Τοπικά

Βολιώτης αρχιτέκτονας διδάσκει και σχεδιάζει στο Άμπου Ντάμπι

Είναι από εκείνα τα δημιουργικά, τα «δυνατά» μυαλά , που εγκατέλειψαν την Ελλάδα… λόγω έλλειψης αντικειμένου. Ο Βολιώτης αρχιτέκτονας Αποστόλης Κυριαζής, στα 42 του χρόνια, διαπρέπει σήμερα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Abu Dhabi University στο οποίο διδάσκει ως επίκουρος καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού. Ο Αποστόλης είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα Ελλήνων που ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδας, δημιουργώντας με τρόπο αθόρυβο και αποτελεσματικό, κερδίζοντας τον σεβασμό. Πάντα έχει στο μυαλό του ότι εκπροσωπεί μια πατρίδα, προσδίδοντάς της άυλες ιδιότητες, πέρα και πάνω από γεωγραφικούς και υλικούς προσδιορισμούς ή περιορισμούς. Αγωνίζεται και αγωνιά σε δύσκολες συνθήκες και σε δύο μέτωπα… ανάμεσα στο νέο, όπου και βρίσκεται αλλά και στο παλιό, στο οποίο έχει πάντα γυρισμένο το ένα του αυτί. Και απλά κάνει αυτό που ξέρει να κάνει. Να δημιουργεί.

Η μετακίνησή του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αποφασίστηκε το 2015, όταν και – λόγω της πλήρους έλλειψης αντικειμένου στην Ελλάδα – κλήθηκε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου του Άμπου Ντάμπι ως πλήρες μέλος του διδακτικού προσωπικού. Το Abu Dhabi University είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της περιοχής του Περσικού Κόλπου, σε μια περιοχή με έντονο ανταγωνισμό σε μεγαλεπήβολα σχέδια και επενδύσεις παιδείας και υποδομών. Έκτοτε, ζει και εργάζεται στο Άμπου Ντάμπι μαζί με την οικογένειά του. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως ακαδημαϊκός, έχει ήδη εκπροσωπήσει το ίδρυμά του και την Ελλάδα σε πλήθος διεθνών συνεδρίων και επιστημονικών περιοδικών, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στην ομάδα Αρχιτεκτόνων που εκπροσώπησε τη χώρα στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2016.
Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Abu Dhabi University – στο οποίο ο Αποστόλης διδάσκει ως επίκουρος καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού – βρίσκεται στο δωδέκατο έτος λειτουργίας του, και παρά τον έντονο ανταγωνισμό από αντίστοιχες σχολές σε γειτονικές πόλεις όπως το Ντουμπάι πρωταγωνιστεί στην Αραβική χερσόνησο. Τόσο οι καθηγητές όσο και οι φοιτητές του Τμήματος προέρχονται από μια ευρύτατη γεωγραφικά γκάμα, προσδίδοντας μια πολυπολιτισμικότητα πάνω στην οποία βασίζει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του. Είναι ενδεικτικό ότι οι γηγενείς αποτελούν μόνο το ένα τρίτο των φοιτητών και μόνο το 11% του γενικού πληθυσμού.
Η χώρα των Αραβικών Εμιράτων ήδη βασίζει την οικονομία της μόνο κατά 40% στα ορυκτά καύσιμα και εκμεταλλεύεται άριστα το σκληρό περιβάλλον της ερήμου τόσο τουριστικά όσο προωθώντας ζητήματα «πράσινης ενέργειας» και αειφορίας, στοιχείων κρίσιμων για τη διαβίωση, που έχουν μετατρέψει ωστόσο το δίπολο Άμπου Ντάμπι – Ντουμπάι σε ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς.

«Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων που διδάσκω συμμετέχει ενεργά σε αυτή την κατεύθυνση, έχοντας εκπονήσει πολλά σχέδια μεγάλων οικισμών κοινωνικής κατοικίας, όπως επίσης και έρευνες για την αναβάθμιση κατοικιών και συνοικιών στα πρότυπα της «πράσινης αρχιτεκτονικής» και βιωσιμότητας σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση» τονίζει ο ίδιος.
Στο πλαίσιο της συνεχούς αναζήτησης για το καλύτερο, μόλις πριν τέσσερις ημέρες ο Αποστόλης Κυριαζής γιόρτασε με τους συναδέλφους και τους φοιτητές του την αναγνώριση του πτυχίου του τμήματός του από το παγκοσμίου φήμης ίδρυμα RIBA Royal Institute of British Architects.
«Η αναγνώριση αυτή θα έχει αντίκρισμα κυρίως στις μελλοντικές ευκαιρίες των απόφοιτων τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και σε ακαδημαϊκές αναζητήσεις. Ωστόσο, αποτέλεσε και επιβράβευση των κόπων όλων μας. Επωμίστηκα ένα μεγάλο μέρος της αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων και των εκθέσεων του έργου των φοιτητών. Πρόκειται για το μοναδικό Τμήμα Αρχιτεκτονικής στην περιοχή του Περσικού Κόλπου που το έχει καταφέρει και αναμένεται να προσδώσει δυναμική αντάξια των μεγάλων Ιδρυμάτων της Ευρώπης στους απόφοιτούς του» τόνισε και συμπλήρωσε πως οι συγκρίσεις με τα δεδομένα στον ελληνικό χώρο είναι αναπόφευκτες, όπου τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων λειτουργούν χάρη στο ταλέντο των φοιτητών και στην αυτοθυσία των δασκάλων, απέναντι σε ένα σύστημα εξοντωτικό όπου οι αρχιτέκτονες, ισορροπώντας ανάμεσα στην κυνική πραγματικότητα και τη δημιουργική τους φαντασία, έχουν περιορισμένη ισχύ επί της παραγωγής χώρου, τόσο όσον αφορά στο κτίριο όσο και στον δημόσιο χώρο.
Όνειρο του Αποστόλη Κυριαζή παραμένει η υλοποίηση στην πόλη του, τον Βόλο, της διδακτορικής του διατριβής, η οποία πραγματεύεται την ανάπλαση ενός μεγάλου μέρους του κεντρικού ιστού.

Ο Αποστόλης Κυριαζής σπούδασε στην Αρχιτεκτονική του Α.Π.Θ. για τις βασικές του σπουδές και για το διδακτορικό του, και ενδιάμεσα στον Βόλο, για το Μεταπτυχιακό του στην πολεοδομία. Από το 2006 εργαζόταν παράλληλα τόσο στον ακαδημαϊκό τομέα (ως ερευνητής και ως συμβασιούχος λέκτορας στη Ξάνθη, στη Θεσσαλονίκη και στον Βόλο), όσο και ως ιδιώτης αρχιτέκτονας με έδρα τον Βόλο. Το έργο του περιλαμβάνει ορισμένα κτίρια κατοικίας στον Βόλο και το Πήλιο, αλλά κυρίως μελέτες αστικών αναπλάσεων και πολεοδομίας. Οι πιο χαρακτηριστικές αυτών είναι τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια Καβάλας, Πινδέων (Μεσοχώρα) και Μήλου, το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, καθώς και Βραβεία σε τρεις Πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το