Photo Gallery, Τοπικά

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος έβλεπε τηλεόραση και οι κρατούμενοι απέδρασαν

Τέθηκε σε διαθεσιμότητα φύλακας – Συνελήφθησαν 4 από τους 8 δραπέτες της Κασσαβέτειας

 

 

Εντολή για διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης από Εισαγγελέα

 

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραπετών της Κασσαβέτειας, ενώ ήδη χθες το πρωί άρχισε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες απέδρασαν οι οκτώ νεαροί κρατούμενοι, αλλά και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους προκύψει ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Λίγες ώρες μετά τη διενέργεια της Διοικητικής Εξέτασης με εντολή του νέου υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, τέθηκε σε διαθεσιμότητα ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, καθώς – όπως προέκυψε – αντί να παρακολουθεί τους κρατούμενους που προαυλίζονταν, παρακολουθούσε τηλεόραση.

Ύστερα από εντατικές έρευνες των αστυνομικών εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τέσσερις ανήλικοι δραπέτες, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και για τον εντοπισμό των υπολοίπων τεσσάρων κρατουμένων. Από τους κρατούμενους, πέντε εξέτιαν ποινές φυλάκισης έξι μηνών έως τριών ετών και οι υπόλοιποι τρεις ήταν υπόδικοι.

Η ομαδική απόδραση έγινε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της περασμένης Κυριακής και την ώρα που οι κρατούμενοι προαυλίζονταν. Η απόδραση έγινε αντιληπτή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και αμέσως κινητοποιήθηκε η διεύθυνση της φυλακής και η Αστυνομία. Δύο ώρες αργότερα, περίπου στις 8, συνελήφθη ένας δραπέτης -ένας Παλαιστίνιος, ο οποίος είχε βρει προσωρινό καταφύγιο σε εργοστάσιο της περιοχής του Αλμυρού. Στις 10 το βράδυ συνελήφθη ένας 19χρονος, Αλβανός, στην περιοχή του Κροκίου, ενώ γύρω στις 4 τα ξημερώματα συνελήφθη σε περιοχή του Τυρνάβου ένας 16χρονος. Ο τέταρτος δραπέτης, Έλληνας, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη.

Από τους οκτώ δραπέτες, οι πέντε είναι ελληνικής υπηκοότητας, ηλικίας 16, 18, 19, 20 και 21 ετών, δύο αλβανικής, ηλικίας 18 και 21 ετών και ένας Παλαιστίνιος 21 ετών.

Όπως αναφέρθηκε, οι οκτώ κρατούμενοι διέφυγαν ανοίγοντας τρύπα διαστάσεων 30 εκατοστών πλάτος επί 50 ύψος στη σήτα της περίφραξης. Από την τρύπα αυτή βγήκαν από τον προαύλειο χώρο του σωφρονιστικού καταστήματος και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας σωλήνα ύδρευσης, που βρισκόταν παρατημένη, υπερπήδησαν το συρματόπλεγμα της εξωτερικής περίφραξης ύψους περίπου τριών μέτρων και διέφυγαν τρέχοντας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οκτώ φέρεται να έφυγαν από τη νότια πλευρά των φυλακών, αφού πρώτα διάνοιξαν το πλέγμα εσωτερικής περίφραξης, πέρασαν στο νεκρό προαύλιο και εν συνεχεία αφού διάνοιξαν την περίφραξή του αναρριχήθηκαν στην εξωτερική περίφραξη του καταστήματος κράτησης και δραπέτευσαν. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οκτώ δεν έγιναν αντιληπτοί από τον σκοπό, παρότι από τη θέση του είχε καλή ορατότητα του χώρου, αλλά, όπως προκύπτει από την αναφορά της διευθύντριας των φυλακών, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι παρακολουθούσε τηλεόραση. Μετά από αυτή την αναφορά ο υπουργός Δικαιοσύνης έθεσε σε διαθεσιμότητα τον σωφρονιστικό υπάλληλο.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, δόθηκε εντολή να διενεργηθεί πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, την οποία θα διενεργήσει Εισαγγελέας.

Οι οκτώ δραπέτες κρατούνταν στην κλειστή πτέρυγα των φυλακών Κασσαβετείας. Οι τέσσερις από αυτούς εκτίουν ποινές φυλάκισης για κλοπές. Για κλοπές όμως κατηγορούνται και οι υπόλοιποι τέσσερις που είναι προσωρινά κρατούμενοι μέχρι να προσδιοριστεί η δίκη τους.

Όπως σημείωσε η διευθύντρια της φυλακής κ. Σαμαρά, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο της Φυλακής προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες της απόδρασης και όπου διαπιστωθούν κενά στη φύλαξη να υπάρξουν παρεμβάσεις και να αυξηθούν τα μέτρα.

Οι έρευνες πάντως της Αστυνομίας συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και των υπολοίπων τεσσάρων κρατουμένων. Την έρευνα διενεργούν ειδικά κλιμάκια της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας που συστάθηκαν για το σκοπό αυτό από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.

Τούλα Κεκάτου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το