Photo Gallery, Τοπικά

Μνήμη Βυζαντίου από τους «Ίωνες»

Εκδηλώσεις για τον Ελληνισμό της  Πόλης και της Σμύρνης

 

 

 

Ένας φιλόδοξος κύκλος πολιτισμικών δράσεων θα φιλοξενηθεί από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2011.

Η αυλαία ανοίγει σήμερα και ώρα 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας με τον ετήσιο θεσμό «Μνήμη Βυζαντίου» στο πλαίσιο του επετειακού, ιστορικού γεγονότος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

 

 

 

Η φετινή θεματική πτυχή που αναδεικνύεται είναι: «Η εκπαίδευση και τα εκπαιδευτήρια του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης και των Πριγκιποννήσων (1800 μ.Χ. έως και σήμερα). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ημερίδα με ομιλητές τους κ.κ.: Νικόλαο Ουζούνογλου, καθηγητή Εθν. Μετσοβίου Πολυτεχνείου και πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κων/λιτών και Dr Αντ. Παυλίδη, σχολ. σύμβουλο, ιστορικό και συγγραφέα.

Χορωδιακή απόδοση του Ύμνου της Μεγάλης του Γένους Σχολής από το Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης Κουκουζέλης» υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μ.Χ.Ε. κ. Ζάχου Νικολέρη. Προβολή της ταινίας του Γιώργου Μουτεβελή «Το Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινούπολης», ανάγνωση αποσπάσματος από την κ. Ελ. Σεφεριάδου-Πρίντζου, κείμενα της τ. διευθύντριας Αστικής Σχολής του Ζαππείου κ. Μαρίας Κοντοπούλου «Μνήμες και Βιώματα». Θα συντονίσει ο κ. Αντώνης Αντωνίου, εκπαιδευτικός, υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στον εκθεσιακό χώρο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας και λοιπού αρχειακού υλικού για τα μεγάλα Εκπαιδευτήρια (Μεγάλη του Γένους Σχολή, Ζάππειο, Ζωγράφειο, Κεντρικό Παρθεναγωγείο, Ιωακείμιο, Εμπορική Σχολή Χάλκης κ.ά.).

Στις 30 Μαΐου στο Μεταξουργείο και ώρα 8 μ.μ. οι δύο πολιτισμικοί φορείς «Ίωνες» και Λύκειο Ελληνίδων Βόλου παρουσιάζουν το θέμα «Το Λύκειο Ελληνίδων Σμύρνης» με βασικούς ομιλητές την κ. Μαρία Σπανού, μουσειοπαιδαγωγό και μέλος Δ.Σ. του Λ.Ε.Β. και τον κ. Νικ. Βικέτο, γενικό γραμματέα της Ένωσης Σμυρναίων Αθηνών. Θα συντονίσει η κ. Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του νεόδμητου Λυκείου Ελληνίδων Αλμυρού. Πλαισιώνεται με χορούς Μ. Ασίας από το Λύκειο Ελληνίδων τους «Μπάλλους του Μπουρνόβα» (δρώμενο) από τους «Ίωνες» και τραγούδια. Ακολουθεί στις 6 Ιουνίου με πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας η παρουσίαση της νέας συγγραφικής εργασίας του τ. υπουργού κ. Γεωργίου Σούρλα, που αναδεικνύει την προσωπικότητα και το κοινωνικό έργο του Σπίρερ. Συμμετέχουν «Το Εγγλεζονήσι», οι «Καππαδόκες» και η «Ένωση Ποντίων».

Τέλος, στις 8 Ιουνίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 8 μ.μ., στο Μεταξουργείο, η Πολιτιστική Ομάδα του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό της φιλολόγου κ. Βεκλίδου Κατερίνας και άλλων καθηγητών παρουσιάζουν μια σημαντική εργασία-αφιέρωμα στη Νέα Ιωνία: «Η Νέα Ιωνία άλλοτε και τώρα».

Οι «Ίωνες» ενθαρρύνοντας τέτοιες πρωτοβουλίες στο πνεύμα της εξόδου του σχολείου στην κοινωνία, συμπράττει με έκθεση φωτογραφίας και λοιπού αρχειακού υλικού και με χορευτικά τμήματα (παίδων, εφήβων, ενηλίκων) σε χορούς Μ. Ασίας.

Για την κάθε εκδήλωση θα ακολουθήσει αναλυτικότερο δελτίο Τύπου.

Να συμπληρώσουμε ότι ο Ιούνιος θα κλείσει με εξόρμηση της Εστίας στη Χαλκιδική στο «αντάμωμα» που διοργανώνει ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νέας Ποτίδαιας.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το