Τοπικά

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή τιμολογίων στο Mydata

Με πρόστιμο κινδυνεύουν όσοι επαγγελματίες δεν υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα τιμολόγιά τους στο mydata, ενώ πλέον, στην ουσία, γίνεται υποχρεωτική η μηχανογράφηση για τους επαγγελματίες.
Μιλώντας στη «Θ» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Άρης Παπανδρέου ανέφερε ότι ελάχιστες επιχειρήσεις εκδίδουν ηλεκτρονικό τιμολόγιο, γιατί η έκδοση ηλεκτρονικού τιμολογίου απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία με προδιαγραφές που έχουν οριστεί από την Ε.Ε. «Στη χώρα μας η ΑΑΔΕ μιλώντας για ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονικές υποβολές, μηχανοργάνωση επιχειρήσεων κ.λ.π. έχει καταφέρει να μπερδέψει τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ ηλεκτρονικής υποβολής ενός τιμολογίου με το καθαυτό ηλεκτρονικό τιμολόγιο. Επί της ουσίας τα τιμολόγια που εκδίδονται είτε χειρόγραφα είτε μέσω προγράμματος, οφείλουν οι επιχειρήσεις κι όχι οι λογιστές, να τα υποβάλλουν στο Mydata. Γιατί όχι οι λογιστές; Γιατί οι προθεσμίες υποβολής είναι τέτοιες που καθιστούν αδύνατη μία τέτοια διαδικασία» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι τα τιμολόγια του 2021 όσον αφορά στα έσοδα των επιχειρήσεων ( νομικών και φυσικών προσώπων ) δηλαδή ατομικών επιχειρήσεων και εταιρειών, που αφορούν έσοδα, έξοδα αυτοτιμολόγησης και οι τίτλοι κτήσης έπρεπε να υποβληθούν στο mydata έως 30 Ιουνίου 2022. Σε όσους υποβάλουν μετά την ημερομηνία αυτή θα βεβαιωθεί πρόστιμο ύψους 100ευρώ.

Για το 2022, όσον αφορά στα έσοδα με τιμολόγια, τα έξοδα αυτοτιμολόγησης και τους τίτλους κτήσης, έχει δοθεί παράταση υποβολής στο MyData έως 28 Φεβρουαρίου 2023.
Παράλληλα οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές και φορολογικούς μηχανισμούς (ΕΑΦΔΣΣ) για τις λιανικές πωλήσεις, των ετών 2021 και 2022, οφείλουν πέραν της αποστολής του ημερήσιου Ζ στο σύστημα e-send, επειδή η δύο εφαρμογές (e-send και mydata ), παρά τις ανακοινώσεις του υπουργείου, δεν έχoυν συνδεθεί μεταξύ τους, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν τα ίδια δεδομένα και στο mydata. Για το 2023 θα ανακοινωθεί αν καταφέρουν να συνδέσουν το e-send με το Mydata.
Όταν οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την εφαρμογή της ΑΑΔΕ e-timologio τότε η υποβολή γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Όταν χρησιμοποιούν κάποιο εμπορικό πρόγραμμα τιμολόγησης (ERP), τότε η προθεσμία υποβολής στο MyData είναι μέχρι την επόμενη ημέρα από την έκδοση των παραστατικών. Όταν δεν χρησιμοποιούν κάτι από τα παραπάνω η προθεσμία διαφροποιείται ανάλογα με τον κύκλο εργασιών και το πλήθος των τιμολογίων που εκδίδει ένας επαγγελματίας ή μια επιχείρηση ανά έτος.
Αν π.χ. ο κύκλος εργασιών ενός επαγγελματία είναι μέχρι 10.000 ευρώ τότε έχει περιθώριο να υποβάλλει τα παραστατικά στο MyData μέχρι τις 10 του επόμενου μήνα, ενώ όσες επιχειρήσει έχουν κάτω από 50.000 ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών ή εκδίδουν έως 50 τιμολόγια ανά έτος και τηρούν απλογραφικά βιβλία έχουν προθεσμία μέχρι την επόμενη ημέρα από την έκδοση του παραστατικού.

Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι «πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν καταλάβει τι τους έχει υποχρεώσει το υπουργείο να κάνουν και νομίζουν ότι αυτό θα το κάνει ο λογιστής. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Στόχος όλων αυτών, είναι να τυποποιηθούν κάποια πράγματα και με την τυποποίηση να μάθουν να χρησιμοποιούν το Mydata και οι επιχειρήσεις – επαγγελματίες. Μιλάμε στην ουσία για μία υποχρεωτική μηχανογράφηση των επιχειρήσεων».
Ο αντιπρόεδρος, διευκρίνισε ότι άμεση είναι η εμπλοκή του λογιστή στον χαρακτηρισμό των εξόδων των επιχειρήσεων, καθώς κάθε τιμολόγιο εξόδων, θα πρέπει να χαρακτηριστεί από την επιχείρηση και ο μοναδικός που έχει τη δυνατότητα είναι ο εξουσιοδοτημένος λογιστής της, καθώς δεν επιτρέπεται ο επιχειρηματίας να κάνει χαρακτηρισμό ή υποβολή των εξόδων του. Με τον τρόπο αυτό ο λογιστής γίνεται συνυπεύθυνος για τυχόν παράνομες καταχωρήσεις δαπανών στα βιβλία των πελατών του.
Εκτός των παραπάνω, οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να κάνουν έλεγχο των τιμολογίων που υπέβαλαν οι προμηθευτές τους και αν διαπιστώσουν παραλείψεις υποβολής ή αποκλίσεις σε αξίες, πρέπει μέσα σε διάστημα 2 μηνών να υποβάλλουν στο mydata τις διαφορές αυτές.

Κλείνοντας, εξέφρασε την προσωπική του άποψη για το mydata κι όπως είπε «η εφαρμογή αυτή ίσως μπορέσει να βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται, σταδιακή και πιλοτική εφαρμογή των διατάξεων του mydata σε επιχειρήσεις με υψηλό κύκλο εργασιών, γιατί αυτές διαθέτουν οργανωμένα λογιστήρια, έχουν την οικονομική δυνατότητα και διαθέτουν το προσωπικό που απαιτείται για να προσαρμόσουν τα εμπορικά και λογιστικά προγράμματά τους στις νέες αυτές διατάξεις, αντιμετωπίζουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις ειδικές περιπτώσεις υποβολών (εισαγωγές – τουριστικά πακέτα – ενδοκοινοτικές συναλλαγές – αυτοπαραδόσεις κ.λ.π.) ώστε μέσα από αυτή τη διαδικασία να μάθουν και στην ΑΑΔΕ την πολυπλοκότητα των διατάξεων που πρέπει η κάθε επιχείρηση να εφαρμόσει. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι οι μηχανογράφοι της ΑΑΔΕ δεν είχαν υπόψη τους την πολυπλοκότητα πολλών συναλλαγών. Επίσης, χρειάζεται απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με κατάργηση μεγάλου πλήθους διαφοροποιήσεων – εξαιρέσεων που υπάρχουν είτε στις διατάξεις του κώδικα φορολογίας εισοδήματος είτε στις διατάξεις του κώδικα Φ.Π.Α. καθώς κι απαγόρευση σε κάθε κυβερνόντα να τροποποιεί φορολογικούς νόμους και διατάξεις, που αφορούν στις επιχειρήσεις, αν δεν παρέλθει 5ετία από την πρώτη εφαρμογή τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το