Τοπικά

Δημοπρατείται η αποκατάσταση της οικίας Αδαμόπουλου – Δημιουργία Κέντρου Μελετών-Ερευνών “Τζόρτζιο ντε Κίρικο”

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να δημοπρατηθεί από τον Δήμο Βόλου το έργο της αποκατάστασης και επανάχρησης οικίας Αδαμόπουλου (Τάκη Οικονομάκη-Αντωνοπούλου) για την δημιουργία του Κέντρου Μελετών και Ερευνών «Τζόρτζιο ντε Κίρικο». Η σχετική έγκριση της χρηματοδότησης από το «Πράσινο Ταμείο» βρίσκεται στα χέρια του Δήμου Βόλου και αναμένονται εντός των προσεχών δυο μηνών και οι τελικές εγκρίσεις από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.

Το διατηρητέο κτήριο όπου θα στεγάσει το κέντρο μελετών και ερευνών, χτίστηκε το 1930 και αποτέλεσε την κατοικία του Άγγελου Αδαμόπουλου, ιδιοκτήτη της βιομηχανίας βάμβακος στο Βόλο.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήµου Βόλου, το εν λόγω έργο θα περιλαμβάνει επεμβάσεις:
-δοµικής αποκατάστασης (φέρων οργανισµός, τοιχοποιίες, στέγη),
-οικοδοµικής αποκατάστασης (καθαιρέσεις, αποξηλώσεις, δάπεδα, οροφές, κλιµακοστάσια, θύρες, παράθυρα, επιχρίσµατα, χρωµατισµοί, ζωγραφικός διάκοσµος, µεταλλικά στοιχεία, κιγκλιδώµατα, βοηθητικοί χώροι, χώροι υγιεινής, κουζίνα),
-προσαρµογής του κτιρίου στη νέα χρήση (εργασίες αποκατάστασης και επέκτασης βοηθητικού κτηρίου στην αυλή).

Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση και επανάχρηση ενός διατηρητέου δηµοτικού κτιρίου για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς και την κάλυψη αναγκών εγκατάστασης κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών συµβάλλοντας παράλληλα στην περιβαλλοντική αναβάθµιση της περιοχής.
Συγκεκριµένα η αποκατάσταση – επανάχρηση της πρώην οικίας Αδαµόπουλου στοχεύει στη διαφύλαξη, στο µέγιστο βαθµό, όλων των χαρακτηριστικών της, ώστε να αναδεικνύεται η µεσοπολεµική αστική κατοικία και παράλληλα προτείνεται η διαµόρφωσή του σε Κέντρο Μελετών και Ερευνών «Τζόρτζιο ντε Κίρικο» το οποίο θα φιλοξενεί δράσεις όπως εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράµµατα και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία µε το υπάρχον Ίδρυµα «Τζόρτζιο ντε Κίρικο».

Ερωτηθείς σχετικά ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού, Διοίκησης και Τεχνικών Υπηρεσιών Θ. Θεοδώρου, ανέφερε πως «πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη δημοπράτηση του έργου, αφού η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει μετά την έγκριση από το «Πράσινο Ταμείο», είναι οι εγκρίσεις από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Θεωρώ ότι μέχρι τέλος του έτους το έργο θα δημοπρατηθεί, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 480.000 ευρώ» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το