Τοπικά

Με δύναμη από την οδό Μεταμορφώσεως – Το Στέκι Πολιτισμού «Μετα-Μορφώσεις» συμπλήρωσε έναν χρόνο λειτουργίας

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και πράξεις συλλογικής δράσης μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων καταγράφονται ολοένα και πιο συχνά στις γειτονιές του Βόλου. Αποτελούν μία εναλλακτική πρόταση στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης και με όχημα τον πολιτισμό, άνθρωποι της διπλανής πόρτας έρχονται πιο κοντά. Στη συνοικία της Μεταμόρφωσης χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πολιτιστικό Στέκι «Μετα-Μορφώσεις», που συμπλήρωσε αισίως έναν χρόνο λειτουργίας με την υποστήριξη του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων Πιλότος, αλλά και των εθελοντών που συνδράμουν σε καθημερινή βάση.

Ο κ. Ξενοφώντας Σελπεσάκης, σύμβουλος εκπαίδευσης στο θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ, μίλησε για το πείραμα των «Μετα-Μορφώσεων», που αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς για τον Βόλο. Πέρυσι τέτοιον καιρό το Στέκι λειτούργησε για πρώτη φορά στη συμβολή των οδών Μεταμορφώσεως και Σοφοκλέους. Τον χώρο μισθώνει ο Σύλλογος Οικογένειας Φίλων και Εθελοντών ΚΕΘΕΑ Έξοδος, που δραστηριοποιείται τόσο στην πόλη μας, όσο και στη γειτονική Λάρισα.


Η σημαντικότερη δράση που καταγράφεται στο Στέκι Πολιτισμού αφορά στη λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, η οποία μέσα στους πρώτους δώδεκα μήνες κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα βιβλία της. «Βρίσκομαι στον Βόλο εδώ και μία οκταετία κι όλα αυτά τα χρόνια, αρχίσαμε στο ΚΕΘΕΑ να συγκεντρώνουμε διάφορα βιβλία. Στην αρχή είχαμε μία «μαγιά» 400 βιβλίων αποκλειστικά από δωρεές κι αυτό μας έκανε να σκεφτούμε τη δημιουργία μίας δανειστικής βιβλιοθήκης, που θα είναι ανοικτή για τον κόσμο», σημείωσε ο κ. Σελπεσάκης και πρόσθεσε: «Αρχίσαμε να διαδίδουμε την ιδέα και πολύ σύντομα τα 400 βιβλία έγιναν 800. Έχουμε κυρίως λογοτεχνικά βιβλία. Το έμαθε και ο Μανώλης Χάρος, ζωγράφος και χαράκτης, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ στην Αθήνα. Με πήρε μια μέρα και μου είπε: «Ξενοφώντα, υπάρχει κάποιος στα Εξάρχεια, που θέλει να χαρίσει βιβλία. Ενδιαφέρεσαι;». Προϋπόθεση ήταν να πάμε στο σπίτι του για να τα πάρουμε. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, το οργανώσαμε σαν εκδρομή και γυρίσαμε από την Αθήνα με 300 βιβλία. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, έχουμε 2.047 τίτλους. Τόσους έχουμε ταξινομήσει μέχρι τώρα».
Η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε μεγάλη, με τον Ξενοφώντα Σελπεσάκη να λέει: «Η βιβλιοθήκη έχει κίνηση. Μέχρι τα Χριστούγεννα δανείσαμε 570 βιβλία. Για εμάς τότε αντιστοιχούσαν στη μισή μας βιβλιοθήκη. Οι κανόνες μας είναι πάρα πολύ απλοί. Έρχεται κάποιος, δίνει το όνομα και το τηλέφωνό του, γίνεται μέλος στις «Μετα-Μορφώσεις» και παίρνει το βιβλίο που θέλει. Ο κανόνας λέει ότι έχει δικαίωμα να το κρατήσει για 20 ημέρες. Αυτό που με χαροποιεί περισσότερο είναι πως ως επί το πλείστον μπαίνει κόσμος από τη γειτονιά. Αν δει κάποιος τον κατάλογο, σχεδόν όλοι μένουν εδώ κοντά μας».
Φυσικά για την εύρυθμη λειτουργία της βιβλιοθήκης, τον σημαντικότερο ρόλο διαδραματίζουν οι εθελοντές, οι οποίοι προσέγγισαν το Στέκι από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του. «Χρειαζόμασταν κόσμο για να λειτουργήσει η βιβλιοθήκη και να τηρήσουμε ένα καθημερινό ωράριο, αλλά και να ταξινομούμε σε καταλόγους όλα τα βιβλία που έχουμε, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση των ενδιαφερόμενων», υπογράμμισε ο κ. Σελπεσάκης, ο οποίος έπειτα αναφέρθηκε στις υπόλοιπες δράσεις που έχει αναπτύξει έως τώρα το Στέκι Πολιτισμού «Μετα-Μορφώσεις»: «Ακολούθησαν η πρώτη ομάδα ανάγνωσης, αλλά και το εικαστικό μας εργαστήρι. Βγάλαμε μία ανακοίνωση στη γειτονιά. Γέμισε αμέσως η ομάδα. Μπατίκ, ντεκουπάζ, τέτοια πράγματα κάνουμε. Συνεχίζεται ακόμη το εργαστήρι κάθε Παρασκευή. Μετά είπαμε να στήσουμε και την πρώτη μας εκδήλωση. Στην πρώτη βιβλιοπαρουσίαση είχαμε κοντά στα 70 άτομα που μαζεύτηκαν. Μετά μας βρήκαν οι υπεύθυνοι των εκδόσεων «Μεταίχμιο» από μόνοι τους στην Αθήνα. Μας πρότειναν να παρουσιάσουμε το βιβλίο «Το πέρασμα» του Κώστα Τζαμιώτη, που προλόγισε ο Κώστας Ακρίβος. Έγινε και η δεύτερη βιβλιοπαρουσίαση, ενώ το καλοκαίρι που μας πέρασε, διοργανώσαμε μία μουσική βραδιά στο αρχοντικό Ζαφειρίου σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Ιωλκός, όπου έγινε το αδιαχώρητο. Σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε και θεατρική ομάδα, αλλά κι άλλα πολλά. Καταρχήν μέσα στο επόμενο δίμηνο θα μετακομίσουμε. Θα πάμε στο κτίριο Στρεφτάρη που αναπαλαιώνεται. Βρίσκεται Γαλλίας με 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ και θα στεγαστεί εκεί η βιβλιοθήκη, οπότε ευελπιστώ ότι θα διευρύνουμε και το ωράριο λειτουργίας μας».
Το πείραμα της συλλογικότητας δείχνει επιτυχημένο, με τον σύμβουλο εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ Πιλότος να τονίζει: «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Πολιτισμός δεν είναι μία αφηρημένη και γενική έννοια. Είναι κάτι που δίνει νόημα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε τώρα. Του δίνει αυτοπεποίθηση και τον κάνει να νιώσει μέλος μίας παρέας. Όλη αυτή είναι η βάση και της θεραπείας που ακολουθούμε στο ΚΕΘΕΑ. Ο πολιτισμός είναι εργαλείο και στόχος ταυτόχρονα. Έρχονται άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Το σημαντικό είναι ότι εφόσον διαβούν πρώτη φορά την είσοδο, περνούν και ξαναπερνούν. Δικαιολογούμε την επωνυμία από το Στέκι μας. Όποιος έρχεται εδώ, όπως και στο ΚΕΘΕΑ, η ζωή του μεταμορφώνεται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το