Πολιτισμός

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον: «Ψευτοεπιστήμες και θεωρίες συνωμοσίας» και «Αστρικός αγγελιοφόρος»

Του
Μηνά Χαραλαμπίδη,
βιολόγου

 

Ψευτοεπιστήμες και θεωρίες συνωμοσίας,
Επιστημονική επιμέλεια Μανώλης Πλειώνης,
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης


Όταν βάλλεται ο ορθολογισμός, η αλληλουχία αιτίου και αιτιατού – η ίδια η βάση δηλαδή της λογικής και της ικανότητάς μας να συνδιαλεγόμαστε και να συναποφασίζουμε ως κοινωνία – βάλλεται η ίδια η Δημοκρατία. Σε ένα βαθιά δημοκρατικό πλαίσιο, απαιτούνται συνειδητοί πολίτες, με γνώση των κατακτήσεων του πολιτισμού μας, με αναπτυγμένη την ικανότητα να αξιολογούν ποικίλα δεδομένα, αλλά και να φιλτράρουν πλείστα όσα στοιχεία παραπληροφόρησης, που πλέον, με τη σύγχρονη τεχνολογία, εύκολα διακινούνται και αναπαράγονται.
Μια κοινωνία που κυριαρχείται από μια παραμορφωτική αντίληψη της πραγματικότητας, από συνωμοσιολογικές ερμηνείες της ιστορίας και των κοινωνικών διεργασιών, μια κοινωνία χωρίς σταθερές γνωσιακές βάσεις ώστε να μπορεί μέσω του διαλόγου να καταλήγει σε αποδεκτά πολιτικά σχέδια, εύκολα κατευθύνεται και χειραγωγείται.
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με σκοπό να ενισχύσει την προσπάθεια συστράτευσης του ορθού λόγου έναντι του ανορθολογισμού, της λογικής έναντι του παραλογισμού. Δεκαπέντε Έλληνες επιστήμονες, ο καθένας στην ειδικότητά του, παρουσιάζουν τις δέκα πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας και ψευδοεπιστημονικές απόψεις. Σύντομα μεν, αλλά μεθοδικά, επισημαίνονται οι αντιφάσεις τις οποίες ενέχουν και επιχειρείται η αποδόμησή τους με λογικά επιχειρήματα και επιστημονικά δεδομένα. Παρά την πλούσια επιστημονική βιβλιογραφία που υπάρχει για τη συγκεκριμένη θεματική, η παρούσα έκδοση συγκεντρώνει και πραγματεύεται, με τρόπο συνεκτικό και περιεκτικό, τις συνωμοσιολογικές θεωρίες και απόψεις με τη μεγαλύτερη απήχηση, φιλοδοξώντας να προσφέρει στους αναγνώστες μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη προσέγγιση.
Γράφουν οι: Μανώλης Πλειώνης, Νίκος Δεμερτζής, Σταύρος Άκρας, Όμηρος Γιαννακής, Μανώλης Σαριδάκης, Ιωάννης Παπουτσής, Αλίκη Φλώρου, Βασιλική Κοτρώνη, Κωστής Λαγουβάρδος, Βασιλική Ασημακοπούλου, Νίκος Μιχαλόπουλος, Ιωάννης Καλόγηρος, Ιωσήφ Χαλαβαζής, Δημήτρης Δημόπουλος, Χάρης Βάρβογλης.
-Ανατρέπονται με επιστημονικά επιχειρήματα βασικές θεωρίες «συνωμοσίας» όπως τα ΑΤΙΑ (UFO), το γεγονός Ρόσγουελ, τη μη προσσελήνωση του Apollo, την επίπεδη γη, τα νέφη τύπου contrail και αεροψεκασμοί, τη δήθεν κλιματική αλλαγή, τον έλεγχο του καιρού, τον COVID-19 και τους εμβολιασμούς, την αστρολογία…
Σημαντικό βιβλίο από Έλληνες επιστήμονες γιατί μπορεί κάποια από τις θεωρίες συνωμοσίας να πιστεύουμε και εμείς…

Αστρικός αγγελιοφόρος,
Neil deGrasse Tyson,
διόπτρα


Ο συγγραφέας: Ο Neil deGrasse Tyson είναι αστροφυσικός και συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του διεθνούς best seller Αστροφυσική για βιαστικούς. Από το 1996 είναι διευθυντής του Πλανητάριου Hayden στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Παρουσιάζει το βραβευμένο με Emmy podcast StarTalk και είναι συνιδρυτής του αντίστοιχου εντύπου StarTalk Sports Edition, που είναι ένας συνδυασμός επιστήμης, χιούμορ και ποπ κουλτούρας. Έχει αναγορευτεί 21 φορές επίτιμος διδάκτωρ, έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο Κοινωνικής Προσφοράς από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ και με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Υπηρεσίας από τη NASA. Ο αστεροειδής 13123 Tyson ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του. Ζει στη Νέα Υόρκη.
Ο Neil deGrasse Tyson, ως αστροφυσικός, σκέφτεται με τις διαστάσεις και την προοπτική του σύμπαντος.
Βλέποντας με αυτή τη συμπαντική προοπτική τον πολιτισμό μας στη Γη, φωτίζει τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας – τον πόλεμο, τη θρησκεία, την αλήθεια, την ομορφιά, το φύλο, τη φυλή – με έναν νέο τρόπο. Έναν τρόπο που γεννά μια βαθύτερη αίσθηση αλληλεγγύης και ενότητας ανάμεσά μας.
Σε μια εποχή που οι απόψεις μας στα πολιτικά και πολιτιστικά πράγματα είναι πιο πολωμένες από ποτέ, ο Neil deGrasse Tyson δίνει το αντίδοτο σε αυτά που μας χωρίζουν, ενώ υπερασπίζεται με πάθος τους δύο βασικούς άξονες του Διαφωτισμού: Τη συμπαντική προοπτική και τον ορθολογισμό της επιστήμης. Με γνώση, σαφήνεια, αλλά και χιούμορ και αμεσότητα, μας μυεί σε μια διαφορετική, επιστημονική θέαση της πραγματικότητας και μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε τη θέση μας μέσα στον απέραντο κόσμο.
Από την εμβάθυνση στις παγκόσμιες συγκρούσεις μέχρι την υπενθύμιση του πόσο πολύτιμο και ανεπανάληπτο είναι το δώρο της ζωής, μας φέρνει αντιμέτωπους με αλήθειες που επαναπροσδιορίζουν την προοπτική μας – και επομένως τις προτεραιότητές μας.
Όταν σκεφτείτε σε βάθος πώς βλέπει τον κόσμο ένας επιστήμονας, πώς φαίνεται η Γη από το διάστημα και το μέγεθος της ηλικίας του άπειρου σύμπαντος, τότε όλες οι επίγειες σκέψεις αλλάζουν. Το μυαλό σας επαναϋπολογίζει τις προτεραιότητες της ζωής και επαναξιολογεί τις ενέργειες που μπορεί να κάνει κάποιος απέναντι σε όλα αυτά. Δεν υπάρχει άποψη για την κουλτούρα, την κοινωνία ή τον πολιτισμό που να μείνει άθικτη. Όταν βρίσκεστε σε αυτή την πνευματική κατάσταση, ο κόσμος φαίνεται διαφορετικός. Μεταφέρεστε αλλού. Βιώνετε τη ζωή μέσ’ από τα μάτια του σύμπαντος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το