Τοπικά

Το summer camp του ΚΔΑΠ «Καμινάδα» ολοκληρώθηκε

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το summer camp 2020 του ΚΔΑΠ «Καμινάδα» με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τον τόπο μας και τη θέση μας στον κόσμο». Στο πλαίσιο του camp τα παιδιά που το παρακολούθησαν, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πλήθος δραστηριοτήτων. Αθλητικές δραστηριότητες, όπως καταρρίχηση, Flying fox, θιβετιανή γέφυρα, παιχνίδια ισορροπίας, badminton, εκμάθηση ποδηλατικών δεξιοτήτων, άμυνα, αναρρίχηση, αποτέλεσαν σχεδόν καθημερινότητα για όλα τα παιδιά. Αρωγοί στην τελευταία αυτή προσπάθεια η Διεύθυνση Αθλητισμού ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ με την παραχώρηση του κτιρίου του Αδαμόπουλου, καθώς και ο Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου με την πίστα αναρρίχησης που διαθέτει.
Επιπλέον εκτός από την ενασχόληση των παιδιών με τα εικαστικά, τον χορό, θεατρικό παιχνίδι, το camp συμπεριέλαβε στη δομή του έντονα το στοιχείο της επιμόρφωσης. Δόθηκε στα παιδιά η δυνατότητα – μέσω βιωματικής μάθησης – να γνωρίσουν από ποιους πολιτισμούς δέχθηκε επιρροές ο τόπος τους, να γνωρίσουν στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους, καθώς και των χωρών της Μεσογείου – Ευρώπης. Κεντρικός χωρικός άξονας δηλαδή υπήρξε ο άξονας Βόλος -Μαγνησία – Ελλάδα, καθώς και η Μεσόγειος – Ευρώπη. Ο προσανατολισμός αυτός της πολυπολιτισμικότητας ενισχύθηκε με τη λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια τoυ camp Βιωματικού Πάρκου με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τις 7 κορυφές: Έβερεστ, Κιλιμάντζαρο, Καύκασος, Βίνσον, Ακονκάγκονα, ΜακΚίνλεϊ, Κάρστενζ, Παπούα Ωκεανίας» με έκθεση φωτογραφίας και υλικών (Υλικό Νίκου Μαγγίτση).

Τα παιδιά στο πλαίσιο της γνωριμίας με τον τόπο τους ήρθαν σε επαφή με τα πιο χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα μέσω της δράσης παρουσίαση τοπικών προϊόντων-Γευσιγνωσία. Γλυκά του κουταλιού από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Βυζίτσας Πηλίου – Εσπερίδες, το μήλο Zαγορίν από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, το Ελαιόλαδο Πηλίου και την πάστα ελιάς από το Ελαιοτριβείο Βολιώτη, το ελιόψωμο και η πάστα ελιάς σε συνεργασία με το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, τα προϊόντα της Karla Farm Fresh με πρώτη ύλη από την ευρύτερη περιοχή των Καναλίων, τα αναψυκτικά από την επιχείρηση ΕΨΑ. Όλες αυτές οι δράσεις καλύφθηκαν με χορηγίες των επιχειρήσεων με κοινό στόχο η νέα γενιά να γνωρίσει τα προϊόντα του τόπου της.

Επίσης, η καλλιέργεια της επαφής των παιδιών με τη φύση υπήρξε συστηματική και συμπεριελάμβανε από φυτεύσεις φυτών έως περίπατο σε καλντερίμια του Πηλίου και παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού σε ελαιοπερίβολο, καθώς και μπάνιο στη θάλασσα.
Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι γνώσης και εμπειριών η Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – ΚΕΜΕΒΟ και ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας Μαυροβουνίου, το Μουσείο Ελιάς & Λαδιού Πηλίου – Πήλιον Όρος, ο Ελληνορωσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας Ν. Μαγνησίας, ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου, ο εκδοτικός οίκος «le livre ouvert», η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου.
Η «Καμινάδα» σάς εύχεται καλό καλοκαίρι και τη νέα περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 -Ιουλίου 2021 περιμένει γονείς και παιδιά επιβάτες στα καινούργια της ταξίδια!!!
H «Καμινάδα» δέχεται αιτήσεις μέσω ΕΣΠΑ.
ΚΔΑΠ «Καμινάδα» – Πολυχώρος Τσαλαπάτα και Παλαιός Μύλος Λούλη (Village), Ζάχου Παγασών – Βόρεια Πύλη, τηλ. 2421037799, 2421032962.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το