Photo Gallery, Τοπικά

700 σπουδαστές στο Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο


 

Ο κύκλος των διαλέξεων στο Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο άρχισε χθες στο Βόλο

 

Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 18 έως 83 ετών

 

 

Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή των βολιωτών στο Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, οι διαλέξεις του οποίου – για το πρώτο τμήμα – άρχισαν χθες το απόγευμα. Περίπου 700 άτομα έχουν δηλώσει πως θα παρακολουθήσουν τις διαλέξεις του πρώτου κύκλου, που αφορά στην Ψυχολογία και θα γίνονται κάθε Τετάρτη – 6 έως 9 το απόγευμα – στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Τον αγιασμό για την έναρξη λειτουργίας του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου τέλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος απευθυνόμενος στους σπουδαστές του Ανοικτού Πανεπιστημίου ότι ο Βόλος για μία ακόμη φορά πρωτοπορεί, αφού έχει κατοίκους, οι οποίοι αγαπούν τη μάθηση. «Ένα ακόμη Πανεπιστήμιο αρχίζει να λειτουργεί στην πόλη, ειδικά αυτή την δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι μας, που ο καθένας πρέπει να δώσει την δική του συμβολή για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ελπίδα μας, ως Έλληνες, είναι η ευφυΐα. Μόνο που μερικές φορές αξιοποιούμε την ευφυΐα με αρνητικά αποτελέσματα  Ήρθε όμως ο καιρός να αντιληφθούμε πως άλλαξαν οι εποχές και πρέπει την ευφυΐα μας να την αξιοποιήσουμε προς θετικά αποτελέσματα» ανέφερε, μεταξύ άλλων. Απευθυνόμενος προς τους καθηγητές σημείωσε πως κατοίκους που μπορούν να διακρίνουν και να ξεχωρίσουν τις αξίες και δεν χειροκροτούν αμέσως…

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αργ. Κοπάνας χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία και τόνισε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα την στηρίξει.

Το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο δίνει τη δυνατότητα σε ενήλικες να παρακολουθήσουν μαθήματα πολλών ειδικοτήτων με πολύ χαμηλά δίδακτρα (με 80 ευρώ το έτος) και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. 

Η ιδέα του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου ξεκίνησε από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι αποφάσισαν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης και να διοργανώνουν συνεδρίες και διαλέξεις, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι πολίτες να λάβουν γνώσεις που άπτονται πολλών επιστημονικών ειδικοτήτων.

Μετά από τη Λάρισα το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο ήρθε και στο Βόλο μετά από πρόταση προς το Δ.Σ. της Ακαδημίας Πολιτών Βόλου από τον συμπολίτη Νίκο Τζούμα, ο οποίος μαζί με την Βαλεντίνα Κόρδη και την επιστημονική εποπτεία του πρώην πρύτανη της Ιατρικής Σχολής Πατρών κ. Ζούμπο ανέλαβαν να ολοκληρώσουν την προσπάθεια. Όλοι οι κάτοικοι της Μαγνησίας ανεξαρτήτως μόρφωσης, ηλικίας, φύλου, εθνικότητας ή άλλου δημογραφικού χαρακτηριστικού, μπορούν να συμμετάσχουν στις διαλέξεις και τις συνεδρίες, να παρακολουθήσουν γνωστούς Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι θα παραθέτουν μαθήματα που θα αφορούν την Ψυχολογία αρχικά, το επόμενο εξάμηνο Ιατρική ενώ θα ακολουθήσουν οι Τέχνες, ο Πολιτισμό, η Ιστορία, η Φιλοσοφία, η Δημοσιογραφία κ.ά. τομείς, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι της Ακαδημίας Πολιτών Βόλου.

Το πρώτο τμήμα άρχισε χθες το απόγευμα με τη συμμετοχή 700 σπουδαστών. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 40-45 ετών. Ο νεαρότερος σπουδαστής είναι ηλικίας 18 ετών και ο μεγαλύτερος 83 ετών.

Ο πρώτος κύκλος αφορά στην Ψυχολογία και θα διαρκέσει ένα εξάμηνο. Ο δεύτερος στην Ιατρική και θα διαρκέσει επίσης ένα εξάμηνο.

Επειδή το ενδιαφέρον είναι μεγάλο οι υπεύθυνοι της Ακαδημίας Πολιτών Βόλου αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δεύτερο τμήμα, που θα αρχίσει να λειτουργεί από τις 4 Νοεμβρίου. Οι εγγραφές λήγουν στις 22 Οκτωβρίου. Ήδη έχουν εγγραφεί 300 άτομα. Ο συνολικός αριθμός των πολιτών που αναμένεται να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα ξεπεράσει τα 1000 άτομα.

Οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν συνολικά 26 τρίωρες διαλέξεις γνωστών πανεπιστημιακών καθηγητών σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης ενώ στο τέλος κάθε τομέα θα τους παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης από την Ακαδημία Πολιτών.

Η πρώτη διάλεξη έγινε από τον καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρο της Ακαδημίας των Πολιτών κ. Ευστράτιο Παπάνη με θέμα: «Αυτοεκτίμηση και Κατάθλιψη». Η διάλεξη διήρκησε μιάμιση περίπου ώρα και στη συνέχεια οι σπουδαστές υπέβαλαν ερωτήσεις και έγινε διάλογος.

Τούλα Κεκάτου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το