Τοπικά

Μία απεργία, δύο συγκεντρώσεις

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

48ωρες απεργίες των γιατρών ΙΚΑ, συνεχίζουν και την Πέμπτη στον ΟΣΕ

Κάλεσμα στους εργαζομένους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους φοιτητές να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στην αυριανή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, καθώς και στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας , απηύθυναν χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου και η αντίστοιχη του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, οι δύο συνδικαλιστικοί φορείς προανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στις επιπτώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου και στις αλλαγές που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις. Στις 10 το πρωί αύριο Τετάρτη στην πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο θα πραγματοποιηθούν η απεργιακή συγκέντρωση και η πορεία της γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Στο μεταξύ, 48ωρη απεργία κήρυξαν για αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη οι σιδηροδρομικοί, εξαιτίας της οποίας καταργούνται όλα τα δρομολόγια των επιβατικών και εμπορικών αμαξοστοιχιών το εν λόγω διήμερο.

Ρεπορτάζ:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

Τη μαζική και ενωτική συμμετοχή των εργαζομένων στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική, πανεργατική απεργία, που κήρυξαν ενάντια στις επιπτώσεις του μνημονίου και στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, περιμένουν οι εκπρόσωποι του τοπικού συνδικαλιστικού κινήματος, όπως τόνισαν στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

«Καλούμε την εργατική τάξη, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους φοιτητές», επισήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Θαν. Παπαδημόπουλος, «να συμμετάσχουν ενωτικά και μαζικά στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. Όλοι μαζί να καταγγείλουμε την πιο άγρια και χωρίς έλεος αντεργατική επίθεση με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Διαδηλώνουμε ενάντια στον προϋπολογισμό λιτότητας, τις επιχειρησιακές συμβάσεις, την κατάρρευση της εργατικής νομοθεσίας, τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις και τις αναγκαστικές άδειες. Καταγγέλλουμε ορισμένες επιχειρήσεις της περιοχής μας, οι διοικήσεις των οποίων απαγόρευσαν στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου την είσοδό της στους χώρους εργασίας, αποτρέποντας έτσι την ενημέρωση των εργαζομένων και τη διανομή έντυπου υλικού», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημόπουλος.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Κ. Γεωργούλας σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ότι δεν θα είχαμε νέα μέτρα περικοπών των μισθών και των συντάξεων. Οι ωμές παρεμβάσεις του νομοσχεδίου στα εργασιακά καταλύουν κάθε δικαίωμα των εργαζομένων. Η εργασία θα γίνει ζούγκλα. Οι παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα δεν αποτελούν απαιτήσεις τις τρόικας. Πιθανώς ο ΣΕΒ να έχει αυξημένη συμμετοχή στα νέα μέτρα. Η κοινωνία πρέπει μαζικά, ενωτικά και κυρίως ειρηνικά, να βγει αύριο στους δρόμους. Είναι βέβαιο ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν. Ο κόσμος «βράζει» και πρέπει να διαδηλώσει ειρηνικά, αλλά με βροντερή φωνή», τόνισε ο κ. Γεωργούλας.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ κ. Δημ. Κουτσούκος δήλωσε ότι «τα προβλήματα είναι γνωστά εδώ και ένα χρόνο, που εφαρμόζονται αυτά τα πρωτόγνωρα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Πρώτη φορά με Νόμο μειώθηκαν οι μισθοί, τα δώρα και τα επιδόματα. Το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται σε εκκρεμότητα, βάσει πάντα των προτάσεων της ΑΔΕΔΥ. Δεν θα δεχτούμε άλλες μειώσεις. Τα προβλήματα οξύνονται, οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνονται, το ίδιο και οι έμμεσοι φόροι, ενώ μειώνεται το εισόδημα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η μαζική και ενωτική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της 15ης Δεκεμβρίου», κατέληξε ο κ. Κουτσούκος.

Το ΠΑΜΕ

Στις 10 αύριο το πρωί στην πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο θα πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση της γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο της γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση, περιλαμβάνονται τα εξής:

«Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Δουλειά για όλους, μόρφωση, Υγεία. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Η υψηλή κερδοφορία τους, οι τεράστιες κρατικές χρηματοδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές δημιούργησαν το κρατικό χρέος. Αυτοί να πληρώσουν και όχι ο λαός. Στην Κυβέρνηση και την τρόικα απαντάμε, κάτω τα χέρια από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις συντάξεις και τα Νοσοκομεία. Να καλύψει τώρα η Κυβέρνηση τα τεράστια χρέη που έχει το Κράτος προς τα Ταμεία και τους Οργανισμούς. Να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Τη συμμετοχή του στην αυριανή απεργία ανακοίνωσε και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», το οποίο θα συμμετέχει στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Επίσης, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα συμμετάσχει και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Νομού Μαγνησίας.

Οι γιατροί ΙΚΑ

Προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ αναμένεται να παρουσιασθούν ολόκληρη την εβδομάδα, λόγω των δύο 48ωρων απεργιών των γιατρών του Ιδρύματος, οι οποίοι συμμετέχουν και στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Κύρια αιτήματα της απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ είναι:

Άμεση ανανέωση των συμβάσεων έργου όλων των γιατρών του ΙΚΑ, των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει ή λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα και προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων αορίστου χρόνου, με κύριο κριτήριο την προϋπηρεσία στο Ίδρυμα.

Άμεση κάλυψη των αναγκών περίθαλψης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, αναβάθμιση της περίθαλψης, βελτίωση των τηλεφωνικών ραντεβού του «184».

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αορίστου χρόνου, άμεση λειτουργία του Β’ Υπηρεσιακού Συμβουλίου, υλοποίηση του επιστημονικού βαθμολογίου κ.λπ.

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ πρέπει να γνωρίζουν ότι τα τηλεφωνικά ραντεβού με το 184, δεν ενημερώνουν ποιοι γιατροί απεργούν.

Επίσης, τη συμμετοχή του στην αυριανή 24ωρη απεργία ανακοίνωσε και το σωματείο εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Στον ΟΣΕ

Ακινητοποιημένα θα μείνουν τα τρένα αύριο Τετάρτη, ημέρα της γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά και μεθαύριο Πέμπτη, λόγω της 48ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω της σημερινής στάσης εργασίας των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο στη γραμμή Λάρισας – Βόλου – Λάρισας θα εκτελεστούν μόνο τέσσερα δρομολόγια. Πρόκειται για τα δρομολόγια Λάρισας – Βόλου με ώρες αναχώρησης στις 10 το πρωί και στις 6 το απόγευμα και τα αντίστοιχα Βόλου – Λάρισας με αναχώρηση στις 11 το πρωί και στις 19.49 απόψε.

Για αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη καταργούνται λόγω της 48ωρης απεργίας των σιδηροδρομικών όλα τα δρομολόγια των επιβατικών και εμπορικών αμαξοστοιχιών.

Οι εκπαιδευτικοί

Δυναμικά θα συμμετέχει στην αυριανή απεργία η ΕΛΜΕ, που σχεδιάζει αποκλεισμό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πορεία και συναυλία διαμαρτυρίας. Ανήμερα της πανεργατικής απεργίας της 15ης Δεκεμβρίου, στις 7:30 το πρωί, οι καθηγητές θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Από εκεί, με πορεία θα κατευθυνθούν προς την πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή του συνόλου των εργαζομένων και θα συνεχίσουν με συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης. Το απόγευμα, στις έξι, θα επιστρέψουν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου μαζί με τους δασκάλους, θα πραγματοποιήσουν συναυλία- διαμαρτυρία. Κάθε μία φωνή αντίστασης που θα δίνει το «παρών», θα ανάβει στην πλατεία και ένα κερί

Οι δημοσιογράφοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας αποφάσισε τη συμμετοχή των μελών της στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία, καθώς και στην 48ωρη απεργία στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, κινητοποίηση που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

«Οι δημοσιογράφοι αγωνιζόμαστε για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το σταμάτημα των απολύσεων, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την λήψη μέτρων για προστασία των ανέργων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να λάβουν μαζικά και ενωτικά μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς και να συμμετέχουν στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις», αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 9.30 αύριο το πρωί θα συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 15 Δεκέμβρη ανοίγει  ουσιαστικά το δεύτερο γύρο αντιπαράθεσης των εργαζομένων με τις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τρόικα, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε κοινωνικό και εργασιακό νεκροταφείο.
Το μνημόνιο νούμερο 3 είναι ακόμα πιο σκληρό και αντεργατικό, δεν αφήνει τίποτε όρθιο. Έχει ήδη ανοίξει την όρεξη του ΣΕΒ, να απαιτεί με θρασύτατα την κατάργηση και των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων, που έμειναν ακόμα ανέπαφα και την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το