Τοπικά

Αίτημα για 10.000.000 ευρώ σε αποκαταστάσεις ζημιών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Για τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών μίλησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας την ανάγκη για πληρωμή των ανθρώπων που δούλεψαν σκληρά όλες αυτές τις ημέρες για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησαν πίσω τους οι κακοκαιρίες.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Αγοραστός δήλωσε τα εξής: «Εμείς αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να δώσουμε βατότητα σε όλη τη Μαγνησία και την έχουμε δώσει στα περισσότερα σημεία, εκεί που έχουμε πρόβλημα, στην Μαυρούτσα, κάναμε την γέφυρα Μπέλεϊ σε συνεργασία με τον στρατό και με τις δικές μας τεχνικές παρεμβάσεις στην περιοχή, κάνουμε τεχνικές παρεμβάσεις στο Πουρί για να μπει η Μπέλεϊ αλλά έχουμε δώσει και την διέξοδο του bypass που έχουμε κάνει στην περιοχή από την πλευρά του Βουνού, έχουμε δώσει και οδικές προσβάσεις πρόχειρες σε όλο το δίκτυο και μάλιστα με ταχύτητα και το επαναλαμβάνω με ταχύτητα, γιατί όποιος άλλος και να ήταν δεν θα πήγαινε με τέτοια μεγάλη ταχύτητα γιατί όλα αυτά κινούνται με μια διαδικασία εντολής μας για τον κόσμο να δώσουμε πρόσβαση σε όλο τον κόσμο και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή και περιούσια.
Εμείς κάνουμε τις προσωρινές παρεμβάσεις, από εκεί και πέρα το υπουργείο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση και έχει αρχίσει να δουλεύει προς την κατεύθυνση του προσδιορισμού των μερών, τα χιλιόμετρα σε κάθε περιοχή και τις γέφυρες που πρέπει να γίνουν που είναι πάρα πολλές.

Είναι ξεκάθαρος ο ρόλος ο δικός μας και ο ρόλος του υπουργείου, για τα έργα αποκατάστασης το υπουργείο θα δώσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ και θα γίνει με δική του διαδικασία που είναι πιο γρήγορη στην μελέτη, στη κατασκευή και στις αναθέσεις τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε. Εμείς πάμε με τον νόμο, με τη διαδικασία που μπορούμε, δεν έχουμε τη δυνατότητα, όπως και καμιά άλλη περιφέρεια, να κάνουμε τις διαδικασίες του υπουργείου που τις κάνει με ειδικό νόμο που πέρασε από τη βουλή».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «Εμείς συνεχίζουμε τον καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών που μπορούμε να παρέμβουμε.
Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει τα τεχνικά δελτία προς το υπουργείο, μας έχουν πιστώσει 27 εκατομμύρια ευρώ, αλλά σε αυτή τη χρηματοδότηση είναι και οι ζωοτροφές αξίας 3,5 εκατομμυρίων που μοιράζουμε σε όλους τους δήμους με δική μας παρέμβαση, κάποιες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την σίτιση των πλημμυροπαθών, τη μεταφορά και όλες τις άλλες διαδικασίες που κοστολογούνται στα περίπου 19 εκατομμύρια, για τις προσωρινές αποκαταστάσεις των δρόμων αλλά και των γεφυρών και τον καθαρισμό. Ήδη οι υπηρεσίες κάνουν τους λογαριασμούς, ζητούν από τους ανθρώπους που δούλεψαν να φέρουν τους λογαριασμούς, οι οποίοι ειδικά τις πρώτες μέρες δούλευαν 18ωρα για να αποκαταστήσουν την βατότητα, ώστε να γίνει το τεχνικό δελτίο και να ενταχθούν τα έργα αυτά και να προχωρήσουμε.

Επίσης, σε ένα έγγραφό μου που έστειλα και είδε το φως της δημοσιότητας το οποίο έλεγε ότι εμείς προχωρούμε σε προσωρινές αποκαταστάσεις και χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα γιατί δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε, γιατί δεν μπορούμε να πούμε στους ανθρώπους δουλέψτε και μετά να μην τους πληρώσουμε. Λέγαμε δηλαδή το αυτονόητο, αμέσως αντέδρασε το υπουργείο, συναντηθήκαμε και θα ξανασυναντηθούμε ξανά για να έχουμε μια πρόσθετη χρηματοδότηση, πιστεύω του ύψους των 10 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψουμε όλους τους ανθρώπους που δουλέψανε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το