Τοπικά

Aνησυχία για «φρένο» στην άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας – Το πρώτο «κρας τεστ» στην αγορά κατοικίας στον Βόλο

Ανοδική κρίνεται η οικοδομική δραστηριότητα στον Βόλο τους τελευταίους μήνες, με τάση σταθεροποίησης. Οι νεόδμητες οικοδομές που αναγείρονται είναι μικρές σε όγκο, ενώ οι τιμές στο κέντρο του Βόλου έχουν φτάσει στα 2.200 έως 2.600 ευρώ το τ.μ. Το πρώτο «κρας τεστ» μετά την οικονομική κρίση αναμένεται να αντιμετωπίσει η αγορά κατοικίας τους επόμενους μήνες, με πιθανό ένα «φρένο» στην οικοδομική δραστηριότητα στον Βόλο. Τα ακριβότερα υλικά που έχουν αυξήσει τα κοστολόγια, αλλά και τα υψηλότερα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια είναι παράγοντες που επηρεάζουν την ανέγερση νέων οικοδομών.

Ο κ. Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, αρχιτέκτονας μηχανικός και πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων Μαγνησίας, τόνισε πως η οικοδομική δραστηριότητα τον τελευταίο καιρό στον Βόλο είναι ανοδική, με τάση σταθεροποίησης. «Μιλάμε βέβαια για μικρού μεγέθους οικοδομές, οι οποίες είναι πολλές αριθμητικά, αλλά με μικρό όγκο η κάθε μία. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για ιδιωτικές οικοδομές, που αναγείρονται ως επένδυση χρημάτων με μικρά διαμερίσματα, τα οποία δεν είναι προς πώληση. Αρκετές αναγείρονται με τον Αναπτυξιακό Νόμο από εταιρείες ή ιδιώτες, ενώ κάποιες από κατασκευαστές με διαμερίσματα, είτε μικρά είτε μεγάλα, προς πώληση» σημείωσε ο ίδιος.

Φόβος κατασκευαστών για τα κοστολόγια
Η οικοδομή έχει βγει από μία περίοδο στασιμότητας 12 χρόνων περίπου, όπου υπήρχε μηδενική σχεδόν οικοδομική δραστηριότητα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 40% του όγκου σε σχέση με τον όγκο προ κρίσης, αλλά υπάρχει μεγάλη φοβία στους κατασκευαστές όσον αφορά στα κοστολόγια.
«Το κοστολόγιο δεν μπορούμε πολύ εύκολα να το προϋπολογίσουμε. Θέλει πολλή προσοχή, γιατί επηρεάζει το κόστος ανέγερσης μιας πολυκατοικίας» επισήμανε ο κ. Τρ. Παπαγεωργίου, προσθέτοντας: «Άλλο είναι όταν ένα ακίνητο το φτιάχνει κάποιος μόνος του, δηλαδή ιδιωτικά, που είναι για επένδυση. Διότι μπορεί να ολοκληρώσει τους δύο ορόφους και να αφήσει τους άλλους δύο για αργότερα και να πάρει επιδότηση 50%. Σε αυτή την περίπτωση επηρεάζεται πολύ λιγότερο. Όμως ένας κατασκευαστής επηρεάζεται πολύ περισσότερο, για αυτό πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, ώστε να αντεπεξέλθει για να παραδώσει την οικοδομή και με την ποιότητα, αλλά και στον χρόνο που πρέπει».

Τιμές στο κέντρο του Βόλου
Στο κέντρο του Βόλου οι τιμές για νεόδμητο διαμέρισμα κυμαίνονται περίπου στα 2.200 έως 2.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ανάλογα τον όροφο, την ποιότητα κατασκευής και πόσο κεντρικό είναι το ακίνητο. «Μιλάμε για μέση τιμή, η οποία τείνει να ανέβει λόγω του κοστολογίου. Η τιμή πριν 1,5 χρόνο ήταν σημαντικά χαμηλότερη, γιατί τα οικόπεδα ήταν πιο φθηνά και το κόστος κατασκευής ήταν χαμηλότερο» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων Μαγνησίας.

Το πρώτο «κρας τεστ» για την αγορά κατοικίας
Το πρώτο «κρας τεστ» μετά την οικονομική κρίση αναμένεται να αντιμετωπίσει η αγορά κατοικίας τους επόμενους μήνες. Και οι λόγοι είναι αρκετοί.
«Η οικοδομή επηρεάζεται όταν δεν υπάρχει σταθερότητα. Στα θετικά ότι τα νέα σπίτια καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, ενώ τα κίνητρα που δίνονται για αγορά ακινήτων εξακολουθούν να είναι πολύ καλά σε σχέση με το παρελθόν. Τα επιτόκια αυξάνονται, αλλά είναι ακόμη χαμηλά. Το πρόβλημα γενικότερα στην αγορά είναι ο πληθωρισμός. Απαξιώνονται τα μετρητά, για αυτό ο κόσμος στρέφεται στα ακίνητα» σημείωσε ο ίδιος.
«Πάντα, όμως, αν έχουμε παράγοντες όπως η ακρίβεια, επηρεάζεται η σταθερότητα της αγοράς, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην αγορά των ακινήτων» ανέφερε ο αρχιτέκτονας μηχανικός, συμπληρώνοντας πως «πολλοί κατασκευαστές με ιδιόκτητα οικόπεδα, μιας και πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είμαστε δύο και τρεις φορές πιο σκεπτικοί για να αρχίσουμε κάτι καινούργιο. Το καλό με την αγορά του Βόλου είναι πως η πλειονότητα έχει δοκιμαστεί στην περίοδο της κρίσης. Πρόκειται για νοικοκυρεμένες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να ανταπεξέλθουν».

Πιθανό ένα «φρένο»
Πόσο πιθανό είναι, όμως, να μπει «φρένο» στην οικοδομική δραστηριότητα; Ο κ. Τρ. Παπαγεωργίου απάντησε πως είναι πιθανό να μην ξεκινήσουν άλλες οικοδομές. «Πιθανό να μπει «φρένο» και να περιμένουμε ένα 6μηνο για να δούμε πώς θα κινηθεί η αγορά. Πολλοί το κάνουν ήδη. Εξάλλου θεωρώ πως είναι σώφρον» τόνισε, για να προσθέσει: «Να μην υπάρχουν ακραίες τάσεις. Δεν ενθουσιαζόμαστε ούτε με την υπέρμετρη ανοικοδόμηση ούτε με τη μηδενική. Μια μέση κατάσταση είναι ό,τι καλύτερο για όλους».
Σε περίπτωση που λόγω των κοστολογίων οι τιμές ανέβουν φτάνοντας στα 3.000 ή 3.500 ευρώ το τ.μ. η αγορά του Βόλου δεν μπορεί να τις απορροφήσει. «Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν, εκτός από συγκεκριμένες τοποθεσίες, που δεν θα μπορεί να το φτάνει ο μέσος κόσμος. Αν συνεχίσει αυτή η αύξηση ίσως θα «φρενάρει» η οικοδομική δραστηριότητα» τόνισε ο ίδιος.

Αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια
Σημαντική είναι η αύξηση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων από το καλοκαίρι. Ήδη τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν αυξηθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και προβλέπονται άλλη μία ή και δύο αυξήσεις τουλάχιστον έως τις αρχές της άνοιξης. Χαρακτηριστικό είναι πως εκτός από τα κυμαινόμενα έχουν αυξηθεί και τα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο, με αποτέλεσμα να αλλάζουν τα δεδομένα και οι σχεδιασμοί των υποψήφιων αγοραστών.
«Σίγουρα η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει την κτηματαγορά. Δεν παύει, όμως, να είναι χαμηλότερα από ό,τι στο παρελθόν. Σήμερα βρίσκονται περίπου στο 3% και προ κρίσης ήταν 7%-8%» σημείωσε ο κ. Τρ. Παπαγεωργίου, συμβουλεύοντας υποψήφιους αγοραστές, αλλά και συναδέρφους «να ράβουνε κοστούμι μέχρι εκεί που φτάνουν τα χέρια τους».
Οι τράπεζες είναι αλήθεια πως αξιολογούν καλύτερα τα δάνεια από ό,τι στο παρελθόν και δεν χρηματοδοτούν το 100% όπως παλιά, για να μη δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων.
«Περιμένουμε ανακοινώσεις εντός του Δεκεμβρίου από την κυβέρνηση, η οποία είναι ενήμερη, για να δώσει κίνητρα, ώστε να συγκρατηθούν τα επιτόκια και να μη δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια. Επίσης σημαντικό είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία που χρειάζεται για ένα δάνειο» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων Μαγνησίας.
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως αυτός που θα αγοράσει ένα διαμέρισμα, θα πρέπει να έχει το 30% τουλάχιστον δικά του κεφάλαια, ώστε να μην επηρεάζεται από τη δόση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το