Τοπικά

Στον Αλμυρό η μεγαλύτερη μονάδα καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Περισσότερες από 30 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, καλλιεργούν σήμερα βιομηχανική κάνναβη ως γεωργικό προϊόν, το οποίο πωλείται στην παγκόσμια αγορά. Στη χώρα μας ξεκίνησαν την καλλιέργεια της παρεξηγημένης κάνναβης τα τελευταία χρόνια επιχειρηματίες που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στον πρωτογενή τομέα, επιλέγοντας τη βιομηχανική κάνναβη ως λύση με περισσότερες προοπτικές.

Ο Αλμυρός και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου μπορούν να γίνουν «κέντρα» παραγωγής κάνναβης και να πρωταγωνιστήσουν στον κόσμο υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης παραγωγής της εταιρείας Agrofrodis Γιάννης Μπουρούνης, που έχει τη μεγαλύτερη θερμοκηπιακή καλλιέργεια κάνναβης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – 36 στρεμμάτων – και διαθέτει στην αγορά τα προϊόντα Cannavero.

Προϊόντα, που εξάγονται σε όλο τον κόσμο, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, επόμενο βήμα είναι η παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, εφόσον η ελληνική πολιτεία αποφασίσει πως πρέπει να κάνει πολλά βήματα μπροστά, να εκσυγχρονίσει περισσότερο το νομοθετικό πλαίσιο που πρόσφατα ψήφισε και να καταστήσει τη χώρα τη μεγαλύτερη στον κόσμο στην παραγωγή κάνναβης.

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη φαρμακευτική κάνναβη ήταν ένα βήμα. Για μένα προσωπικά δειλό ήταν το βήμα, γιατί μπορούμε να γίνουμε η πρώτη χώρα στον κόσμο παραγωγής και πρέπει να βελτιώσουμε γρήγορα τον Νόμο. Η συνεργασία που υπήρχε με τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κόκκαλη ήταν άψογη και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης είναι σήμερα η ατμομηχανή του πρότζεκτ που έχει τεράστια σημασία για τη χώρα.
Στόχος της δικής μας εταιρείας, της Agrofrodis, είναι όλα τα προϊόντα μας να διατηρούν υψηλά στάνταρ ποιότητας και να στοχεύουν στην πλήρη ικανοποίηση της απαίτησης του καταναλωτή.

Έχουμε τη μεγαλύτερη θερμοκηπιακή καλλιέργεια κάνναβης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι ανθοί της κάνναβης (λουλούδια) είναι ένα 100% βιολογικό προϊόν, από επιλεγμένους ανθούς πλούσιους στην ουσία της κανναβιδιόλης (CBD).
Όλοι οι ανθοί συλλέγονται από οργανικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αποξηραίνονται και ακατέργαστοι συλλέγονται και συσκευάζονται. Έχουν πιστοποιημένη ποιότητα. Η περιεκτικότητά τους σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι μικρότερη του νόμιμου ορίου 0,2%», τονίζει.

Η βιομηχανική μονάδα της Agrofrodis για την παραγωγή των προϊόντων Cannavero, περιλαμβάνει τρεις διακριτές μονάδες, τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας ανθών κάνναβης, τη μονάδα επεξεργασίας των φυτών μετά τη συγκομιδή και τη μονάδα παραγωγής – συσκευασίας τελικών προϊόντων κάνναβης.
Διαθέτει επιτελείο επιστημόνων που ερευνά και καθοδηγεί την καλλιέργεια της καλύτερης ποιοτικά κανναβιδιόλης στην ελληνική αγορά, χωρίς ναρκωτικές επιδράσεις. Σήμερα, βρίσκεται στη φάση παραγωγής τροφών για ζώα, φάρμακα για άλογα και ζώα συντροφιάς κ.λπ.

Η παραγωγή
Τις ημέρες της συγκομιδής για τη βιομηχανική κάνναβη γίνεται η απόσταξη του λαδιού από το φυτό, το λεγόμενο CBD, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα ιατρικών εφαρμογών, στην παραγωγή καλλυντικών, στα συμπληρώματα διατροφής και αλλού. Ο σπόρος του φυτού, αφού αποξηρανθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αλευριού, πρωτεΐνης για συμπληρώματα διατροφής και, γενικότερα, στη μαγειρική. Από το στέλεχος του φυτού μπορεί να παραχθεί κλωστή υψηλής ποιότητας, ανθεκτικό σκοινί, βαφές, οικοδομικά υλικά, ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βιοκαύσιμο, τύπου pellet.

Ο κ. Μπουρούνης παροτρύνει αγρότες να ακολουθήσουν τα βήματά του έχοντας στόχο να νομιμοποιηθεί στο μυαλό του κόσμου το παρεξηγημένο φυτό και να γίνουν γνωστά τα ευεργετικά του οφέλη, αλλά και το εύρος χρήσεώς του.
Τίποτα δεν πάει χαμένο από το φυτό που θα χρειαστεί από 90 έως 150 ημέρες από τη σπορά έως και την συγκομιδή ανάλογα με την ποικιλία και τον σκοπό της καλλιέργειας. Το φυτό αναπτύσσεται με μια μέση ανάπτυξη τα 50 εκ. τον μήνα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3-5 μέτρα ύψος. Πριν τη συγκομιδή ο καλλιεργητής θα πρέπει να συνεργαστεί με τις αρχές για τη διεξαγωγή ελέγχων και συλλογή δειγμάτων στο χωράφι. Η καλλιέργεια δεν είναι απαιτητική, με τα μηνύματα να είναι ιδιαίτερα θετικά για τους αγρότες που στρέφονται σε σύγχρονες καλλιέργειες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το