Τοπικά

Εκδήλωση της “Συμμαχίας για τον Βόλο” για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Συζήτηση με θέμα την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα της 25ης Νοεμβρίου διοργανώνει η δημοτική κίνηση «Συμμαχία για τον Βόλο», τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 στο αμφιθέατρο ΤΕΕ στις 6.30 μ.μ. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ελένη Ανδρέου και ο επικεφαλής της «Συμμαχίας για τον Βόλο» Νίκος Παπαπέτρος.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.
Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα. Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση. Μία στις είκοσι έχει βιαστεί.
Στην Ελλάδα μόνο το τρέχον έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός περιστατικών έμφυλης βίας παρουσιάζει δυσθεώρητη αύξηση, προκαλώντας τρόμο και ανατριχίλα. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2023, έχουν καταγραφεί ήδη 5.694 περιπτώσεις επιθέσεων σε γυναίκες, κατά κύριο λόγο από συζύγους ή ερωτικούς συντρόφους.
Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ κατά τη διάρκεια της, θα υπάρξει και θεατρικό δρώμενο – έκπληξη.

• Θα μιλήσουν η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ελένη Ανδρέου και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νίκος Παπαπέτρος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το