Πολιτισμός

22 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στο βιβλίο

Της
Μαίρης Τσακνάκη Γαβαλά

Και το Ερωτηματολόγιο του Proust αυτοσχεδιάζει και κάνει ερωτήσεις σε συγγραφείς μέσω των βιβλίων τους και αυτοί μας δίνουν μια αράδα δική τους. Άρα σήμερα μιλάνε τα βιβλία.
Ισίδωρος Ζουργός, Ανεμώλια:
Τα Ανεμώλια είναι ένα βιβλίο για την αντρική φιλία και τη φυγή. Ανεμώλια στη γλώσσα του Ομήρου είναι τα λόγια του ανέμου, τα μάταια, τα ανώφελα. Σ’ αυτό το μυθιστόρημα είναι η διαφυγή από τον κόσμο της αρσενικής απελπισίας, η απόδραση από την ασφυκτική καθημερινότητα, η δίψα της αναζήτησης της νεότητας κι εκείνης της ομορφιάς που καταλύει τον χρόνο.
Χρόνης Μουστάκας, Οι ιππότες του ουρανού:
Το βιβλίο ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή. Ο δρόμος για την Ιερουσαλήμ αποδείχτηκε πολύ μακρύς. Το φοβερότερο θηρίο είναι ο άνθρωπος. Ένα έργο εξαιρετικής ωριμότητας και λογοτεχνικής γραφής.
Ιωάννα Γκανέτσα, Θείο Δώρο:
Ένα μυθιστόρημα για τη στιγμή που πέρασε και για την πιθανότητα να μην έρθει ποτέ ξανά. Η έμπνευση υπάρχει, αλλά πρέπει να σε βρει να δουλεύεις.
Νίκος Μπακουνάκης, Όταν έπεσα στο μελανοδοχεία:
Πώς ένας έφηβος ανακαλύπτει το βιβλίο και την ανάγνωση. Πώς περνάει από το κόμικ στο Camus; Η Πάτρα, η Αθήνα, το Παρίσι είναι οι χώροι δράσης του ήρωα – αφηγητή.
Λένα Διβάνη, Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας:
Μια ακροβασία ανάμεσα στην ιστορία και στη λογοτεχνία. Μόνο η Λένα Διβάνη θα μπορούσε να τα καταφέρει.
Άλκη Ζέη, Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο: Μνήμη και πολλή αγάπη χρειάζεται για να γραφεί η ιστορία μιας ζωής.
Στέφανος Ξενάκης, Ναι:
Γιατί ναι; Μόνο με ένα δυνατό ναι θα κερδίσεις. Ένα όχι είναι αρκετό για να μη χάσεις. Ένα ταξίδι αναζήτησης, βαθύ, διεισδυτικό, απελευθερωτικό το Ναι ξεκινάει σαν ψίθυρος και μεταμορφώνεται σε έναν ύμνο στη ζωή. Ναι!!
George Steiner, Ένα μακρύ Σάββατο:
Ένα βιβλίο είναι ένα πανόραμα ενός πνευματικού σύμπαντος. Εδώ είναι και ο επίλογος μιας ζωής αφιερωμένης στις ιδέες, στα γράμματα. Ο Στάινερ δίνει απαντήσεις ενώ δεν παύει να θέτει ερωτήματα συχνά προκλητικά για το μακρύ Σάββατο της ανθρώπινης ύπαρξης, την ατέρμονη προσμονή, τον τρόμο της ματαιότητας και την αβέβαιη λύτρωση.
Βεατρίκη Σαΐας Μαγρίζου, Το βραχιόλι της φωτιάς:
Πόλεμος, ναζιστική θηριωδία, Άουσβιτς. Οι σκληρές σελίδες του Ολοκαυτώματος. Η οδύσσεια ενός βραχιολιου.
Νικόλας Χριστοδούλου, Τα παιδιά του λαγού:
Αληθινή ιστορία ενός κοσμοπολίτη,
Citoyen du monde. Του Νικόλα Χριστοδούλου. Η Ελλάδα, η Γαλλία, το Παρίσι, η Σορβόνη, η Κύπρος άλλοτε και σήμερα τα πάντα είναι στο βλέμμα του συγγραφέα, το οποίο είναι στραμμένο στους άλλους, στον κόσμο. Η γλυκιά νοσταλγία του παρελθόντος δοσμένη αριστοτεχνικά από έναν μελετητή του Proust, τον Νικόλα Χριστοδούλου. Τα παιδιά του λαγού, η ιστορία της Κύπρου. Ο τόπος είναι οι άνθρωποι κι όταν οι άνθρωποι σκορπίζουν σαν τα παιδιά του λαγού, για να σωθούν από το πόλεμο χάνεται κι ο τόπος. Ο συγγραφέας έχει κυπριακή καταγωγή. Κουβαλάει την ιστορία στην πλάτη του ως ένας Citoyen du monde flâneur.
Η συζήτηση με τους συγγραφείς και τα βιβλία τους θα συνεχιστεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το