Τοπικά

Εκτός της εξισωτικής αποζημίωσης οι αγρότες πρώην μειονεκτικών περιοχών

Ο αποκλεισμός των αγροτών και κτηνοτρόφων που βρίσκονται σε «πρώην» μειονεκτικές περιοχές μετά την οριοθέτηση και δεν διατηρούσαν εκμετάλλευση εκεί τα έτη 2016 έως 2018, αποτελεί τη βασική αλλαγή στους όρους, με τους οποίους θα γίνουν φέτος οι αιτήσεις για την εξισωτική αποζημίωση μέσω του ΟΣΔΕ 2020. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο τα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης θα καθοριστούν στην προκήρυξη.

Να αναφερθεί ότι πέρυσι στις ορεινές περιοχές η ενίσχυση είχε οριστεί στα 12,5 ευρώ ανά στρέμμα, στα 8,1 ευρώ για τις μειονεκτικές και στα 6,48 ευρώ για τις «πρώην μειονεκτικές».
Την προετοιμασία για την ένταξη στην εξισωτική μπορούν να ξεκινήσουν:
Οι Ενεργοί αγρότες που ασκούν γεωργική δραστηριότητα:
α) εντός των ορεινών περιοχών
β) εντός των περιοχών που έχουν οριστεί με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτηματα (οριοθέτηση του 2019)
γ) για τα έτη εφαρμογής 2016-2018 (έτη προ της νέας οριοθέτησης) σε περιοχές που θεωρούνται «πρώην» μειονεκτικές.

Δικαιούχοι – Κριτήρια επιλεξιµότητας
Δικαιούχοι του μέτρου μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία :
α) Είναι ενεργοί γεωργοί κατά την έννοια του άρθρου 9 Καν (ΕΕ) 1307/2013, όπως εξειδικεύεται με το άρθρο 3 της αριθ. 104/7056/2015 (ΦΕΚ 147/Β΄/2015) Υπουργικής Απόφασης «Εθνικές επιλογές, διοικητικά μέτρα και διαδικασίες εφαρμογής των άμεσων ενισχύσεων κατ’ εκτέλεση του Καν.(ΕΕ) 1307/2013 και του Καν. (ΕΕ) 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου», όπως κάθε φορά ισχύει,
β) Ασκούν γεωργική δραστηριότητα βα) εντός των περιοχών των παρ. α) και γ) του κεφαλαίου 1 και της περ. βα) της παρ. β) του κεφαλαίου 1, ββ) Για τα έτη εφαρμογής 2016-2018 (έτη προ της νέας οριοθέτησης), ασκούσαν γεωργική δραστηριότητα εντός των περιοχών της περ. ββ) της παρ. β) του κεφαλαίου 1, και
γ) Είναι ενήλικα άτομα (στην περίπτωση δικαιούχων φυσικών προσώπων) και δεν έχουν αποχωρήσει από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα.

Ύψος Ενίσχυσης
Η ενίσχυση έχει τη μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής γης στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα.
Και στα τρία Υπομέτρα, το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, το οποίο μετά τα 20 ha μειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως :
-Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης έως και 20 ha : χορηγείται το 100% της ενίσχυσης,
-Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 20 ha έως και 25 ha : χορηγείται 80% της ενίσχυσης,
-Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 25 ha έως και 30 ha : χορηγείται 50% της ενίσχυσης,
-Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης πέραν των 30 ha εκταρίων δεν χορηγείται ενίσχυση. Σε εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες των 30 ha, θα ενισχύεται η έκταση μόνο μέχρι τα 30 ha, ως ανωτέρω.
-Για τις εκτάσεις του Υπομέτρου 13.2 (παρ. β) του κεφαλαίου 1), θα ενισχύονται κατά προτεραιότητα οι εκτάσεις της περ. βα) .
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης/πληρωμής πραγματοποιείται έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2020. Για τις εκπρόθεσμες αιτήσεις που θα υποβληθούν, επιβάλλεται ποινή 1% για κάθε εργάσιμη μέρα επί της δικαιούμενης ενίσχυσης και έως 25 ημερολογιακές ημέρες, μετά η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.
Η αίτηση στήριξης/πληρωμής υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε απευθείας από τον γεωργό, μέσω on-line συστήματος στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε μέσω Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για τον σκοπό αυτόν.

Δικαιολογητικά
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα κάτωθι :
1) Αντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου (µόνο για φυσικά πρόσωπα),
2) Αντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου Τράπεζας,
3) Για την περίπτωση παράτασης του χρόνου ασφάλισης (άνω των 67 ετών), το σχετικό έγγραφο του ασφαλιστικού φορέα που πιστοποιεί και επιβεβαιώνει την εν λόγω παράταση. Η υποβολή τους δεν είναι απαραίτητη σε περίπτωση που έχουν ήδη υποβληθεί και καταχωριστεί ηλεκτρονικά στο πλαίσιο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης προγενέστερου έτους και δεν υπάρχουν μεταβολές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το