Άρθρα

Συμμετέχοντας στη Σύνοδο για την αειφορία για ένα βιώσιμο μέλλον

Του Γιώργου Παπακώστα
πολιτικού μηχανικού – κατασκευαστή PKK Constructions

«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη βιωσιμότητα σε ένα μη βιώσιμο κόσμο, καθώς πλέον δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική κρίση» ήταν ένα από τα κεντρικά μηνύματα της Συνόδου Κορυφής για την αειφορία, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στα μέσα της περασμένης εβδομάδας.
Στις εργασίες της Συνόδου είχαμε την ευκαιρία και τη χαρά να συμμετάσχουμε και να μυηθούμε σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τρόπους για την προστασία του περιβάλλοντος.
Επιστήμονες, ερευνητές, πολιτικοί, υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών, εκπρόσωποι εταιρειών και παραγωγικών φορέων συμμετείχαν μεταξύ άλλων στην έκτη Σύνοδο Κορυφής για την Αειφορία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Το σπουδαίο αυτό επιστημονικό γεγονός τελούσε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παρευρέθηκε και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η κατασκευαστική εταιρεία PKK Constructions έχοντας επιδείξει διαχρονική ευαισθησία στα οικολογικά και περιβαλλοντικά ζητήματα συμμετείχε στη Σύνοδο στέλνοντας το μήνυμα πως «το σπίτι μας είναι πάνω απ’ όλα ο πλανήτης που ζούμε και πρέπει να τον προστατεύουμε».

Στη σημερινή εποχή ακούγεται όλο και περισσότερο η ανάγκη για αειφορία και βιώσιμη ανάπτυξη. Η βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Γνώμονας της αειφορίας είναι η μέγιστη δυνατή απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, χωρίς, όμως, να διακόπτεται η φυσική παραγωγή αυτών των προϊόντων σε ικανοποιητική ποσότητα και στο μέλλον. Για να πετύχουμε τη βιωσιμότητα πρέπει οι φυσικοί πόροι να υφίστανται εκμετάλλευση με ρυθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίον ανανεώνονται, διαφορετικά έχουμε την περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Το στοίχημα συνεπώς είναι πώς θα πετύχουμε την αειφορία σε όλες τις μορφές της καθημερινής μας δραστηριότητας.
Στη Σύνοδο, αν κάτι επισημάνθηκε με πολύ μεγάλη έμφαση, αυτό δεν ήταν άλλο από το ότι έχουμε περάσει από την περίοδο της κλιματικής αλλαγής στην περίοδο της κλιματικής κρίσης. Στο χέρι μας είναι να μην περάσουμε στην περίοδο της κλιματικής καταστροφής

Πώς, λοιπόν θα αποτρέψουμε το μοιραίο; Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες και οι ερευνητές, εργαλεία υπάρχουν, αρκεί να τα αξιοποιήσουμε.
Η κυκλική οικονομία, η ανακύκλωση στην πηγή, η προστασία της βιοποικιλότητας είναι έννοιες όχι θεωρητικές, αλλά πρακτικές.
Ωστόσο βλέπουμε ότι προς το παρόν βαδίζουμε αργά. Για παράδειγμα το ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα μας σε τρία χρόνια πρέπει να αγγίξει το 80% και από 24η που είναι στη κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα να φτάσει σε λίγα χρόνια μέσα στη 10άδα.
Για την επίτευξη του στόχου της αειφορίας υπάρχουν οι κεντρικές κατευθύνσεις, αλλά και οι πιο ειδικές. Για παράδειγμα οι εταιρίες πρέπει να έχουν κατεύθυνση στην αειφορία και να στέλνουν το παράδειγμα στην κοινωνία ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παράγουν, θα πρέπει να είναι φιλικές προς το περιβάλλον και θα προέρχονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πρέπει ό,τι προϊόντα παράγουμε ακόμα και τα πλαστικά να γίνεται ανακυκλώσιμο. Στην ανακύκλωση είμαστε όλοι μια ομάδα.
Επίσης ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας υλικά που θα είναι λιγότερο ενεργοβόρα και δημιουργώντας κατασκευές που θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Έτσι οι υποδομές που θα κατασκευάζονται, θα δημιουργούν οικονομική υπεραξία στις επόμενες γενιές.
Το ζήτημα εκτός από πολιτικό είναι και πολιτισμικό, προκειμένου να αλλάξουμε συνήθειες, πρέπει δηλαδή να καταναλώνουμε σε όλες μας τις καθημερινές δραστηριότητες, όσο γίνεται λιγότερη ενέργεια και παράλληλα να έχουμε συνειδητά τη διάσωση του περιβάλλοντος όπως π.χ. να μην έχουμε ανοιγμένη βρύση, όταν πλένουμε τα δόντια μας.
Τίποτε, όμως, δεν γίνεται από μόνο του. Για να προασπίσουμε το σπίτι μας, τον πλανήτη, πρέπει να συμμετέχει όλη η κοινωνία, με συνοχή, υπευθυνότητα και συνείδηση του σημαντικού του σκοπού.
Έτσι θα δομήσουμε το μέλλον μας στη βάση της περιβαλλοντικής προστασίας.
Μόνο έτσι από την κλιματική κρίση θα περάσουμε στην κλιματική αναγέννηση, να νιώθουμε ξανά ασφαλείς στο «σπίτι μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το