Τοπικά

Ανοικτό το θυρόφραγμα Κάρλας όσο προβλέπεται από τον νόμο

Ανοικτό όσο προβλέπεται από τον νόμο, θα παραμείνει το θυρόφραγμα της Κάρλας, όπως τόνισε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο σχέδιο που έχει κατατεθεί στην πολιτεία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να απομακρυνθεί το νερό από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις της Κάρλας.
Αυτή τη στιγμή το νερό από το ανοικτό θυρόφραγμα της Κάρλας καταλήγει στον χείμαρρο Ξηριά και ακολούθως στον Παγασητικό προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για την ποιότητα των υδάτων.
Ο κ. Αγοραστός που βρέθηκε χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, τι θα γίνει με το ανοικτό θυρόφραγμα της Κάρλας και απάντησε πως «υπάρχουν αναλύσεις που δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή, γιατί το νερό που πέφτει στον Παγασητικό είναι το 0,015% του Κόλπου και ο Παγασητικός κάθε 50 μέρες αλλάζει με τα ρεύματά του τα νερά, όποτε δεν έχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Έτσι θα παραμείνει ανοιχτό, όσο προβλέπεται από το νόμο.
Η Κάρλα λειτουργεί βάσει νόμου όχι βάσει της βούλησης κάποιων, υπάρχει νόμος που λέει ότι, όταν υπάρχει πρόβλημα επικινδυνότητας, ανοίγει αυτό το θυρόφραγμα. Το νερό που φεύγει είναι 20 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού τη μέρα, πάρα πολύ λίγα, δεν σώζεται η κατάσταση εκεί. Εμείς θα φέρουμε πλωτές αντλίες για να μην έχουν πρόβλημα τα κανάλια, σε συνεργασία με το υπουργείο και τον κ. Τριαντόπουλο».

Το σχέδιο της
Περιφέρειας

Ο κ. Αγοραστός συμπλήρωσε για το σχέδιο της περιφέρειας πως «όσον άφορα το να τραβηχτούν τα νερά από την Κάρλα, έχουμε προτείνει σχέδιο πολύ δύσκολο, άλλα το μόνο εφικτό και λειτουργικό το οποίο θα δημιουργήσει και ποτιστικά χωράφια σε μια ευρύτερη περιοχή που είναι σημαντικό και δίνει και μια μόνιμη λύση για τη περιοχή. Άλλωστε μπορεί να ξανασυμβεί η πλημμύρα, κάνεις δεν το αποκλείει αυτό έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Το σχέδιο είναι η μεταφορά του νερού της Κάρλας μέσα από τον χείμαρρο Γκουσμπασανιώτη στον Πηνειό, που είναι σημαντικό γιατί δημιουργεί ποτιστικά χωράφια σε όλη την περιοχή, στο κομμάτι της παλαιάς οδού του Βόλου, και ταυτόχρονα εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα που έχουμε προβλήματα καθίζησης λόγω των πολλών γεωτρήσεων. Εκεί, όμως υπάρχει πρόβλημα, καθώς είναι σε ύψος 11 μέτρων και χρειάζεται μεγάλες αντλίες και πολύ ρεύμα, αλλά οπωσδήποτε όλα τα πρότζεκτ είναι δύσκολα.

Αυτή είναι η πρόταση στην οποία καταλήξαμε εμείς, τώρα, αν υλοποιηθεί, ποιος θα την υλοποιήσει και αν θα υπάρξει άλλη πρόταση, που δεν βλέπω να υπάρχει, θα φανεί. Άλλωστε, δεν γίνεται και διαφορετικά, δεν μπορεί όλο το νερό να φύγει μέσω της διαδικασίας αυτής της σύριγγας.
Έχω ζητήσει κοστολόγηση, γιατί είναι μεγάλο πρότζεκτ και το μεγαλύτερο πράγμα σε αυτό το πρότζεκτ είναι η ηλεκτρική ενεργεία που απαιτείται και ίσως χρειαστεί μεικτή ενεργεία, δηλαδή ηλεκτρική ενέργεια συνδυαστικά με πετρέλαιο».
Μάλιστα ο περιφερειάρχης ανέφερε πως με αυτή τη λύση της περιφέρειας το νερό θα φύγει πολύ σύντομα από την Κάρλα, ενώ μέσω της διαδικασίας του ανοικτού θυροφράγματος, θα απαιτηθούν χρόνια.
Τέλος ο κ. Αγοραστός κατέληξε με νόημα πως «Εμείς δεν κάναμε εκλογές, κάναμε πόλεμο, πόλεμο με την φύση, με τα προβλήματα που καλούμασταν να λύσουμε και να μπορούμε να είμαστε κοντά στον κόσμο, γι’ αυτό γνωρίζουμε όλη την διαδικασία και δεν αφήσαμε τίποτα στην τύχη τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το