Τοπικά

Οι νέες τάσεις στις επιλογές των υποψηφίων από τη Μαγνησία για τις πανελλαδικές

Παραϊατρικά, λογιστικά, ναυτιλιακά, τουριστικά, ψυχολογία, κοινωνικοί λειτουργοί είναι ορισμένες από τις Σχολές που αποτελούν τις νέες τάσεις στις επιλογές των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη Μαγνησία και έτσι πλασάρονται στις παραδοσιακές προτιμήσεις των νέων για Πολυτεχνείο, Ιατρική, Νομική.
Επίσης μια άλλη κλασική επιλογή των υποψηφίων που διαμορφώθηκε μέσα στα χρόνια του μνημονίου είναι και τα Σώματα Ασφαλείας, όπως οι Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Σχολές, το Εμπορικό Ναυτικό.

Πάντως φαίνεται πως νέες τάσεις διαμορφώνονται στις επιθυμίες των υποψηφίων και συνδέονται με τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα.
Τα δύο στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Προσανατολισμού κ.κ. Αγγελική Καραμπατζάκη και Ευθύμης Γεωργούσης ανέφεραν πως «η έλευση των προσφύγων άνοιξε θέσεις σε δομές φιλοξενίας για τους κοινωνικούς λειτουργούς και έτσι η σχολή έχει μια δημοφιλία αυτή την περίοδο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τμήματα ψυχολογίας, όπου θέσεις ανοίγουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στα σχολεία, ενώ η κρίση αύξησε και τα ζητήματα της ψυχικής υγείας. Επίσης βρίσκεται σε άνοδο και το επάγγελμα του εγκληματολόγου ίσως και λόγω της γνωστής τηλεοπτικής σειράς. Νέα τάση αποτελούν τα ναυτιλιακά δηλαδή οι υποψήφιοι ενδιαφέρονται να εργαστούν σε ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς γνωρίζουν πως οι Έλληνες εφοπλιστές πρωτοπορούν παγκοσμίως, ενώ λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος υπάρχει τάση και για τα τουριστικά επαγγέλματα και των ευκαιριών που δίνουν. Όσον αφορά στα παιδαγωγικά Τμήματα, το ενδιαφέρον παραμένει στην ειδική αγωγή. Σε αυξητική τάση είναι και τα παραϊατρικά επαγγέλματα, όπως οι λογοθεραπευτές.
Επίσης με τις τηλεοπτικές σειρές μαγειρικής, αρκετοί θέλουν να γίνουν και μάγειρες που είναι σχολές στο πλαίσιο των ΙΕΚ και άλλων δόμων.

Δεκάδες ραντεβού
Λίγους μήνες πριν τη διεξαγωγή των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων οι υποψήφιοι καλούνται να επιλέξουν σχολές και επαγγέλματα χωρίς να υπάρχει το μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία.
Η μόνη βοήθεια είναι από το Γραφείο Επαγγελματικού προσανατολισμού στη Μαγνησία με τα δύο στελέχη που διαθέτει, ενώ λειτουργεί και στο υπουργείο μια διαδραστική ψηφιακή πλατφόρμα που οι υποψήφιοι εισέρχονται και μπορούν να δουν μέσα από κάποια τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού ποιες σχολές ταιριάζουν στον χαρακτήρα τους. Παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να δουν σε βιντεάκια και κάποια επαγγέλματα που παρουσιάζονται από επαγγελματίες.
Μάλιστα από τη Μαγνησία υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους για την ψηφιακή πλατφόρμα.
Για το θέμα οι κ.κ. Καραμπατζάκη και Γεωργούσης επισήμαναν πως «μια από τις περικοπές στα χρόνια του μνημονίου στην εκπαίδευση ήταν οι δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού πρώτα στα ΓΕΛ και μετά στα Γυμνάσια, όπως ήταν η μία διδακτική ώρα την εβδομάδα αλλά και τα γραφεία επαγγελματικού προσανατολισμού σε διάφορες ομάδες σχολείων.

Έτσι προέκυψε και το καθολικό αίτημα των μαθητών στο πρόσφατο διευρυμένο μαθητικό συμβούλιο για την επαναφορά του επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία.
«Για εμάς αυτό το αίτημα ήταν αναμενόμενο, καθώς το βλέπουμε ως ανάγκη στα σχολεία που επισκεπτόμαστε για ενημέρωση σχετικά με τα επαγγέλματα» ανέφεραν τα δύο στελέχη και πρόσθεσαν πως «στο ΚΕΣΥΠ έχουν γίνει μέχρι στιγμής 143 ραντεβού με υποψηφίους και γονείς για να βοηθηθούν στις σχολές που θέλουν να επιλέξουν, ενώ παράλληλα υπάρχουν σε εκκρεμότητα άλλα 45 ραντεβού. Μάλιστα όσο πλησιάζουμε προς τις πανελλαδικές εξετάσεις τόσο θα πληθαίνουν και τα αιτήματα».
Οι ίδιοι πρόσθεσαν πως «σε διαδραστική ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας οι υποψήφιοι κάνουν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού και από τις απαντήσεις βγαίνει το επαγγελματικό προφίλ τους. Τα τεστ είναι δωρεάν και η Μαγνησία σύμφωνα με τα στοιχεία είναι στους πρώτους Νομούς που τη χρησιμοποιούν. Επίσης υπάρχουν θεματικοί κατάλογοι για σπουδές στο εξωτερικό για άτομα με αναπηρία, για την επιχειρηματικότητα, ενώ οι υποψήφιοι μπορούν να παίξουν και το παιχνίδι real game που προσιδιάζει σε ένα επάγγελμα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το