέτηση του δημάρχου ότι δεν υπάρχει πλέον σπάταλο αυτοδιοικητικό καθεστώς, δεν θα συμφωνήσω. Τις συνέπειες εκείνου του καθεστώτος τις βιώνουμε σήμερα» δήλωσε και για μια ακόμη φορά ανέφερε ως παράδειγμα «κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης» την περίπτωση της διοίκησης του πρώην δημάρχου κ. Μήτρου, στον οποίο για υπόθεση της ΔΕΥΑΜΒ έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, δείχνοντας ότι στην τοπική ΝΔ οι «πληγές» είναι ακόμη ανοιχτές. Επίσης αναφέρθηκε σε αντίστοιχα παραδείγματα του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι όλη η χώρα βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση που είναι οι δήμοι σήμερα. Επειδή το 2009 υπήρχαν χρήματα θα πρέπει κάποιοι και από την κεντρική διοίκηση και την τοπική να μας πούνε πού πήγανε, πώς τα διαχειρίστηκαν. Υπήρχαν δήμαρχοι και νομάρχες που έβαζαν τους συμβούλους τους να ψηφίζουν δαπάνες γιατί έπαιρναν εντολή από υπουργούς» είπε και τόνισε ότι βαρύτητα πρέπει να δοθεί στους εργαζόμενους. Επέμεινε πως υπήρχαν «στρατοί» από συμβασιούχους, δηλαδή ψηφοφόρων που ναυάγησαν τους δήμους.

«Η κατάσταση είναι ζοφερή και συμφωνώ με κινητοποιήσεις, αλλά πιστεύω πως δεν θα είναι αποτελεσματικές. Εμείς ως παράταξη σας θωρακίζουμε με εντολή να διεκδικήσετε» δήλωσε και τόνισε πως θα ζητήσει στοιχεία για τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και για το πού διατέθηκαν τα χρήματα.

«Να εξαντλήσετε τις πιέσεις και εμπειρία σας για να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν νοιαζόμαστε για τις καρέκλες, αλλά για τους ίδιους» κατέληξε.

«Υποκρισία»

Ο κ. Νάνος εκ μέρους της ΛΑΣ σημείωσε πως οι δήμαρχοι θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες που έχουν για την οικονομική κατάρρευση των δήμων, καθώς υλοποιούν αποφάσεις κομμάτων ευρωμονόδρομου.

«Βάζουν σε εφαρμογή νόμους που κινούνται στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς και στόχος τους είναι η απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση των κοινωνικών υπηρεσιών» είπε και κατήγγειλε τους δημάρχους Καλλιθέας και Θεσσαλονίκης, ενώ τόνισε πως οι δημοτικές αρχές προωθούν τον αποδεκατισμό δομών και προσωπικού, ενώ ενεργούν ως ντίλερ επιχειρήσεων.

«Εμείς δεν θα δεχτούμε να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα της κρίσης» υπογράμμισε και αφού κατέθεσε το πρόγραμμα του ΚΚΕ για την απασχόληση κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγώνες και τόνισε πως η γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ δεν θα συνεδριάσει για να απαλλάξει το λαό από τα χαράτσια, αλλά για να κερδίσει χρόνο για να συμπλεύσει με τις αντεργατικές επιλογές.

Ζήτησε φορολόγηση των πλουσίων, της εκκλησιαστικής περιουσίας, κατάργηση ανταποδοτικών τελών, κατάργηση τροφείων, ζήτησε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την απόδοση παρακρατημένων πόρων της αυτοδιοίκησης κ.λπ., για να ανακάμψουν οικονομικά οι πολίτες, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

Κατέληξε λέγοντας πως η παράταξή του θα στηρίξει κινητοποιήσεις, οι οποίες θα ακολουθούν τις θέσεις του ΚΚΕ.

Ο Γ. Μολοχίδης εκ μέρους της παράταξης Δρόμοι Συνεργασίας δήλωσε ότι ο Π. Σκοτινιώτης, που ζητεί ενότητα των παρατάξεων για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης, έχει «ανδρωθεί» στη λογική του μνημονίου και του Καλλικράτη, ο οποίος δεν έφερε με τα «τσουβάλια» το χρήμα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Οι εμπνευστές του Καλλικράτη δεν μπορούν να κλαίνε στην ταφόπλακα της τοπικής αυτοδιοίκησης» είπε και συμφώνησε παρ’ όλα αυτά ότι μπροστάρης στις διεκδικήσεις πρέπει να είναι η αυτοδιοίκηση. Πρότεινε παραιτήσεις των δημάρχων αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει ρότα.

«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Εμείς αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο θα το κάνουμε ως παράταξη» δήλωσε.

«Για ψυχιατρική εξέταση»

Ο κ. Κλημόπουλος τόνισε πως όλοι πρέπει να συμμεριστούν την κρισιμότητα των στιγμών και επικεντρώθηκε στην τοποθέτηση της κ. Ζέττας Μακρή για στελέχη της αυτοδιοίκησης που τους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

Είπε πως τα στελέχη στα οποία αναφέρεται η κ. Ζέττα Μακρή προέρχονται από το δικό της πολιτικό χώρο και τόνισε πως μόνο η ψυχιατρική έρευνα μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο των τοποθετήσεων της κ. Ζέττας Μακρή, η οποία ανήκει σε ένα πολιτικό χώρο ως αμοιβόμενο στέλεχος και ζητεί από το δήμαρχο να πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις εναντίον του κόμματος που την πληρώνει. Τόνισε επίσης ότι και στελέχη της παράταξής της ακολουθούν την ίδια τακτική.

Δήλωσε επίσης ότι ο δήμαρχος πρέπει να πει ξεκάθαρα με ποιους είναι και να δηλώσει αν είναι με τους πολίτες, οι οποίοι δεν αντέχουν άλλο.

«Είσαι ψυχασθενής»

Ενοχλημένη η κ. Ζέττα Μακρή δήλωσε πως ο κ. Κλημόπουλος πάσχει από ψυχασθένεια που διαγιγνώσκεται, αλλά δεν θεραπεύεται.

«Εγώ τη θέση μου την πολιτική την αντιλαμβανόμουνα πάντα ως αξιοπρεπή και διεκδικητική και δεν έρχομαι στο δημοτικό συμβούλιο να διαβάζω κείμενα που άλλοι έγραψαν ερήμην μου. Εμένα οι συμπολίτες μου, μου έδωσαν μια σημαντική δύναμη, ενώ εσείς ουδέποτε είχατε το πολιτικό θάρρος να διαφοροποιηθείτε από το κόμμα σας. Απαιτώ σεβασμό» κατέληξε απευθυνόμενη στον κ. Κλημόπουλο, εναντίον του οποίου και του ΣΥΡΙΖΑ όπου ανήκει, μίλησε ο Γ. Μουλάς.

Έντονοι διαπληκτισμοί ακολούθησαν μεταξύ του αντιπροέδρου του συμβουλίου Μ. Ζάχου και του Γ. Μουλά, όταν ο πρώτος ζήτησε από το δεύτερο να μην αφήνει προσωπικές αιχμές εναντίον του κ. Κλημόπουλου, ο οποίος νωρίτερα είχε πει ότι η κ. Ζέττα Μακρή χρειάζεται ψυχιατρική έρευνα. Ο νέος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κουκουβίνος άσκησε κριτική στη Ζέττα Μακρή που δεν έχει ανοχή στην κριτική, για τον αποκαλέσει εκείνη νεοσσό στην αυτοδιοίκηση, ενώ του… θύμισε πως ISO για τις τοποθετήσεις της δεν θα παίρνει από το ΣΥΡΙΖΑ.

«Είσαι συμπλεγματικός»

Επίθεση στο Γ. Μολοχίδη εξαπέλυσε χθες ο δήμαρχος. Ο κ. Σκοτινιώτης σημείωσε πως η έμμονη ιδέα ορισμένων στο δημοτικό συμβούλιο έχει γίνει ο ίδιος και δήλωσε πως ο Γ. Μολοχίδης δεν ήθελε τον Καλλικράτη γιατί ήξερε πως σε ένα μεγάλο δήμο δεν θα είχε κανένα ρόλο, ενώ στη Ν. Ιωνία θα διατηρούσε το πολιτικό μαγαζάκι του.

«Ο Σκοτινιώτης είναι περαστικός, αλλά η έμμονη ιδέα δεν σου επιτρέπει να σκεφτείς την κρισιμότητα της κατάστασης και σε οδηγεί σε συμπλεγματική συμπεριφορά. Δεν έχω καμία αγωνία να ζητήσω πιστοποιητικό αγωνιστικής συμπεριφοράς από κανέναν και δεν αναγνωρίζω σε κανέναν το δικαίωμα να στήνει εκδοτήρια πιστοποιητικών αγωνιστικών φρονημάτων. Όσοι μιλάτε με έπαρση και οίηση να θυμηθείτε και να σταθείτε στην κρίση του εκλογικού σώματος. Να χαμηλώσετε τους τόνους και να σταθείτε εκεί ακριβώς που σας έταξε ο κόσμος. Να προσγειωθείτε σε ό,τι ακριβώς αντιπροσωπεύετε» είπε απευθυνόμενος στο Γ. Μολοχίδη.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι ο Καλλικράτης αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα, αλλά δεν ήταν εκείνος που δημιούργησε το οικονομικό πρόβλημα της αυτοδιοίκησης, αντίθετα το περιόρισε.

«Όταν ο ΣΥΝ ήταν ένα πραγματικά μεταρρυθμιστικό κόμμα ζητούσε την εφαρμογή του Καλλικράτη από το 1990. Δεν ξέρω πού ήσουνα τότε εσύ, αλλά αν οι αλλαγές γίνονταν τότε, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Γι’ αυτό και θεωρώ ακατανόητα τα πολιτικά επιχειρήματα που παρουσιάζονται εδώ μέσα. Πονάει και τσούζει όμως όταν σου πω βολεμένος δεν ήμουν εγώ σε καμία καρέκλα, γιατί δεν είχα θέση, αλλά εσύ στη Νέα Ιωνία. Αντιδρούσες στη μεταρρύθμιση γιατί δεν ήθελες να τη χάσεις και σε προκαλώ να κάνεις επερώτηση για να αποδειχθεί πόσοι αιρετοί πληρώνονταν στο παρελθόν από το δήμο και πόσοι σήμερα. Δεν έχεις τη σεμνότητα να μιλάς πολιτικά» είπε επίσης απευθυνόμενος στο Γ. Μολοχίδη ο δήμαρχος και κατηγόρησε τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ότι ζητάνε έξοδο από την Ευρώπη χωρίς να έχουν σχέδιο για την ασύνταχτη χρεοκοπία της χώρας.

Τέλος, για οπορτουνισμό κατηγόρησε τον κ. Κλημόπουλο και το ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος της ΛΑΣ κ. Νίκου, ενώ τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να προτείνει ο δήμαρχος συνάντηση της ΚΕΔΕ με την τρόικα, όταν η Ευρώπη κατέστρεψε τη χώρα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το