Photo Gallery, Τοπικά

Παρεμβάσεις αξιοποίησης νερών από Παναγιώτικο στην ύδρευση οικισμών

Με βάση σχεδιασμό της δημοτικής αρχής του Νοτίου Πηλίου

 

 

Δύο σημαντικές παρεμβάσεις στο θέμα της ύδρευσης όλων των πρώην κοινοτήτων βρίσκονται στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής του Νοτίου Πηλίου, με βάση  την καλύτερη αξιοποίηση των νερών του φράγματος Παναγιώτικο.

Όπως σημειώνει ο κ. Κων. Λεγαντής δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος της υπό σύσταση δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης του Νοτίου Πηλίου, αυτή τη στιγμή είναι έτοιμο το υδρευτικό δίκτυο για την υδροδότηση τόσο των Καλών Νερών όσο και της Κορώπης, ενώ μέχρι το καλοκαίρι το νερό θα έχει φθάσει και στην δεξαμενή για την υδροδότηση και του Χόρτου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα με νερό από το φράγμα Παναγιώτικο σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του δήμου Νοτίου Πηλίου υδροδοτούνται οι περιοχές  Αφήσσου, Λεφόκαστρου, Μεγάλης Πάου, Καλάμου, Τρικερίου, ενώ και η Μηλίνα έχει συνδεθεί αλλά υδροδοτείται από δικό της νερό.

Σημειώνεται ότι το Φράγμα Παναγιώτικο αποτελείται από ένα σύμπλεγμα πέντε επιμέρους έργων τα οποία είναι:
1. Το Φράγμα Παναγιώτικο, το οποίο είναι κατασκευασμένο από το 2003. Πρόκειται για μία λεκάνη απορροής όπου μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 1.500.000 κυβικά νερό. Όπως τονίζει ο κ. Λεγαντής το νερό ελέγχεται καθημερινά για την ποιότητά του.
2. Ο Νότιος – Παραλιακός κλάδος δικτύου, από το Φράγμα μέχρι τη Μηλίνα, μήκους περίπου 37 χλμ., ο οποίος έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα. 3. Ο Νότιος – Παραλιακός κλάδος δικτύου από τη Μηλίνα μέχρι το Τρίκερι, μήκους περίπου 17 χλμ., ο οποίος ολοκληρώθηκε. 4. Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, το Ταχυδιυλιστήριο 5. Ο Βόρειος – Ορεινός κλάδος του δικτύου, από το Φράγμα προς τους οικισμούς: Νεοχώρι – Λαμπινού – Καλαμάκι – Συκή – Αργαλαστή – Μετόχι – Λαύκος – Προμύρι – Πλατανιάς και άλλους παραλιακούς, προς το Αιγαίο, οικισμούς, ο οποίος προγραμματίζεται να ενταχθεί προς χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός του εν λόγω έργου ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Αυτή τη στιγμή για την υδροδότηση όλων των οικισμών και παλιών κοινοτήτων χρησιμοποιούνται 20 γεωτρήσεις και 20 αντλιοστάσια που καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας. Στόχος είναι όταν μπει σε πλήρη λειτουργία όλο το δίκτυο να αρχίσει να εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει έτοιμη μελέτη, η οποία θα επικαιροποιηθεί, ώστε να κατατεθεί μέχρι τέλος του Ιουνίου για να ενταχθεί στο πρόγραμμα «διαχείρισης και διανομής νερού» του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει την κατασκευή του βόρειου υδρευτικού κλάδου που θα αντλεί νερό από το φράγμα Παναγιώτικο και αξιοποιώντας δύο αντλιοστάσια και μέσω της βαρύτητας να υδροδοτεί τις περιοχές Αφετών, Νεοχωρίου, Συκής, Αργαλαστής, Μετοχίου, Ξυνόβρυσης, Προμυρίου, Πλατανιά, Λαμπινούς, Καλαμακίου. Όπως σημειώνει ο κ. Λεγαντής αυτό είναι το επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση του έργου του Παναγιώτικου.

Ακόμη αξιοποιώντας ένα πρόγραμμα του ΕΤΕΡΑ «περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», υπάρχει σχεδιασμός για την αξιοποίηση του περισσεύματος του νερού που αυτή την στιγμή στην κυριολεξία χάνεται είτε λόγω υπερχείλισης, είτε φεύγει από το φράγμα. Στόχος είναι η εκπόνηση μελέτης για την αξιοποίηση του νερού αυτού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της κατασκευής ενός υδροηλεκτρικού έργου. Η παραγόμενη ενέργεια στη συνέχεια θα πωλείται στη ΔΕΗ. Η κατάθεση για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και αυτή τη στιγμή δίνεται μάχη με το χρόνο για την εκπόνηση συγκεκριμένης μελέτης για το έργο αυτό.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το