Τοπικά

Ιδιοκτήτες ακινήτων στο έλεος μιας ταραχώδους 10ετίας με μείωση της αξίας τους

 

«Η δεκαετία που πέρασε είχε στο μενού της πολλά και δύσπεπτα που έκαναν τους Έλληνες να υποφέρουν, όπως οικονομική κρίση, πτώχευση, μνημόνια, υπερφορολόγηση, ΕΝΦΙΑ, πανδημία, κούρεμα ενοικίων, ενεργειακή κρίση, πυρκαγιές, πλημμύρες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που η πλειοψηφία τους στην Ελλάδα κατέχει μικροϊδιοκτησία, δηλαδή ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι που αποκτήθηκε με κόπους και θυσίες πολλών χρόνων, είναι μεταξύ αυτών που θα ήθελαν να ξεχάσουν αυτή τη δεκαετία. Αλλά δυστυχώς δεν γίνεται, γιατί οι συνέπειες διαμορφώνουν το σήμερα» τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Μαγνησίας κ. Νεοκλεία Κρατήρα.
Η περίοδος που έχουν διανύσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν στηρίξει με τις αγορές τους την ευρύτερη οικονομία, είναι δύσκολη.
Στα μνημόνια είχαν την υπερφορολόγηση, με την πανδημία είδαν ακίνητα να ξενοικιάζονται από τους φοιτητές, ενώ στην ενεργειακή κρίση έχουν το αυξημένο κόστος συντήρησης. Τώρα ήρθαν και οι πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου για να δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Μειώθηκε η καθαρή αξία του ακινήτου
Η κ. Κρατήρα ανέφερε πως «η υπερφορολόγηση μισθωμάτων και τα διάφορα κατά καιρούς «κοστουμάκια», όπως ΕΕΤΗΔΕ με τους λογαριασμούς ρεύματος, ΕΝΦΙΑ που ήρθε πρόσκαιρα και έμεινε, είχαν αρνητική επίδραση στα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες τους. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιβαρύνθηκαν με υψηλούς φόρους και αυτό μείωσε την καθαρή αξία του ακινήτου και επηρέασε την ικανότητα πώλησης ή ενοικίασης του ακινήτου. Μείωσαν το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων, καθώς οι επενδυτές και οι αγοραστές αναζήτησαν περισσότερο αποτελεσματικές προς τον φορολογούμενο επενδύσεις. Απέτρεψαν τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το να επενδύσουν στην αναβάθμιση και τη συντήρηση των ακινήτων τους, γιατί απλούστατα τα πενιχρά έσοδα που περίσσευαν συνεισέφεραν στα προς το ζην. Επηρέασαν την οικονομία της περιοχής μας, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων μείωσαν τις καταναλωτικές τους δαπάνες».

Απώλεια εσόδων και οικονομική αβεβαιότητα
Η ίδια πρόσθεσε πως «η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε διάφορα προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως οικονομική αβεβαιότητα και απώλεια εσόδων από ενοίκια ή μείωση των εμπορικών εκμεταλλεύσεων που έφερε μείωση της ζήτησης για ακίνητα. Επιπρόσθετα, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αντιμετώπισαν δυσκολίες στην είσπραξη ενοικίων. Φοιτητές από άλλες πόλεις της Ελλάδος που φοιτούσαν στην πόλη μας, λόγω της πανδημίας αναχώρησαν προς τους τόπους κατοικίας τους, εξαιτίας της τηλεκπαίδευσης, εγκαταλείποντας τα ενοικιασμένα σπίτια τους. Άλλοι ενοικιαστές αντιμετώπισαν οικονομικές προκλήσεις με απώλεια της εργασίας τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιό τους. Αρκετές χώρες θέσπισαν προσωρινά μέτρα για την προστασία των ενοικιαστών. Στην Ελλάδα η προστασία των ενοικιαστών έγινε «με ξένα κόλλυβα», δηλαδή με κούρεμα ενοικίων εις βάρος των ιδιοκτητών. Οι περιορισμοί και οι φόβοι για την υγεία οδήγησαν σε καθυστερήσεις στις εργασίες συντήρησης και επισκευών, επηρεάζοντας την αξία και την κατάσταση των ακινήτων. Η αβεβαιότητα στις οικονομίες είχε ως αποτέλεσμα μείωση της αξίας των ακινήτων και των κεφαλαιακών αποτιμήσεών τους. Η αύξηση της εργασίας από το σπίτι και η αύξηση των διαδικτυακών αγορών είχαν επίδραση στις προτιμήσεις χρήσης του χώρου, επηρεάζοντας τη ζήτηση για κατοικίες και εμπορικούς χώρους».

Το υψηλό ενεργειακό κόστος
Στη συνέχεια επήλθε η ενεργειακή κρίση που σύμφωνα με την κ. Κρατήρα, «εμφανίζεται περιοδικά με διάφορες αφορμές, όπως καπρίτσια πετρελαιοπαραγωγών, πόλεμοι, ξεκίνησε με την εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία και συνεχίζεται με τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή.
Το ενεργειακό κόστος και το υψηλό κόστος ζωής μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα ακίνητα, επηρεάζοντας τόσο τη ζήτηση, όσο και την αξία τους. Αναφορικά με το ενεργειακό κόστος, υψηλά ενεργειακά κόστη μπορούν να αυξήσουν τα λειτουργικά έξοδα ενός ακινήτου, είτε πρόκειται για κατοικίες είτε για επιχειρηματικούς χώρους. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την οικονομική βιωσιμότητα του ακινήτου».

Τα μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε η κλιματική αλλαγή, που ξαφνικά άρχισε να δείχνει τα δόντια της με πυρκαγιές και πρωτόγνωρες πλημμύρες, τροπικού χαρακτήρα.
«Πολλά τα αίτια και οι υπεύθυνοι της κλιματικής αλλαγής, τα αποτελέσματά της όμως τα υφιστάμεθα όλοι, πιο έντονα όμως τα θύματά της (νεκροί, τραυματίες, αγνοούμενοι), αλλά και οι απολέσαντες περιουσία (οικοσκευές, εξοπλισμός επιχειρήσεων, τα ίδια τα ακίνητα)» είπε η κ. Κρατήρα και συμπλήρωσε: «Οι πλημμύρες είχαν σοβαρές επιπτώσεις στα ακίνητα, επηρεάζοντας την αξία τους, τη λειτουργικότητά τους και την ελκυστικότητά τους. Οι επιπτώσεις ήταν διάφορες, ανάλογα με τη σοβαρότητα των πλημμυρών και τα μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί. Ακίνητα που επλήγησαν από πλημμύρες υπέστησαν αλλαγή στην αξία τους. Η υγεία και η ασφάλεια του ακινήτου είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αγοραστική αξία. Οι πλημμύρες προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές στα ακίνητα, όπως καταστροφή του εσωτερικού και του εξωτερικού τους, καθώς και στα ηλεκτρικά και υδραυλικά συστήματα. Οι πλημμύρες προκάλεσαν επίσης, καταστροφή σημαντικών υποδομών γύρω από τα ακίνητα, όπως δρόμοι, πεζοδρόμια και δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Επίσης αύξησαν τους κινδύνους για ζημίες από υγρασία, μούχλα και άλλα προβλήματα που επηρεάζουν την υγεία μας και πρώτα τους πνεύμονές μας με τους οποίους αναπνέουμε».
Η κ. Κρατήρα κατέληξε πως «επειδή στην πρώτη ψιχάλα η ψυχή μας πηγαίνει στην Κούλουρη, καλό θα είναι να επικεντρωθούμε όλοι στο να μην επαναληφθούν οι καταστροφές, γιατί είναι σίγουρο ότι η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει. Τέλος, μετά από όλα αυτά που συνέβησαν, νομίζω ανοίγει από μόνο του το παράθυρο της καθολικής ιδιωτικής ασφάλισης στα ακίνητα. Αλλά όχι έτσι, κύριε πρωθυπουργέ, χρειάζονται κίνητρα σημαντικά για τους ιδιοκτήτες!».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το