Τοπικά

Υπερπλήρης η φυλακή Βόλου, σχεδόν άδεια της Κασσαβέτειας – Στα χαρτιά ακόμη η «Επάνοδος» στο κτίριο Καπνού

Τεράστιο πρόβλημα πληρότητας αντιμετωπίζει το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου (φυλακές στην οδό Μεταμορφώσεως), καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής για 54 θέσεις οι κρατούμενοι αριθμούσαν στις 17 Μαΐου τους 115…

Την ίδια ώρα ο τρίτος όροφος του κτιρίου Καπνού που είχε παραχωρηθεί πέρσι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη στέγαση της δομής υποστήριξης των αποφυλακιζόμενων, βάσει του προγράμματος «Επάνοδος», ακόμη δεν έχει χρησιμοποιηθεί…

Το ποσοστό πληρότητας στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου (φυλακές στην οδό Μεταμορφώσεως) φθάνει το 212,96% με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την καλή διαβίωση των κρατούμενων. Πρόκειται για το σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας με τη μεγαλύτερη πληρότητα κρατούμενων στην τρέχουσα περίοδο, καθώς μετά του Βόλου ακολουθούν το κατάστημα της Τρίπολης με 201,89% και των Ιωαννίνων με 177,27%. Το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν, λόγω της αυξημένης παραβατικότητας, η πρώην δικαστική φυλακή Βόλου μετατράπηκε σε φυλακή για ανήλικους, άρρενες, αλλοδαπούς, υπόδικους, αλλά και κατάδικους, ηλικίας από 16 έως και 25 ετών.

Αντίθετα η πληρότητα στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας μόλις και μετά βίας φθάνει το 31,75%. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής της 17ης Μαΐου σε 274 θέσεις αντιστοιχούσαν μόλις 87 κρατούμενοι…

Η Αγροτική Φυλακή Κασσαβέτειας ιδρύθηκε το 1925 και άρχισε τη λειτουργία της το 1927, με αρχικό σκοπό να φυλακίζονται σε αυτή ανήλικοι 16 έως 21 ετών, κατά προτίμηση «παιδιά γεωργών, που θα μπορούσαν να παρακολουθούν μαθήματα και να εκτελούν πρακτικές ασκήσεις» στη γεωργική σχολή που στεγαζόταν στις ίδιες εγκαταστάσεις. Η νέα αγροτική φυλακή μετονομάζεται αργότερα σε Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων (ΑΣΚΑ) και στα τέλη της δεκαετίας του 2000 σε Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων (ΕΑΚΚΝ) Κασσαβετείας, ανήκοντας στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στις 8 Ιουλίου 2019, το ΕΑΚΚΝ μεταφέρθηκε στη δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το πρόγραμμα «Επάνοδος»
Στον τρίτο όροφο του κτιρίου Καπνού στον Βόλο επρόκειτο να στεγαστεί η δομή υποστήριξης αποφυλακιζόμενων στο πλαίσιο του προγράμματος «Επάνοδος», ωστόσο, από πέρσι που έχει παραχωρηθεί η χρήση της αίθουσας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στη γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής μέχρι σήμερα, η αίθουσα δεν έχει χρησιμοποιηθεί… Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας στηρίζοντας το πρόγραμμα παραχώρησε πέρσι με σχετική απόφαση που ελήφθη, τον τρίτο όροφο του κτιρίου Καπνού, για τη στέγαση του παραρτήματος Βόλου της «Επάνοδος», που είναι η μοναδική δομή της χώρας που παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και εκπαίδευσης στους αποφυλακιζόμενους. Η παραχώρηση ήταν για χρονικό διάστημα πέντε ετών. Η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη είχε συναντηθεί με στελέχη της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την πρόεδρο του προγράμματος, καθηγήτρια Χρ. Ζαραφωνίτου, και είχε σφραγίσει τη συμφωνία και με τον κ. Λαχανά, εκπρόσωπο της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής για να δημιουργηθεί ο χώρος για το πρώτο παράρτημα του φορέα στην ελληνική περιφέρεια. Ωστόσο, από πέρσι μέχρι σήμερα το πρόγραμμα δεν έχει «περπατήσει» στον Βόλο και η αίθουσα μένει αχρησιμοποίητη.

Το πρόγραμμα «Επάνοδος» προβλέπει την ίδρυση γραφείων διασύνδεσης των αποφυλακισμένων με την κοινωνία. Η εξεύρεση εργασίας, αλλά κυρίως η προσαρμογή στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον ευρύτερα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όποιος αποφυλακίζεται και κυρίως αυτός που εξέρχεται της φυλακής μετά από την έκτιση πολυετούς ποινής φυλάκισης ή κάθειρξης. Άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν εξερχόμενοι της φυλακής, που βρίσκονται ξαφνικά σε μια άλλη κατάσταση, διαφορετική από αυτή που έζησαν χρόνια πίσω από τα κάγκελα. Πρέπει να έχουν τη δύναμη, να αντιμετωπίσουν το στίγμα του φυλακισμένου, που θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή, να μη φθάσουν σε κατάσταση τέτοια, που να μακαρίζουν το κελί, στο οποίο πέρασαν μια περίοδο της ζωής τους. Ένα από τα έξι παραρτήματα της «Επανόδου» προβλέπεται στον Βόλο. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή ξενώνων για τους αποφυλακισμένους που δεν έχουν στέγη. Στόχος του προγράμματος είναι σε κάθε φυλακή να δημιουργηθεί γραφείο, το οποίο σε συνεργασία με τη διεύθυνση του σωφρονιστικού καταστήματος θα βοηθά όσους κρατούμενους ετοιμάζονται να αποφυλακιστούν. Τα στελέχη των γραφείων αυτών θα διαμορφώνουν σε συνεργασία με τον κρατούμενο το προφίλ του, ενώ θα γνωρίζουν ποιοι από τους αποφυλακισθέντες κλείνουν πίσω τους την πόρτα των σωφρονιστικών καταστημάτων με αναστολή και ποιοι με απόλυση υπό όρους. Ανάμεσα στα ερωτήματα που θα καλούνται να απαντήσουν, θα είναι εάν έχουν σπίτι, ποια είναι η οικονομική τους κατάσταση και αν χρειάζονται κάποιου είδους βοήθεια στη νέα τους ζωή μακριά από τις φυλακές. Επίσης, όσοι συνομιλούν με τους κρατούμενους θα ξέρουν, αν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και αν χρειάζονται νοσηλεία ή ψυχολογική στήριξη. Μάλιστα, ο κρατούμενος, όπως και η οικογένειά του θα ενημερώνονται για τη βοήθεια που θα μπορούν να του παρέχουν οι δομές της «Επανόδου», οι οποίες θα βρίσκονται φυσικά σε στενή συνεργασία με τα γραφεία διασύνδεσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το