Τοπικά

Ύφαλος τέχνης με 100 γλυπτά στον Παγασητικό

Στο 1.000.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του «Ύφαλου Τέχνης» στον Παγασητικό που σχεδιάζεται από το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με στόχο της ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με το θαλάσσιο περιβάλλον και την προσέλκυση πλήθος τουριστών.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα το οποίο παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου.

 
Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση του κοινού, προκειμένου σταδιακά να συνδράμουν όσο δύνανται, και οικονομικά, καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν ευρωπαϊκή ή κρατική χρηματοδότηση για τον «Ύφαλο Τέχνης» και ουσιαστικά η ελπίδα για να καταστεί υλοποιήσιμος προκύπτει από την εθελοντική οικονομική συνεισφορά.
Ο «Ύφαλος Τέχνης» είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, με στόχο τη δημιουργία ενός τεχνητού υφάλου στον Παγασητικό κόλπο, ο οποίος θα αποτελείται από γλυπτά εμπνευσμένα από τη μυθολογία που είναι συνυφασμένη με την περιοχή της Θεσσαλίας: τον Ιάσωνα, τους Αργοναύτες και τους Κενταύρους.
Το σκεπτικό πίσω από αυτή την επιλογή είναι, όταν κάποιος θα επισκέπτεται τον ύφαλο να νιώθει πως, στην κυριολεξία, κάνει μια βουτιά στη Μυθολογία.
Αν και ο Ύφαλος Τέχνης δεν είναι το μοναδικό υποβρύχιο αξιοθέατο με αγάλματα, φιλοδοξεί να είναι το πρώτο στον κόσμο το οποίο θα έχει χρηματοδοτηθεί από ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο.
Στη χθεσινή ημερίδα παρουσιάστηκε ο αρχικός σχεδιασμός του έργου, ενώ έγινε αναφορά και στις προοπτικές ανάπτυξης για τη Μαγνησία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, που μπορεί να προκύψουν από τη δημιουργία ενός τέτοιου τεχνητού υφάλου.

thumbnail_lolas-alexios
Η ενημέρωση έγινε από τον συντονιστή του εγχειρήματος Δρ. Αλέξιο Λόλα που τόνισε πως ο Ύφαλος Τέχνης θα βρίσκεται σε βάθος 10-15 μέτρων και σε κοντινή απόσταση από την παραλία. Ουσιαστικά θα υπάρχει ένας ύφαλος με 50 γλυπτά για την έρευνα του πανεπιστημίου και δεν θα είναι επισκέψιμος για το κοινό και ένας δεύτερος ύφαλος τέχνης αποτελούμενος επίσης από 50 γλυπτά που θα είναι επισκέψιμος για το κοινό. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να περιηγηθούν στα γλυπτά που θα είναι σε μια περίμετρο 100 επί 100 μέτρα, μέσα από την κατάδυση, ενώ και κάποιοι θα μπορούν να τα βλέπουν από το σκάφος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του εγχειρήματος ανέρχεται στο 1.000.000 ευρώ εκ των οποίων τα μισά χρήματα είναι για να πληρωθούν οι γλύπτες που θα φιλοτεχνήσουν τα 100 αγάλματα αλλά και να τοποθετηθούν στη θάλασσα που είναι μια δύσκολη διαδικασία. Παράλληλα ο ύφαλος θα παρακολουθείται επιστημονικά από το Πανεπιστήμιο για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Ο κ. Λόλας υπογράμμισε πως κυρίως η χρηματοδότηση που μπορεί να προέλθει για το εγχείρημα είναι μέσα από τους πολίτες, γι’ αυτό και γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού.

Ο καταδυτικός τουρισμός

Όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές του υφάλου τόνισε πως θα δοθεί μεγάλη ώθηση στον καταδυτικό τουρισμό, ενώ το θέμα της ελληνικής μυθολογίας που είναι πολύ γνωστό στον κόσμο, θα προσελκύσει και άλλους τουρίστες ενισχύοντας πολύπλευρα την τοπική οικονομία.
Όπως άλλωστε αναφέρεται στην ιστοσελίδα του εγχειρήματος, το ζητούμενο της έρευνας είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε ο Ύφαλος Τέχνης να χρησιμοποιείται αειφορικά, τόσο ως μέσο αποκατάστασης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος όσο και ως ένας ελκυστικός καταδυτικός και τουριστικός προορισμός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το