Τοπικά

Βόλος:Μείωση 50% κατανάλωσης στις λαϊκές αγορές ρούχων

Μείωση κατανάλωσης τουλάχιστον 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καταγράφεται στη λαϊκή αγορά με τα ρούχα και τα άλλα βιομηχανικά είδη στη Μαγνησία, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς εκτός από την δραματική πτώση του τζίρου έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αυξημένες υποχρεώσεις στο φορολογικό και το ασφαλιστικό.
Τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η λαϊκή αγορά με τα βιομηχανικά είδη, αποτυπώνει ένα στοιχείο που ανέφερε η πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας λαϊκών αγορών βιομηχανικών ειδών κ. Στεφανία Τζοάννου σύμφωνα με το οποίο η τελευταία άδεια σε επαγγελματία εκδόθηκε το 2012. Ουσιαστικά εδώ και περίπου δώδεκα χρόνια έχει να εισέλθει ένας νέος επαγγελματίας στον κλάδο με τις λαϊκές αγορές των ρούχων και αυτό το στοιχείο από μόνο του λέει πολλά.
Σήμερα οι εκπρόσωποι σωματείων λαϊκών αγορών θα έχουν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, όπου θα συζητηθούν τα ζητήματά τους.
Η κ. Τζοάννου ανέφερε πως «προ πανδημίας, το 2019, οι επαγγελματίες με βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές της Μαγνησίας ανέρχονταν στους 180 και τώρα αγγίζουν τους 80. Ο κλάδος μας φθίνει. Οι άδειες δηλαδή μειώθηκαν κατά 100. Δυστυχώς μέσα στην πανδημία ο κλάδος μας δεν στηρίχθηκε καθόλου. Τώρα έχουν απομείνει 80 εκ των οποίων οι 20 έφυγαν για σεζόν. Η κατανάλωση έχει μειωθεί τουλάχιστον 50%, γιατί μεταξύ άλλων ο κόσμος έχει στραφεί και στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Επίσης το καταναλωτικό κοινό είναι κυρίως γυναίκες ηλικιωμένες, καθώς οι νεότερες που εργάζονται τα πρωινά δεν μπορούν να έρθουν. Οι καταναλωτές μας είναι κυρίως συνταξιούχοι που έχουν έτσι και αλλιώς χαμηλές απολαβές. Οι λαϊκές αγορές ρούχων έχουν στηρίξει με τις ελκυστικές τιμές τους τα νοικοκυριά. Αυτό ισχύει και μόνο από το γεγονός ότι τα περισσότερα προϊόντα που πωλούνται έχουν τιμές από δύο, τρία ευρώ μέχρι και δέκα ευρώ. Αλλά τώρα ο κλάδος μας υποφέρει. Και πέρα από τη μειωμένη κατανάλωση έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το φορολογικό και το ασφαλιστικό, όπου εδώ υφιστάμεθα μια μεγάλη αδικία, καθώς φορολογούμαστε για ολόκληρο τον χρόνο, όταν εμείς δεν δουλεύουμε όλες τις μέρες».
Η ίδια συμπλήρωσε πως «οι λαϊκές αγορές χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας. Εμείς συναντηθήκαμε με τον περιφερειάρχη, αφουγκράστηκε τα προβλήματά μας και θα έχουμε σύσκεψη παρουσία εκπροσώπων των δήμων και των αρμόδιων σωματείων για να εξεταστούν τα προβλήματά μας. Η περιφέρεια Θεσσαλίας βάζει σε προτεραιότητα το θέμα των λαϊκών αγορών. Γιατί οι λαϊκές αγορές είναι το καταφύγιο των καταναλωτών στηρίζοντας την τοπική οικονομία».
Μάλιστα η κ. Τζοάννου αναφέρθηκε και στα pos που έχουν τοποθετηθεί στους πάγκους, αλλά οι καταναλωτές δεν ζητούν να πληρωθούν με κάρτες. «Εμείς θέλουμε τον εκσυγχρονισμό, θέλουμε τα προγράμματα ΕΣΠΑ, θέλουμε λαϊκές αγορές το Σάββατο και την Κυριακή, αλλά δεν ακουγόμαστε».
Στο ζήτημα των αιτημάτων αναφέρθηκε και στη λαϊκή αγορά ρούχων που διεξάγεται την Τετάρτη στην οδό Περαιβού, όμως οι επαγγελματίες έχουν ζητήσει από τον Δήμο να διεξάγεται κοντά στην Μαγνήτων ή τη Δημάρχου Γεωργιάδου, όπου εκεί γίνεται η λαϊκή αγορά με τα οπωροκηπευτικά. «Έχουμε ζητήσει από τον αντιδήμαρχο πως οι λαϊκές αγορές πρέπει να είναι συνδεδεμένες και αλληλέγγυες» είπε η κ. Τζοάννου.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το