Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Στήριξη των απόρων από τα Μοναστήρια

Προχωρούν σε διανομή τροφίμων για αντιμετώπιση του προβλήματος της σίτισης
Προχωρούν σε διανομή τροφίμων για αντιμετώπιση του προβλήματος της σίτισης

Στη διανομή τροφίμων και διοργάνωση συσσιτίων προχωρούν Μοναστήρια της Μητρόπολης Δημητριάδος για να στηρίξουν τους άπορους που αυξάνονται λόγω της κρίσης, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της τοπικής εκκλησίας. Ζυμαρικά, όσπρια, ελιές και λάδι είναι μερικά από τα προϊόντα που διαθέτουν σε οικογένειες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της σίτισης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρέχεται και υλική βοήθεια.

Οι περιπτώσεις ανθρώπων που βοηθιούνται ποικίλλουν. Άλλοι είχαν ανέκαθεν κάποια πνευματική σχέση με ένα Μοναστήρι και τώρα που βρέθηκαν σε δύσκολη οικονομικά στιγμή, αναζητούν στις Ιερές Μονές ένα οικονομικό στήριγμα, ένα πιάτο φαΐ, για να επιβιώσουν. Υπάρχουν, όμως και άλλοι που για πρώτη φορά προσεγγίζουν τα Μοναστήρια για να βοηθηθούν λόγω της έκτακτης κατάστασης που βρέθηκαν.

Βέβαια η μεγαλύτερη βοήθεια προσφέρεται από τους Ιερούς Ναούς και τις κοινωνικές υπηρεσίες της Μητρόπολης. Ωστόσο στην περιφέρεια, όπου λειτουργούν τα Μοναστήρια, υπάρχουν άνθρωποι της υπαίθρου, άποροι, μοναχικοί ανήμποροι ηλικιωμένοι που καταφεύγουν εκεί για να πάρουν κάποια τρόφιμα και να αντιμετωπίσουν την απορία. Αλλά και κάτοικοι από το Βόλο μεταβαίνουν στα μοναστήρια ζητώντας στήριξη.

Η βοήθεια που μπορούν να δώσουν τα Μοναστήρια έγκειται κυρίως στα τρόφιμα, ενδεχομένως και σε κάποια υλική συνδρομή. Η στέγαση είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς οι Μονές λόγω του ιδιαίτερου τρόπου λειτουργίας και πνευματικής διαβίωσης των μοναχών, δεν μπορούν να διαχειριστούν τα περιστατικά των αστέγων.

Η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Ξενιάς Νυμφοδώρα σημείωσε πως ανέκαθεν η Μονή βοηθούσε άπορους, αλλά το τελευταίο διάστημα που έχει δημιουργηθεί η κρίση, οι ανάγκες αυξήθηκαν. Στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, προσφέρουμε τρόφιμα, μακράς διάρκειας, όπως μακαρόνια, άλλα ζυμαρικά, ακόμη και λάδι. Επίσης δίνουμε και φαγητό.

Και επειδή η Ιερά Μονή βρίσκεται μακριά από τα αστικά κέντρα οι συμπολίτες εκτός από τρόφιμα και φαγητό, ζητούν και χρήματα ακόμη και για να βάλουν βενζίνη στο όχημά τους και να μετακινηθούν.

Η ηγουμένη υπογραμμίζει ότι η βοήθεια θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, όσο αντέχουν οι δυνάμεις της Μονής να προσφέρει αυτό το κοινωνικό έργο.

Παράλληλα μπορεί να εξεταστεί και η προοπτική να παρέχεται στέγαση στις γυναίκες που έχουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και ουσιαστικά είναι άστεγες. Βέβαια η παροχή στέγασης θα γίνεται για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Ξενιάς διαβιούν οκτώ μοναχές.

Σημαντική είναι η βοήθεια σε τρόφιμα που προσφέρεται και από την Ιερά Μονή Ταξιαρχών στο Πήλιο. Όσπρια, ζυμαρικά, ελιές, ψωμί, λάδι, είναι μερικά από τα τρόφιμα που δίνονται στους άπορους. Η ηγουμένη Νικοδήμη τόνισε πως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι ανάγκες και η Ιερά Μονή προσφέρει βοήθεια σε ανθρώπους τόσο από τα χωριά, όσο και από την πόλη του Βόλου. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά και μας ζητούν βοήθεια, αν μπορούμε να τους βρούμε κάποια εργασία. Άλλοι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τις δόσεις στην τράπεζα. Προσπαθούμε να συνδράμουμε με τις αντοχές που έχει το Μοναστήρι. Βέβαια στη στέγαση δεν έχουμε τα περιθώρια να καλύψουμε τις ανάγκες των ανθρώπων.

Πλέον στα Μοναστήρια διαβιούν μορφωμένοι μοναχοί και μοναχές με σπουδές και οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες στους φτωχούς συμπολίτες.

Ο γραμματέας της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου τόνισε πως τα Μοναστήρια της περιοχής μας στήριζαν και στηρίζουν το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας με διάφορους τρόπους. Ενδεικτικά προσφέρουν τρόφιμα για να τη στήριξη των απόρων και την προώθηση των φιλανθρωπικών δράσεων.

Έλευση Αγιορειτών πατέρων στον Αλμυρό

Μεγάλη ευλογία για την περιοχή του Αλμυρού αποτελεί η έλευση των Αγιορειτών Νεοφύτου Ιερομονάχου και Παταπίου Μοναχού, οι οποίοι θα παραμείνουν στην περιοχή το τριήμερο 6 έως και 8 Απριλίου.

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών, καθώς και των ομιλιών με την ευκαιρία της παρουσίας των Αγιορειτών πατέρων Παταπίου και Νεοφύτου έχει ως εξής:

Κυριακή  7  Απριλίου: 7:00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως, 6:00 μ.μ. Κατανυκτικός Εσπερινός, ομιλία του Μοναχού π. Παταπίου με θέμα: «Σταυροαναστάσιμη πορεία προς το Πάσχα». Θα ακολουθήσει συνομιλία με τους Νέους του Συνδέσμου Νέων (στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως).

Δευτέρα  8  Απριλίου 2013: 6:30 μ.μ. Ο Μοναχός π. Πατάπιος θα ομιλήσει στο Κέντρο Νεότητος Επαρχίας Αλμυρού με θέμα: «Πνευματικό Οδοιπορικό στον Άγιο Όρος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το