Τοπικά

Φυτώριο βοτάνων στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου “Θ”

Σ16 Φ1

Φυτώριο με βότανα, όπως θυμάρι, ρίγανη, χαμομήλι, φασκόμηλο έχει δημιουργηθεί στον αύλειο χώρο του 1ου Γυμνασίου Βόλου στο πλαίσιο προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο «Τα παιδιά των βοτάνων», το οποίο υλοποιείται από τρεις καθηγητές και με τη συμμετοχή 34 μαθητών. Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές ενημερώνονται για την πολύπλευρη αξία των βοτάνων, γνωρίζουν ακόμη πιο ουσιαστικά το φυσικό τους περιβάλλον και αναλαμβάνουν δράσεις με τις οποίες κάνουν πιο όμορφο και ελκυστικό τον έτσι και αλλιώς περιορισμένο μέσα στην πόλη φυσικό περίγυρο.

Υπεύθυνος του περιβαλλοντικού προγράμματος είναι ο φυσικός κ. Ιωάννης Γκινίδης και συμμετέχουν και οι καθηγήτριες κ.κ. Αρχοντούλα Πανταζοπούλου και Ευθαλία Σακελλαρίδου.

Οι συμμετέχοντες μαθητές είναι οι εξής: Κάτια Μπόζα, Κατερίνα Τριανταφύλλου, Φίλια Στιβαχτή, Έλενα Χαρίση, Χρήστος Καραπουλουτίδης, Δήμητρα Γουργιώτη, Κική Τσεκούρα, Φαίδρα Θεοχαρίδη, Ελένη Βογιατζή, Ιωάννα Αλεξάκη, Ελεάννα Χατζηστάμου, Αθανασία Χατζηστάμου, Μάκης Παππάς, Ελένη Κοτρώτσιου, Κωνσταντίνος Παγωνονόπουλος, Μυρτώ Τροφαντού, Πύρρος Ναστάσαι, Ειρήνη Τσίχλα, Βίκυ Λογαρά, Κωνσταντίνος Ψαρράς, Ιωάννα Κάρρου, Ιωάννα Λίταινα, Φένια Λάμπρου, Αλέξης Χασάλλας, Ιουλία-Ραφαέλλα Τσιμπανογιάννη, Ανδρεάνη Χατζηγεωργίου, Δήμητρα Γαρυφαλογιάννη, Νίκος Μαστακούλης, Νίκος Σκοπελίτης, Αθηνά Αλέξη, Κωνσταντίνος Σολωμού, Ιάσονας Χάνος, Αποστολία Κοντοβά και Άρης Χατζαρίδης.

Η βιολόγος κ. Αρχοντία Πανταζοπούλου ανέφερε πως μέσα στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνεται η διάκριση της σημασίας των βοτάνων από τα φυτά, αφού πολλές φορές υπάρχει σύγχυση πώς χρησιμοποιούνται, αν ο κόσμος γνωρίζει για τις ιδιότητες των βοτάνων. Μάλιστα πέρα από την ενημέρωση, έγινε και δράση με τη δημιουργία ενός μικρού φυτωρίου στον αύλειο χώρο. Οι ίδιοι οι μαθητές φύτεψαν βότανα και έβαλαν διάφορα ταμπελάκια για να γνωρίζουν το κάθε βότανο. Το φυτώριο το περιποιούνται και ο επόμενος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σαπούνια που να περιέχουν αιθέρια έλαια από διάφορα βότανα και να μάθουν οι μαθητές πώς να φτιάχνουν λαδάκια με εκχύλιση των βοτάνων.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Γκινίδης τόνισε πως το φετινό πρόγραμμα είναι συνέχεια της περυσινής δράσης που κάναμε απορρυπαντικά-καθαριστικά φυτά και συμμετέχουν πολλά από τα παιδιά της προηγούμενης ομάδας, ενώ προστέθηκαν και άλλα. Οι μαθητές με τη συμμετοχή τους έχουν γνωρίσει αρκετά πράγματα και δείχνουν ενδιαφέρον.

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιάννης Καραφέρης τόνισε πως ως σχολείο έχουμε τη φιλοσοφία να στηρίζουμε τις πρωτότυπες και καινοτόμες δράσεις των μαθητών και των καθηγητών.

Οι μαθητές αποκτούν δεξιότητες στην καλλιέργεια φυτών, αλλά και στη δημιουργία σαπουνιών, κηραλοιφών.

Ο μαθητής Αλέξης Χασάλλας ανέφερε πως μέσα από το πρόγραμμα μαθαίνουμε να αγαπούμε πιο πολύ τη φύση και έχουμε όρεξη για γνώση.

Από την πλευρά της η μαθήτρια Φίλια Στιβαχτή σημείωσε πως «με το πρόγραμμα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον που έτσι και αλλιώς είναι περιορισμένο μέσα στην πόλη. Έτσι σαν νέα γενιά μπορούμε να είμαστε πιο πολύ συνειδητοποιημένοι για τις ωφέλειες που μας προσφέρει το φυσικό περιβάλλον».

Από την πλευρά του ο μαθητής Κωνσταντίνος Ψαρράς μας είπε πως «παλιά στον κήπο του σπιτιού μου είχαμε βότανα, όπως βασιλικό, δυόσμο. Είναι μια καλή ασχολία η φύτευση βοτάνων, φυτών, ενώ μοιράσαμε και ερωτηματολόγιο σε ενήλικες. Πάντως προτιμάμε τα βότανα από τις χημικές ουσίες, γιατί είναι πιο υγιεινά».

Εκδήλωση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Αύριο Δευτέρα στις 6.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου Βόλου εκδήλωση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο με καταξιωμένους ομιλητές.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τους καθηγητές και τους γονείς του 1ου Γυμνασίου Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το