Τοπικά

«Φρένο» στον περιορισμό των μονοκατοικιών λόγω κρίσης – Φοιτητές της αρχιτεκτονικής μελετούν τις κατοικίες του Βόλου

Η πόλη του Βόλου έχει το χαρακτηριστικό πως οι πολλές μονοκατοικίες βρίσκονται τόσο στο κέντρο όσο και στις γύρω γειτονιές δημιουργώντας ένα όμορφο τοπίο μέσα στον αστικό χώρο. Μάλιστα η κρίση οδήγησε και στο φρενάρισμα της εξαφάνισης των μονοκατοικιών για να ανεγερθούν πολυκατοικίες.
Το ζήτημα των μονοκατοικιών μελετήθηκε από φοιτητές του δεύτερου έτους του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι μάθημα του τρίτου εξαμήνου που το διδάσκουν τέσσερις καθηγητές και έχει τίτλο «σχεδιασμός κατοικίας».
Ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων κ. Κώστας Μανωλίδης, ένας από τους τέσσερις καθηγητές, διδάσκει το μάθημα εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια έχοντας μια άποψη για τη σύνδεση της πόλης με τη μονοκατοικία και των ευρύτερων διαστάσεων που αναδύονται.

Η παρουσίαση εργασίας για την κατοικία από τη φοιτήτρια Αριστέα Τζούνου

«Στην ομάδα με τους φοιτητές μελετήθηκε ένα οικόπεδο σε κεντρική περιοχή της πόλης. Το σενάριο που δόθηκε, ήταν να κτίσουν μια διώροφη μονοκατοικία σε γωνιακό οικόπεδο και να ενσωματώσουν υπαίθριους χώρους, αυλή, φωταγωγούς για μια τυπική οικογένεια, ενώ προσθέσαμε και έναν χώρο εργασίας ή ξενώνα. Το μάθημα αυτό συνιστά και το πρώτο αρχιτεκτονικό θέμα που δουλεύουν στις σπουδές τους οι φοιτητές» τόνισε ο κ. Μανωλίδης.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «είναι πολύτιμο για τον Βόλο να υπάρχουν μονοκατοικίες μέσα στο κέντρο και τις άλλες περιοχές και αυτό ενδιαφέρει και μαγνητίζει τους φοιτητές. Νομίζω πως σε όλους αρέσει να κινούνται στην πόλη και βλέπουν μια μονοκατοικία με τον φράχτη, το πράσινο. Η παρουσία της μονοκατοικίας ήταν πολύ πιο έντονη στα παλιότερα χρόνια. Με την ανοικοδόμηση πολυκατοικιών έχασε έδαφος, αλλά η κρίση που ακολούθησε, φρενάρισε την τάση του περιορισμού των μονοκατοικιών. Έτσι σε διάφορες συνοικίες βλέπουμε σπιτάκια με τους κήπους, τις στέγες. Υπάρχουν αρκετές εγκαταλειμμένες μονοκατοικίες, αλλά και άλλες που διαμένουν άνθρωποι».
Ο καθηγητής ανέφερε πως «πολλές μονοκατοικίες είναι φροντισμένες. Βέβαια δεν λείπουν και τα ζητήματα της συντήρησης λόγω της παρέλευσης του χρόνου και των οικονομικών δυσκολιών. Αλλά και ένα βαθμό φθοράς να έχουν κάποιες μονοκατοικίες είναι κάτι αποδεκτό, αφού αποτυπώνεται η αίσθηση από το πέρασμα του χρόνου».

Η παρουσίαση εργασίας για την κατοικία από τη φοιτήτρια Ασημίνα Ταλαχούπη

Το πράσινο
Οι ιδιωτικές αυλές δένουν με τον αστικό χώρο και εμπλουτίζουν την αίσθηση του πρασίνου.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μανωλίδης «Ένα επιπλέον κέρδος από την ύπαρξη των μονοκατοικιών είναι το φυσικό στοιχείο, η παρουσία του πρασίνου. Δηλαδή πέρα από τα καλλωπιστικά φυτά και τα δενδράκια που υπάρχουν στον δημόσιο χώρο, στο τοπίο του Βόλου έχουμε την αίσθηση της φύσης και μέσα από τις αυλές των μονοκατοικιών, με τα φυτά, τα γιασεμιά, τις όμορφες μυρωδιές, τα οπωροφόρα δένδρα. Εκτός από την αρχιτεκτονική τους οι μονοκατοικίες προσδίδουν και μια άλλη διάσταση. Έτσι εκεί που υστερεί η ελληνική πόλη γενικά αλλά ο Βόλος σε μεγάλο βαθμό ως προς την απουσία των πάρκων και πράσινου σε μεγάλους χώρους, το αναπληρώνει σε έναν βαθμό μέσω των ιδιωτικών αυλών σε όσες μονοκατοικίες ακόμη σώζονται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το