Τοπικά

Ιδρύθηκαν 1.084 επιχειρήσεις στη Μαγνησία το 2022

Θετικό κατά 676 είναι το ισοζύγιο των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στη Μαγνησία για το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου. Πρόκειται για ένα υψηλό αριθμό που ξεπερνά ακόμη και το 2019, προτού δηλαδή εκδηλωθεί η υγειονομική κρίση.
Μάλιστα η έναρξη επιχειρήσεων μέσα στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης και της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος, δείχνει, ότι το επιχειρείν δύσκολα μπορεί να σταματήσει και ότι ουσιαστικά μπορεί και αναγεννάται μέσα από τις αντιξοότητες.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας το 2022 οι εγγραφές συνολικά των επιχειρήσεων ανήλθαν στις 1.084 και οι διαγραφές στις 408, δηλαδή το θετικό ισοζύγιο αγγίζει τις 676.
Ο κλάδος των υπηρεσιών συνεχίζει να κυριαρχεί στις ιδρύσεις επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα από 1.084 οι 704 ιδρύθηκαν στον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ είχαμε και 212 διαγραφές, δηλαδή θετικό ισοζύγιο κατά 492.
Στον εμπορικό κλάδο ιδρύθηκαν 190 επιχειρήσεις και διαγράφηκαν από το μητρώο του Επιμελητηρίου 115 επιχειρήσεις, δηλαδή θετικό ισοζύγιο κατά 75.
Στον τουριστικό κλάδο ιδρύθηκαν 120 επιχειρήσεις και έκλεισαν 54, άρα θετικό ισοζύγιο κατά 66.
Είναι επίσης ενδιαφέρον πως στον κλάδο της μεταποίησης ιδρύθηκαν 70 επιχειρήσεις και έκλεισαν 27, άρα θετικό ισοζύγιο κατά 43.
Από τα είδη των επιχειρήσεων το 60% περίπου εντάσσεται στην κατηγορία των ατομικών επιχειρήσεων. Επίσης γύρω στις 110 είναι επιχειρήσεις που εντάσσονται στην κατηγορία των μονοπρόσωπων ΙΚΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας οι επιχειρήσεις ανέρχονται στις 17.590.

Σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια

Πέρυσι το 2021 μια χρονιά που ήταν απόλυτα επηρεασμένη από την πανδημία, ιδρύθηκαν 875 επιχειρήσεις και έκλεισαν 299, δηλαδή θετικό ισοζύγιο 576.
Στον εμπορικό κλάδο άνοιξαν 172 επιχειρήσεις και έκλεισαν 90, στον τουριστικό κλάδο άνοιξαν 75 και έκλεισαν 35, στον μεταποιητικό κλάδο άνοιξαν 81 επιχειρήσεις και έκλεισαν 17, ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών άνοιξαν 547 επιχειρήσεις και έκλεισαν 157.
Το 2020 άνοιξαν 904 επιχειρήσεις και έκλεισαν 402, άρα θετικό συνολικό ισοζύγιο κατά 502.
Πιο αναλυτικά στον εμπορικό κλάδο άνοιξαν 216 επιχειρήσεις και έκλεισαν 129, στον μεταποιητικό κλάδο άνοιξαν 95 επιχειρήσεις και έκλεισαν 33 και στον τουριστικό κλάδο άνοιξαν 113 επιχειρήσεις και έκλεισαν 49.
Επίσης στον κλάδο των υπηρεσιών άνοιξαν 480 επιχειρήσεις και έκλεισαν οι 191.
Τώρα, αν δούμε τι ίσχυε το 2019 που ήταν μια χρονιά κανονικότητας, θα διαπιστώσουμε πως στη Μαγνησία ιδρύθηκαν συνολικά 1.036 επιχειρήσεις και έκλεισαν 750, άρα θετικό ισοζύγιο κατά 286.
Στον εμπορικό κλάδο ιδρύθηκαν 241 επιχειρήσεις και έκλεισαν 215, στον μεταποιητικό κλάδο άνοιξαν 61 επιχειρήσεις και έκλεισαν 41, στον τουριστικό 204 επιχειρήσεις άνοιξαν και έκλεισαν 73, ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών άνοιξαν 530 επιχειρήσεις και έκλισαν 421.

Επανάκαμψη του επιχειρείν
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης δήλωσε πως «ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα είναι ότι το επιχειρείν στη Μαγνησία παραμένει δραστήριο και υπάρχει ενδιαφέρον από νέους και μεγαλύτερους για να ενεργοποιηθούν επιχειρηματικά. Αυτό αποτυπώνει και το γεγονός πως φέτος ο αριθμός των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν είναι μεγαλύτερος ακόμη και από τον αντίστοιχο του 2019. Μετά μάλιστα από δύο χρόνια πανδημίας η ανάγκη για επιχειρηματική δραστηριοποίηση γίνεται ακόμη πιο έντονη».
Ερμηνεύοντας τους λόγους της επανάκαμψης του επιχειρείν και ειδικότερα στον κλάδο των υπηρεσιών ο ίδιος είπε πως «ο Βόλος είναι τουριστικός προορισμός και σε αυτό συμβάλλον η τόνωση του αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδας με έδρα τη Νέα Αγχίαλο, η δυναμική της κρουαζιέρας αλλά και ο Δήμος Βόλου με τις σημαντικές παρεμβάσεις του, όπως τώρα στην περίοδο των Χριστουγέννων. Επίσης το πανεπιστήμιο έχει κομβικό ρόλο μέσα από την παρουσία χιλιάδων φοιτητών και την υλοποίηση έργων, ενώ καθοριστικά ενεργούν και οι βιομηχανίες και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Έτσι έχουμε αρκετές επιχειρήσεις που ανοίγουν στον κλάδο των υπηρεσιών και δεν είναι μόνο για τον καφέ και το γρήγορο φαγητό».
Ο κ. Μπασδάνης αναφέρθηκε και στα προγράμματα στήριξης, όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές, το «ΑΝΑΣΑ Ι» και «ΑΝΑΣΑ ΙΙ» που υλοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και συνέβαλαν στην οικονομική σταθεροποίηση των νυν επιχειρήσεων.
«Βέβαια υπάρχει και το ενεργειακό κόστος που θα ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις και την τρέχουσα χρονιά, όμως προσπαθούμε να δούμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα για το επιχειρείν, όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία του Επιμελητηρίου» επισήμανε.
Τέλος σημείωσε πως ήδη έχει αρχίσει μια μερική απογραφή των ενεργών επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στο Επιμελητήριο και η ακριβής εικόνα θα υπάρχει στο τέλος του 2024.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το