Youth thess, Θ Plus

Η «μαγική» δύναμη των memes και emojis – Πώς ωφελεί την υγεία μας το να στέλνουμε μηνύματα σε φίλους

Σε μια εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούν και οι πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις γίνονται όλο και λιγότερο συχνές, η απλή πράξη της αποστολής μηνύματος σε έναν φίλο μπορεί να έχει εκπληκτικά βαθύ αντίκτυπο. Σε επίπεδα βαθύτερα από ότι πιστεύαμε. Μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι τόσο η αποστολή όσο και η λήψη γραπτών μηνυμάτων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ευτυχίας, καθώς η πράξη του να απευθυνθείτε σε κάποιον που σας ενδιαφέρει και να λάβετε μια θετική απάντηση, πυροδοτεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή «ευεξίας».

Ένα από τα πιο άμεσα οφέλη από την αποστολή μηνυμάτων σε έναν φίλο είναι η ικανότητά του να τονώνει τη διάθεση και να μειώνει τα συναισθήματα μοναξιάς. Η λήψη ενός μηνύματος από κάποιον που μας ενδιαφέρει μπορεί να μας φτιάξει αμέσως τη μέρα, παρέχοντας την αίσθηση ότι μας σκέφτονται και μας εκτιμούν. Αυτή η μικρή πράξη προσέγγισης μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τα αισθήματα απομόνωσης, ειδικά στον σημερινό ταχέως εξελισσόμενο κόσμο όπου οι προσωπικές αλληλεπιδράσεις είναι συχνά περιορισμένες.
Όμως οφέλη υπάρχουν και για τον αποστολέα, ο οποίος λαμβάνει εξίσου συναισθηματικές ανταμοιβές. Όταν απευθυνόμαστε σε έναν φίλο λοιπόν, συχνά βιώνουμε μια αίσθηση πληρότητας και ευτυχίας, γνωρίζοντας ότι κάναμε ένα βήμα για να διατηρήσουμε και να καλλιεργήσουμε τη σχέση μας μαζί του. Αυτή η ανταλλαγή θετικών συναισθημάτων μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο αμοιβαίας υποστήριξης η οποία είναι ικανή να προσφέρει και στις δυο πλευρές μια πληθώρα προτερημάτων.

Ενίσχυση των σχέσεων

Η τακτική επικοινωνία είναι το κλειδί για τη διατήρηση ισχυρών, υγιών σχέσεων. Τα γραπτά μηνύματα παρέχουν έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο να μένετε σε επαφή με τους φίλους σας, ακόμη και όταν τα πολυάσχολα προγράμματα ή οι γεωγραφικές αποστάσεις καθιστούν τις προσωπικές συναντήσεις πρόκληση. Αυτές οι μικρές, συχνές αλληλεπιδράσεις χρησιμεύουν ως υπενθύμιση του κοινού δεσμού, διατηρώντας τη σχέση ενεργή και ζωντανή.
Ένα σύντομο μήνυμα όπως «Σε σκέφτομαι» ή «Πώς πάει η μέρα σου;» μπορεί να είναι μια ισχυρή χειρονομία καλής θέλησης. Δείχνει ότι εκτιμάτε και νοιάζεστε για τον φίλο σας, ενισχύοντας τον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι συνεπείς, μικρές πράξεις προσέγγισης μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη σχέση.
The Psychology of Emojis

Παροχή συναισθηματικής υποστήριξης

Σε περιόδους άγχους ή δυσκολιών, ένα υποστηρικτικό μήνυμα από έναν φίλο μπορεί να είναι απίστευτα ανακουφιστικό. Τα γραπτά μηνύματα επιτρέπουν τη γρήγορη και άμεση συναισθηματική υποστήριξη, η οποία μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας σε δύσκολες στιγμές. Ένα απλό «Είμαι εδώ για σένα» ή «Ας μιλήσουμε αν χρειαστείς» μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε ουσιαστικές συζητήσεις, προσφέροντας την πολυπόθητη παρηγοριά και διαβεβαίωση.

Η γνώση ότι κάποιος είναι εκεί για να ακούσει και να ανταποκριθεί μπορεί επίσης να προσφέρει επικύρωση και υποστήριξη. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που μπορεί να μην αισθάνονται άνετα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους πρόσωπο με πρόσωπο. Το γραπτό μήνυμα προσφέρει έναν λιγότερο εκφοβιστικό τρόπο για να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και να ζητήσετε υποστήριξη.
kinito

Πρακτικά και κοινωνικά οφέλη

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των γραπτών μηνυμάτων είναι η ευκολία τους. Επιτρέπει γρήγορο έλεγχο και επικοινωνία χωρίς την ανάγκη για μακροσκελή συζήτηση ή προσωπική συνάντηση. Αυτό διευκολύνει τη διατήρηση της επικοινωνίας με τους φίλους, ακόμη και με ένα πολυάσχολο πρόγραμμα. Η προσβασιμότητα των γραπτών μηνυμάτων σημαίνει επίσης ότι μπορεί να γίνει σχεδόν από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Είτε κάνετε διάλειμμα στη δουλειά, είτε μετακινείστε, είτε χαλαρώνετε στο σπίτι, η αποστολή ενός γρήγορου μηνύματος είναι πάντα δυνατή. Αυτή η ευκολία της επικοινωνίας συμβάλλει στο να διασφαλίζεται ότι οι φίλοι παραμένουν τακτικά σε επαφή.
Τα γραπτά μηνύματα παρέχουν ένα άμεσο μέσο επικοινωνίας, το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμο σε στιγμές κρίσης ή χαράς. Σε αντίθεση με την αναμονή για μια προγραμματισμένη συνάντηση ή τηλεφωνική κλήση, ένα μήνυμα κειμένου μπορεί να σταλεί και να ληφθεί άμεσα, επιτρέποντας την ανταλλαγή ειδήσεων, υποστήριξης ή εορτασμού σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η αμεσότητα μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση σύνδεσης και εγγύτητας μεταξύ των φίλων. Είτε πρόκειται για την ανταλλαγή μιας συναρπαστικής είδησης είτε για την αναζήτηση παρηγοριάς σε μια δύσκολη στιγμή, η δυνατότητα να επικοινωνήσετε και να λάβετε άμεση απάντηση μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά.
Emojis in Communication | Psych2Go

Η μαγεία των emojis και memes

Τα γραπτά μηνύματα προσφέρουν μια ευέλικτη πλατφόρμα επικοινωνίας, επιτρέποντας ποικίλα στυλ και μεθόδους. Από την αποστολή υποστηρικτικών λέξεων και λεπτομερών μηνυμάτων έως την ανταλλαγή emojis, memes και εικόνων, τα γραπτά μηνύματα μπορούν να μεταφέρουν αποτελεσματικά συναισθήματα και διαθέσεις.
Αυτή η ευελιξία σημαίνει επίσης ότι οι συνομιλίες μπορούν να είναι τόσο σύντομες ή τόσο λεπτομερείς όσο χρειάζεται. Ένα γρήγορο «Καλή τύχη στην παρουσίασή σας!» μπορεί να είναι εξίσου ουσιαστικό με μια μεγαλύτερη, πιο εμπεριστατωμένη συζήτηση. Επιπλέον, η γραπτή καταγραφή των μηνυμάτων κειμένου επιτρέπει στα άτομα να επανεξετάζουν και να αναστοχάζονται τις προηγούμενες συζητήσεις, παρέχοντας συνεχή άνεση και σαφήνεια.
Την επόμενη λοιπόν φορά που νιώθετε ότι δεν είστε καλά, ή ότι σας λείπει ένας φίλος που ξέρετε ότι εκείνος περνάει δύσκολες στιγμές, μην διστάσετε να εμπιστευτείτε την δύναμη ενός απλού μηνύματος, το οποίο αν και μικρό, μπορεί να κρύβει μέσα του ολόκληρη την ουσία της έννοιας «φιλία».

Πηγή:protothema

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το