Photo Gallery, Τοπικά

Ενδιαφέρον για «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Τελευταία προθεσμία σήμερα για το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ


 

 

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον των πολιτών για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», για την επισκευή και αλλαγή δηλαδή των κουφωμάτων και την στεγανοποίηση κτιρίων, πρόγραμμα που λήγει σήμερα. Ωστόσο η ενημέρωση για το πρόγραμμα δεν ήταν πλήρης από το Υπουργείο.

Όσοι ιδιοκτήτες κατοικιών που χτίστηκαν πριν από το 1980 θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, προλαβαίνουν μέχρι σήμερα.

 

 

Το πρόγραμμα επιδοτεί μέσω τραπεζών την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου για εργασίες, όπως η αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέου τύπου κουφώματα αλουμινίου, η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα και η θερμομόνωση.

Το ακίνητο πρέπει να είναι πρώτη ή κύρια κατοικία (όχι εξοχική), να βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης ίση ή μικρότερη από 1.750 ευρώ ανά τετραγωνικό, να έχει καταταχθεί έπειτα από έλεγχο από ενεργειακό επιθεωρητή σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της κατηγορίας Δ (ενεργοβόρο) και μετά από τις απαιτούμενες παρεμβάσεις να αναβαθμίζεται κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία. Ο ανώτατος προϋπολογισμός για κάθε ιδιοκτησία – ακίνητο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ. Για περιπτώσεις που το ακίνητο χρησιμοποιείται για εκμετάλλευση (είναι ενοικιαζόμενο και συνεπώς δεν δηλώνεται ως κατοικία του ιδιοκτήτη), θα πρέπει ο ενοικιαστής να βεβαιώνει με υπεύθυνη δήλωσή του τη χρήση του ακινήτου ως κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας του.

Στην περίπτωση που το κτίριο έχει κατασκευαστεί πριν από τις 31/12/1979, αλλά ο ιδιοκτήτης του δεν διαθέτει οικοδομική άδεια, μπορεί να προσκομίσει σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο, ανεξάρτητα από την ημερομηνία που αυτό εκδόθηκε (π.χ. περιπτώσεις εξαίρεσης από κατεδάφιση). Επίσης, αν η οικοδομική άδεια ή το σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, μπορούν να προσκομιστούν στην τράπεζα πριν από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Σχετικά με την πορεία του προγράμματος μέχρι σήμερα, ο κ. Νίκος Παπαϊωάννου, υπεύθυνος της εταιρείας Ergofos, ενεργειακά και ηλεκτρομηχανολογικά έργα, τονίζει: «Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τον κόσμο. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο πρόγραμμα, το οποίο στήθηκε πολύ πρόχειρα και υλοποιήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ενημέρωση του κόσμου και η διεκπεραίωση απαιτούσαν μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο ήταν αντίθετο με τις στενές -χρονικά- προθεσμίες».

Ο ίδιος προσθέτει: «Τα στάδια ήταν πολλά: Έπρεπε να κατατεθεί η αίτηση στην τράπεζα κι αυτό απαιτούσε πολύ χρόνο, διότι εξέταζαν πάρα πολύ την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη. Στη συνέχεια γινόταν η ενεργειακή επιθεώρηση, που διαρκούσε περίπου μία εβδομάδα και κατόπιν μαζεύαμε τις προσφορές, ώστε να κατατεθούν εκ νέου στην τράπεζα».

Η θέρμανση με βιομάζα, η αλλαγή από λέβητα πετρελαίου σε λέβητα αερίου ή λέβητα βιομάζας είναι αλλαγές που κοστίζουν αρκετά χρήματα. «Είναι περίπου στις 10.000 ευρώ και λαμβάνεις έκπτωση ανάλογα σε ποια κατηγορία υπάγεσαι. Δυστυχώς, ο κόσμος κατάφερε να ενημερωθεί μόνο μέσα από την προβολή του θέματος στις εφημερίδες. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι ήταν μέσης ηλικίας, ενώ είχαν οικογένεια», καταλήγει ο κ. Παπαϊωάννου.

Από την άλλη, ο κ. Απόστολος Αγορίτσης, υπεύθυνος αλουμινοτεχνικής εταιρείας, υποστηρίζει πως δεν υπήρξε το αναμενόμενο ενδιαφέρον από τον κόσμο. «Θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον κόσμο. Αλλά η κατάσταση είναι τέτοια στη χώρα, που δεν βοηθάει τέτοιες αλλαγές. Το μεγαλύτερο κώλυμα στην αλλαγή κουφωμάτων με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» είναι οι τράπεζες. Μπορεί ο κόσμος να ήθελε, να ενδιαφερόταν, μόλις η αίτηση έφτανε στην τράπεζα, την απέρριπτε. Δεν έπρεπε να χρωστάς ούτε μια δραχμή, πουθενά. Γίνεται αυτό; Ποιος δεν έχει κάποιο δάνειο ανοιχτό σήμερα; Δυστυχώς έπρεπε να πράγματα να είναι πιο ελαστικά», επισημαίνει ο κ. Αγορίτσης.

 

 

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα βήμα – βήμα

-Έλεγχος της τελευταίας φορολογικής δήλωσης και της τιμής ζώνης του ακινήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο ενδιαφερόμενος πληροί τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα.

-Καλείται ενεργειακός επιθεωρητής ώστε να κατατάξει το ακίνητο σε ενεργειακή κατηγορία και να καταγράψει προτεινόμενες παρεμβάσεις, την εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί και το κόστος της.

-Υποβάλλεται αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε συμβαλλόμενη τράπεζα (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank).

-Υποδοχή των αιτήσεων από την τράπεζα, έλεγχος δικαιολογητικών φακέλου και επιλεξιμότητας της αίτησης βάσει των κριτηρίων.

-Μετά το πέρας υποβολής αιτήσεων, αξιολόγηση και κατάταξη βάσει κριτηρίου εξοικονόμησης ενέργειας προς κόστος παρέμβασης, έκδοση απόφασης υπαγωγής αιτήσεων, κοινοποίηση της έγκρισης στη συμβαλλόμενη τράπεζα και ενημέρωση ωφελουμένου.

-Υλοποίηση εργασιών εντός 4 μηνών.

-Δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, έκδοση δεύτερου πιστοποιητικού, έλεγχος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας και πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.

-Η εκταμίευση του δανείου ξεκινά με την απόφαση υπαγωγής. Για την ολοκλήρωση της εκταμίευσης και τη λήψη του πρόσθετου κινήτρου της επιχορήγησης ο ωφελούμενος προσκομίζει τα παραστατικά των δαπανών και το δεύτερο πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης.

 

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το