Τοπικά

«Μια σταγόνα ζωής» για το Αλτσχάιμερ – Με επιτυχία η χθεσινή δράση εθελοντικής αιμοδοσίας στον Βόλο

Με την εθελοντική αιμοδοσία και το σύνθημα «Μια σταγόνα ζωής» συνεχίστηκαν χθες οι δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ. Από το πρωί έως νωρίς το μεσημέρι κινητό συνεργείο αιμοδοσίας βρισκόταν στην Τοπάλη έξω από τη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ (ΜΑΝΑ) Βόλου, στην οδό Τοπάλη, και συγκεντρώθηκαν 13 μονάδες αίματος.
Με σύνθημα «Μια σταγόνα ζωής» η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη» διοργάνωσαν χθες εθελοντική αιμοδοσία.

Κινητό συνεργείο αιμοδοσίας με τη γιατρό και τη νοσηλεύτρια της Αιμοδοσίας Βόλου κ.κ. Ευαγγελία Κουτσιμπάνα και Λάουρα Κολέτση αντίστοιχα βρέθηκαν έξω από τη ΜΑΝΑ για τις ανάγκες της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Η κ. Μαγδαληνή Σουσουρή, κοινωνική λειτουργός, επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου, τόνισε ότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ άρχισαν από προχθές μία σειρά δράσεων με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) μέρα είναι μία δράση για εθελοντική αιμοδοσία, μία δράση προσφοράς για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας και με την οποία στοχεύουμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας. Σχεδόν όλοι μας, σε κάποια στιγμή της ζωής μας, βρεθήκαμε στην ανάγκη μίας ή περισσότερων μονάδων αίματος και δυσκολευτήκαμε να βρούμε».

Η κ. Ευαγγελία Κουτσιμπάνα, γιατρός στην Αιμοδοσία Βόλου, ερωτηθείσα σχετικά σημείωσε ότι οι Βολιώτες προσφέρουν αίμα. «Είναι ευαισθητοποιημένοι πάρα πολλοί άνθρωποι, αλλά αυτό που λείπει είναι το νέο αίμα, δηλαδή οι νέοι άνθρωποι να δίνουν αίμα. Η πόλη του Βόλου είναι αρκετά συνειδητοποιημένη όσον αφορά στην εθελοντική αιμοδοσία. Θα θέλαμε βέβαια κάποιες χρονικές περιόδους λίγο παραπάνω και το κυριότερο είναι να μην ξεχνάμε την αιμοδοσία» τόνισε.

Όσον αφορά στις ανάγκες για αίμα η ίδια ανέφερε ότι δεν είναι κάτι το μετρήσιμο, διότι εξαρτάται από τα τροχαία, τους πολυμεταγγιζόμενους, τους ασθενείς και το έκτακτο περιστατικό. «Συνήθως όμως χρειάζονται μονάδες αίματος, διότι ο εθελοντισμός δεν είναι τόσο προχωρημένος στην Ελλάδα, όσο στο εξωτερικό, παρόλο που δίνονται κίνητρα για την αιμοδοσία στην Ελλάδα, κάτι που δεν ισχύει στο εξωτερικό. Τα κίνητρα υπάρχουν για να ενεργοποιηθεί περισσότερο ο μηχανισμός του εθελοντισμού στην Ελλάδα, ο οποίος ανέρχεται περίπου στο 45%» κατέληξε η κ. Ευαγγελία Κουτσιμπάνα.

Οι δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ συνεχίζονται και ακολουθούν: «Χορεύοντας με τις αναμνήσεις»: Παραδοσιακοί χοροί από χορευτικούς συλλόγους στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον (Ιάσονος-Κουμουνδούρου), μεθαύριο Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, στις 19:00.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το