Τοπικά

Ελάχιστες δωρεές και μεταμοσχεύσεις οργάνων σώματος τα τελευταία χρόνια στη Μαγνησία 

Επαναδραστηριοποιείται ο Σύνδεσμος Δωρητών Οργάνων Σώματος Μαγνησίας σε μια εποχή μάλιστα που οι δωρεές οργάνων είναι πλέον ελάχιστες στον Νομό. Ενδεικτικά τα τρία τελευταία χρόνια έχουν γίνει 6-7 δωρεές και φέτος, μέχρι στιγμής, καμία. Ωστόσο οι ανάγκες αυξάνονται, όπως στην περίπτωση των νεφροπαθών, όπου στη λίστα αναμονής είναι ήδη 70 άτομα από τη Μαγνησία που περιμένουν μέχρι και δέκα χρόνια για να βρουν ένα μόσχευμα.

Χθες πραγματοποιήθηκε μια άτυπη συνάντηση εκπροσώπων αρμόδιων φορέων και συλλόγων, όπου συζητήθηκε η ανάγκη επαναδραστηριοποίησης του Συνδέσμου Δωρητών Οργάνων Σώματος Μαγνησίας.
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Κουτσός τόνισε πως «κάναμε μια συνάντηση με τον σύλλογο νεφροπαθών, ώστε να επαναδραστηριοποιηθούμε με στόχο τη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων σώματος. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές και βάσει του νέου νόμου για τη δωρεά οργάνων, είμαστε όλοι δωρητές με την εικαζόμενη συναίνεση».

Ελάχιστες δωρεές
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πολύ μεγάλη μείωση των δωρεών οργάνων στη Μαγνησία και αυτό έχει αντίκτυπο και στην πορεία των μεταμοσχεύσεων. Το 2014 πραγματοποιήθηκαν μία με δύο δωρεές στον Νομό, το 2015 δύο, το 2016 τρεις και μέχρι στιγμής στο 2017 καμία. Παράλληλα οι μεταμοσχεύσεις σε νεφροπαθείς τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μόλις έξι. Από το 2007 οι δωρεές έχουν σημειώσει μεγάλη καθίζηση, ενώ εκείνη τη χρονιά γίνονταν στη Μαγνησία ακόμη και δέκα μεταμοσχεύσεις. Το ανησυχητικό είναι πως οι ανάγκες αυξάνονται. Στη Μαγνησία οι νεφροπαθείς ανέρχονται στους 250 εκ των οποίων οι 70 είναι στη λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα, ενώ πανελλαδικά αγγίζουν τους 1.200. Μάλιστα πολλοί περιμένουν ένα μόσχευμα ακόμη και δέκα χρόνια, ενώ εμφανίζονται ασθενείς και σε νεότερες ηλικίες. Και με αυτά τα στοιχεία είναι αναγκαίο να επαναδραστηριοποιηθεί ο Σύνδεσμος Δωρητών Οργάνων Σώματος του Νομού».
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που είναι ο αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα, η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από 5, τη στιγμή που στην Ισπανία είναι 35, στην Πορτογαλία 32, στην Κροατία 33,5, στην Αυστρία 25 και το Βέλγιο 26. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν».

Αύξηση νεφρικής ανεπάρκειας
Από την πλευρά ο επιμελητής Α’ της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού κ. Παύλος Μαλινδρέτος ανέφερε πως οι ενδιαφερόμενοι για ένα μόσχευμα στη Μαγνησία αγγίζουν και τους 200 νεφροπαθείς. Αλλά στη λίστα αναμονής υπάρχουν οι 70, αφού οι περισσότεροι έχουν απογοητευτεί από τις μηδενικές σχεδόν δωρεές και μεταμοσχεύσεις και δεν εντάσσονται στη λίστα. Στην Ελλάδα οι μεταμοσχεύσεις απεικονίζονται μόλις στο 1-2% των αναγκών των νεφροπαθών».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η αύξηση του χρόνου ζωής του ανθρώπου οδηγεί στην αύξηση της νεφρικής ανεπάρκειας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο οι δωρεές οργάνων σώματος είναι ελάχιστες, γιατί στον κόσμο υπάρχει ακόμη η προκατάληψη».
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το