Τοπικά

Επί ποδός οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές – Αντιδρούν στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή

Ενόψει κινητοποιήσεων βρίσκονται οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών στη Μαγνησία που αντιδρούν στην κατάργηση του συγκεκριμένου θεσμού και τη μετατροπή του σε «υπαίθρια σούπερ μάρκετ», όπως λένε με αφορμή το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα.
Από τον περασμένο Νοέμβριο οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές δουλεύουν δεκαπέντε μέρες τον μήνα, με μεγάλες οικονομικές απώλειες.
Όμως το νομοσχέδιο που φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή η κυβέρνηση, τούς προκαλεί πολύ μεγαλύτερο «πονοκέφαλο».

«Έχουμε ήδη δει τα δύο πρώτα προσχέδια με τα οποία έχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μαγνησίας και πρόεδρος της ομοσπονδίας Θεσσαλίας κ. Απόστολος Τσακανίκας και πρόσθεσε πως «αντιδρούμε για τρεις λόγους. Πρώτον, αφαιρείται η δυνατότητα ενός παραγωγού από τη Μαγνησία να συμμετέχει στη λαϊκή αγορά ενός άλλου Νομού. Και υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί που μετακινούνται σε άλλες περιφερειακές ενότητες για να διαθέσουν τα παραγόμενα προϊόντα τους. Δεύτερον, καταργείται η άδεια και θα υπάρχει μόνο η θέση για τον πάγκο. Μάλιστα θέσεις θα μπορούν να αγοράζουν και ιδιώτες που δεν είναι παραγωγοί ή μικροπωλητές. Για παράδειγμα, θα μπορεί να έρθει ένα πολυκατάστημα και να αγοράσει θέσεις βάζοντας δικά του προϊόντα ή να τις πουλήσει σε άλλους. Εμείς ζητήσαμε να αφαιρεθεί αυτή η διάταξη, γιατί, αν τελικά ισχύσει, θα μιλάμε για τον «θάνατο των παράγωγων». Επίσης με νόμο και όχι με ΦΕΚ μπαίνει το ζήτημα του 50% των θέσεων στις λαϊκές αγορές, όταν θα υπάρχει πανδημία. Οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές ήδη λειτουργούν από τον περασμένο Νοέμβριο με το 50% των θέσεων. Βγαίνουν για δουλειά τις μισές μέρες και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα».

Ο κ. Τσακανίκας πρόσθεσε πως «περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση και αν δεν έχουν αποσυρθεί διατάξεις που ζητήσαμε, τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προβούμε σε κινητοποιήσεις, τη μορφή των οποίων θα εξετάσουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή.
Οι παραγωγοί εκτιμούν πως η κατάθεση του νομοσχεδίου μπορεί να γίνει και πριν το Πάσχα.
Ο κ. Τσακανίκας σημείωσε ότι οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές είναι ενωμένοι σαν γροθιά απέναντι σε αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το νομοσχέδιο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το