Photo Gallery, Τοπικά

Θα ελεγχθεί το φορτίο του «Alexandretta»

Και το ΥΕΘΑ ενεπλάκη στην υπόθεση του πλοίου «Alexandretta»

Νέα εμπλοκή με το φορτίο του πλοίου «Alexandretta», που εδώ και μία εβδομάδα βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι του Βόλου, όταν αποκαλύφθηκε εκ των δικαιολογητικών στοιχείων του ότι μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά (για κυνήγι) στη Λιβύη από την Τουρκία.

Στην υπόθεση ενεπλάκη και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναμένεται πραγματογνώμονας του Στρατού, προκειμένου να ελέγξει το φορτίο και να το πιστοποιήσει, πριν δοθεί η άδεια απόπλου.

Όπως κατ’ αποκλειστικότητα έγραψε η «Θ», το φορτηγό πλοίο (τσιμεντάδικο) «Alexandretta», με σημαία Αγίου Βικεντίου, μεταφέρει τρία εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ) βάρους 75 τόνων, με όπλα και άλλα υλικά, καθώς και ενσακισμένο τσιμέντο.

Το φορτίο του πλοίου, όσον αφορά στα όπλα και τα πυρομαχικά, έγινε αντιληπτό από τις τελωνειακές αρχές του Βόλου, όταν κατέπλευσε στο λιμάνι για ανεφοδιασμό με καύσιμα (ντίζελ τράνζιτ).

Το ότι το πλοίο μεταφέρει οπλισμό για τη Λιβύη, κινητοποίησε τις τελωνειακές και λιμενικές αρχές, καθώς σύμφωνα με τον Κοινοτικό Κανονισμό 204/2011 και με αφορμή την πρόσφατη επανάσταση στη Λιβύη, απαγορεύεται η μεταφορά οπλισμού στην εν λόγω αφρικανική χώρα, όπως και στη Συρία.

Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές, την υπόθεση παροχής αδείας απόπλου έχει αναλάβει πλέον από το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Εξωτερικών, που πρέπει να πιστοποιήσει ότι ο οπλισμός και τα πυρομαχικά που μεταφέρει, ανταποκρίνονται στα στοιχεία στα οποία έχουν δηλωθεί στα φορτωτικά του έγγραφα. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δόθηκε εντολή να ελέγξει το φορτίο εμπειρογνώμονας του Ελληνικού Στρατού, που αναμενόταν χθες στο Βόλο, είτε από τη Λάρισα, είτε από τη Λαμία.

Πάντως, σύμφωνα με λιμενικές πηγές, το πλοίο μπορεί να αποπλεύσει χωρίς τα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία όμως μπορεί να παραλάβει, αφού φυσικά ελεγχθούν, σε επόμενο δρομολόγιό του.

Ήδη με την υπόθεση, που έχει φθάσει και στην τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, όπου εκφράστηκαν διαμαρτυρίες από την πλοιοκτήτρια εταιρία για την καθυστέρηση της μιας εβδομάδας, ασχολούνται πέντε υπουργεία και συγκεκριμένα το Ανάπτυξης, το Ναυτιλίας, το Εξωτερικών, το Οικονομικών και το Εθνικής Άμυνας.

Οι διαμαρτυρίες των πλοιοκτητών έγκεινται στο γεγονός ότι καταβάλλονται ρήτρες πλέον για την καθυστέρηση της παράδοσης του φορτίου στη Λιβύη.

Στα στοιχεία του φορτίου του πλοίου, όπως έγινε γνωστό από την αρχή, αναφέρεται ότι μεταφέρει οπλισμό στα τρία εμπορευματοκιβώτια, που βρίσκονται πάνω στο κατάστρωμα, καθώς στο αμπάρι του μεταφέρει ενσακισμένο τσιμέντο.

Το πλοίο, που παραμένει υπό αυστηρή επιτήρηση «δεμένο» στην προβλήτα 2 του λιμανιού, φόρτωσε τα εμπορευματοκιβώτια με τον οπλισμό στο λιμάνι Derinse της Τουρκίας και το τσιμέντο στο λιμάνι Gemlik με προορισμό το λιμάνι της Μιζουράτα στη Λιβύη, όπου θα ξεφορτώσει τον οπλισμό και την Τρίπολη της Λιβύης, όπου θα ξεφορτώσει το τσιμέντο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φόρτωσης του πλοίου, στα τρία εμπορευματοκιβώτια μεταφέρονται «πιστόλια και κυνηγετικά όπλα, θήκες για τα όπλα και πυρομαχικά». Επίσης στα εμπορευματοκιβώτια, βάρους 25 περίπου τόνων το καθένα, μεταφέρονται και άλλα προϊόντα.

Το «Alexandretta» είναι χωρητικότητας 4000 τόνων και φέρει σημαία Αγίου Βικεντίου, ενώ έχει δέκα άτομα πλήρωμα και πλοίαρχο, όλοι Τούρκοι υπήκοοι.

Το πλοίο στη διάρκεια του διάπλου του Αιγαίου Πελάγους αντιμετώπισε πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει δύο φορές, για να προφυλαχθεί από την κακοκαιρία, μία στο λιμάνι Τσανάκαλε της Τουρκίας και μία στην Κυρά Παναγιά στις Β. Σποράδες. Γι’ αυτό το λόγο ξέμεινε από καύσιμα. Επρόκειτο να ανεφοδιαστεί στο λιμάνι της Σύρου, αλλά ο πλοίαρχος επέλεξε ως ασφαλέστερο λιμάνι αυτό του Βόλου, όπου και κατέπλευσε για ανεφοδιασμό την περασμένη Πέμπτη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το