Photo Gallery, Τοπικά

Και με αντίσκηνα οι αγανακτισμένοι

Μόνιμη πλέον η παρουσία του κινήματος στην παραλία του Βόλου

 

Νέα μεγάλη συγκέντρωση χθες το απόγευμα στην παραλία, μπροστά από το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου πραγματοποίησαν εκατοντάδες «Αγανακτισμένοι» πολίτες, ενώ κυριαρχούσε πάλι το νεανικό στοιχείο και κυρίως οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

 

Το καινούργιο στοιχείο στις κινητοποιήσεις, είναι πλέον τα αντίσκηνα που έχουν στηθεί στο πάρκο του Αγ. Κωνσταντίνου και φιλοξενούν αγανακτισμένους.

Οι ανησυχίες, οι αγωνίες των παρευρισκομένων ήταν και χθες οι ίδιες. Και αυτή η πρωτοβουλία συνεχίζει να είναι αυθόρμητη, πολύμορφη ιδεολογικά, χωρίς κομματικά πανό ή ομιλίες.

Στην χθεσινή συγκέντρωση μοιράστηκαν και φέιγ βολάν με συνθήματα όπως «Η αυθορμησία θάβει την κομματοκρατία», «Άμεση δημοκρατία τώρα, ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια», «Πολιτικοί και κόμματα μια από τα ίδια, όμως η καθημερινή αντίσταση τα κάνει αποκαΐδια», «Το μνημόνιο είναι αντισυνταγματικό, βγάζει μάτι, το Συμβούλιο Επικρατείας δεν το βλέπει;»,  «Η Ελλάδα στους Έλληνες, σας θυμίζει κάτι;», «Εθνικός λογιστικός έλεγχος για τους αγιογδύτες τοκογλύφους της Δύσης», «Αγανακτισμένοι ναι, οργισμένοι ναι, εκτονωμένοι όχι», «Αντισυνταγματικό παράνομο μνημόνιο: Ποιος το διέταξε; Όχι οι Έλληνες. Ποιος το υπέγραψε; Όχι οι Έλληνες. Ποιος το πληρώνει; Όχι οι Έλληνες».

Ο κόσμος που συρρέει στην παραλία, συζητά και εκφράζεται μέσα από την παρουσία του χωρίς συνθήματα ή πορείες.

Και χθες βρέθηκαν στην παραλία ενήλικες, εργαζόμενοι, οικογενειάρχες που είναι οργισμένοι με τη σημερινή κατάσταση

 

Σε όλη την Ευρώπη

Αθήνα, Μιλάνο, Παρίσι και άλλες 100 πόλεις σε μία ταυτόχρονη ειρηνική διαμαρτυρία. 50.000 «αγανακτισμένοι» είχαν κατακλύσει το απόγευμα της Κυριακής την πλατεία Συντάγματος σε μία συγκέντρωση, που ήταν η μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Δυναμικό «παρών» των Ελλήνων πολιτών για πέμπτη ημέρα στις κινητοποιήσεις κατά των μέτρων λιτότητας και της ανεργίας.

Κεντρικό σύνθημα «Μαζί τα φάγανε, να φύγουν όλοι» στην πλατεία Συντάγματος, όπου κυριαρχούσαν τα συνθήματα σε ελληνικά, ισπανικά και ιταλικά.

Οι κινητοποιήσεις προσλαμβάνουν πανευρωπαϊκή διάσταση, καθώς μέσω Διαδικτύου απευθύνθηκε κάλεσμα προς όλους τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν σήμερα στο κίνημα διαμαρτυρίας. Οι «Αγανακτισμένοι» βγήκαν στην Πιάτσα Ντουόμο του Μιλάνου, στη Σανς Ελιζέ και σε περισσότερες από 100 πόλεις.

Οι πολίτες που κατεβαίνουν κάθε ημέρα στο Σύνταγμα προχώρησαν σε αυτοοργάνωση. Συγκρότησαν ομάδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης, ιατρείο, ενώ οι σκηνές ήταν την Κυριακή περισσότερες από όλες τις προηγούμενες μέρες. Το πρόγραμμα προβλέπει μέχρι και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Στο Facebook, και στη σελίδα των «Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα», συνεχής είναι η ροή δημοσιεύσεων από νέους και νέες που δηλώνουν το «παρών» στις κινητοποιήσεις.

Ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζει και η σελίδα της «Ευρωπαϊκής Επανάστασης», που δημιούργησαν Έλληνες και Ισπανοί.

Ο Μίκης

Τη συμπαράστασή του στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» εκφράζει με επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο Μίκης Θεοδωράκης χαιρετίζει την πρωτοβουλία και ζητά «να φύγει η κυβέρνηση της ντροπής και όλο το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε δημόσια αξιώματα, καταστρέφοντας, λεηλατώντας και υποδουλώνοντας την Ελλάδα».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το