Τοπικά

Στα 150 τα κενά μέχρι τέλος του 2010 στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας

«Κύμα» φυγής αστυνομικών και υπολειτουργία υπηρεσιών

Ούτε χαρτί εκτυπώσεων δεν διαθέτουν πολλές υπηρεσίες…

.

Μία ακόμη ένστολη διαμαρτυρία πραγματοποιείται σήμερα με σημείο συγκέντρωσης την πλατεία Κολοκοτρώνη στην Αθήνα (Παλαιά Βουλή).

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και οι συνεχείς περικοπές στους μισθούς σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και αναλώσιμα οδηγούν τους αστυνομικούς στο δρόμο, ενώ καταγράφεται «κύμα φυγής» από το Σώμα.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες της Μαγνησίας εμφανίζουν ήδη 100 κενές οργανικές θέσεις, ενώ μέχρι και χθες είχαν καταθέσει αίτημα για συνταξιοδότηση 45 αστυνομικοί. Η οργανική δύναμη της ΑΔΜ είναι 513 αστυνομικοί για όλες τις υπηρεσίες, σε ένα Νομό με δύσκολα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, λιμάνι, αεροδρόμια και υπηρεσίες «στόχους» που απαιτούν αυξημένη φύλαξη.

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Τρία είναι τα βασικά αιτήματα της σημερινής ένστολης κινητοποίησης: Προσλήψεις προσωπικού, καθώς όλες οι υπηρεσίες εμφανίζουν πολλά κενά, να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός για την Ελληνική Αστυνομία το 2011 και να ενσωματωθούν στο ενιαίο μισθολόγιο τα επιδόματα των αστυνομικών, καθώς αυτά ανεβάζουν το βασικό μισθό, που είναι 684 ευρώ.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας δρομολογεί λεωφορεία που θα αναχωρήσουν για την Αθήνα, στις 11 το πρωί. Η αναχώρηση θα γίνει από τη λεωφόρο Λαμπράκη, μπροστά από το χώρο του Δημαρχείου. Η διοίκηση της τοπικής Ένωσης καλεί τους αστυνομικούς να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που προγραμματίζεται για τις 4.30 το απόγευμα, στην πλατεία Κολοκοτρώνη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας κ. Στεργ. Κωνσταντάρας τονίζει – για ακόμη μία φορά – πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη προσωπικού, ενώ ανησυχητικός εμφανίζεται από τη μαζικότητα αιτήσεων συνταξιοδότησης. Από την οργανική δύναμη των 513 αστυνομικών, κενές είναι οι 100 θέσεις, ενώ οι αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται πως θα φτάσουν στις 50.

«Η Αστυνομία λειτουργεί βασιζόμενη στο φιλότιμο των αστυνομικών. Υπάρχουν πολλά και σοβαρά καθημερινά προβλήματα, ακόμη και λειτουργικά» υπογραμμίζει και προσθέτει χαρακτηριστικά πως «πολλές υπηρεσίες δεν έχουν ούτε χαρτί για εκτυπώσεις…».

«Η Αστυνομία έχει γίνει φτωχός συγγενής» συνεχίζει και σημειώνει ακόμη ότι «η προμήθεια καυσίμων των αυτοκινήτων της Αστυνομίας πρέπει επιτέλους να γίνεται από το στρατό και όχι από ιδιώτες, στους οποίους άλλωστε το κράτος οφείλει χρήματα». Ο προϋπολογισμός του 2011 για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα είναι μειωμένος κατά 360 εκατομμύρια ευρώ. «Το ποσό είναι πολύ μεγάλο και θα επηρεάσει ακόμη και τις λειτουργικές δαπάνες των αστυνομικών υπηρεσιών» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντάρας.

Η περικοπή των μισθών στους αστυνομικούς, ετησίως, κυμαίνονται από 4.000 ευρώ (για τους χαμηλόβαθμους) έως 7.000 ευρώ (για τους υψηλόβαθμους). Διευκρινίζει πως ο μισθός ενός αστυνομικού ανέρχεται σε 684 ευρώ και το αίτημα είναι η ενσωμάτωση επιδομάτων στον μισθό ώστε ο μισθός θα πλησιάζει περίπου στα 1.000 ευρώ. «Δεν ζητούμε αύξηση, αλλά με το ενιαίο μισθολόγιο ζητούμε να μη χαθούν τα επιδόματα που κυμαίνονται από 200-300 ευρώ και ανεβάζουν κάπως το μηνιαίο μισθό».

Υπολειτουργία τμημάτων

Το κλείσιμο των εννέα συνολικά αστυνομικών σταθμών στη Μαγνησία έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση των χρημάτων που δίνονται έναντι ενοικίων. «Αυτό είναι το θετικό από την εφαρμογή «Καλλικράτη» και στην Αστυνομία» παρατηρεί ο κ. Κωνσταντάρας και προσθέτει πως «ο μικρός αριθμός αστυνομικών που υπηρετούσαν σε αυτούς και μετακινήθηκαν στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής δεν τα ενίσχυσαν αποτελεσματικά. «Φυσικά δεν υπήρχε άλλη λύση από το κλείσιμο των σταθμών. Όμως και τα αστυνομικά τμήματα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες αστυνόμευσης των περιοχών ευθύνης τους». Ενδεικτικά αναφέρει πως στο Αστυνομικό Τμήμα Βελεστίνου, με περιοχή ευθύνης από το Βελεστίνο μέχρι και το Κεραμίδι, υπηρετούν 10 αστυνομικοί. Στο τμήμα Μηλεών, με περιοχή ευθύνης όλο σχεδόν το Πήλιο μέχρι το Τρίκερι, υπηρετούν 15 άτομα, στο τμήμα Αλμυρού, με ευθύνη από τον Πτελεό, τους Αγίους Θεοδώρους, αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου έως και την Ανάβρα, υπηρετούν 25 άτομα. «Τα χιλιόμετρα είναι πολλά και το ένα περιπολικό που βγαίνει από κάθε τμήμα δεν μπορεί να καλύψει όλες τις περιοχές. Την ίδια στιγμή που η εγκληματικότητα, λόγω και της οικονομικής κρίσης, έχει αυξηθεί, δεν υπάρχει αστυνόμευση με την παρούσα κατάσταση» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών.

Επισημαίνει ακόμη ότι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι πολύ σοβαρό, θα γίνει οξύτερο το 2011 με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και αν δεν αντιμετωπιστεί η λειτουργία της Αστυνομίας βρίσκεται στην κυριολεξία στον «αέρα». Έως τώρα γίνονται εσωτερικές μετακινήσεις αστυνομικών από υπηρεσία σε υπηρεσία, αλλά και πάλι δεν δίνεται λύση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το