Τοπικά

Θα εκμισθωθούν οι εκτάσεις του κτήματος Κάρλας

Η καλλιεργήσιμη έκταση του κτήματος Κάρλας φτάνει τα 9.000 στρέμματα περίπου και το αντίτιμο για την εκμίσθωση θα ανέρχεται στα 5 ευρώ ανά στρέμμα
Η καλλιεργήσιμη έκταση του κτήματος Κάρλας φτάνει τα 9.000 στρέμματα περίπου και το αντίτιμο για την εκμίσθωση θα ανέρχεται στα 5 ευρώ ανά στρέμμα

 

Το θέμα της εκμίσθωσης των κτημάτων της Κάρλας για το 2013 απασχόλησε τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπό την προεδρία του περιφερειάρχη κ. Κων. Αγοραστού και εκπροσώπων Αγροτικών Συνεταιρισμών από τους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας. Με την ψήφιση τον Ιανουάριο του 2013 τροποποιητικού ΦΕΚ η καλλιεργήσιμη έκταση των 9.000 περίπου στρεμμάτων του κτήματος Κάρλας δίνεται η δυνατότητα να εκμισθωθεί σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και σε αγρότες, οι οποίοι ήταν δικαιούχοι κατά την τελευταία πενταετία. Να αναφερθεί ότι το αντίτιμο για την εκμίσθωση θα ανέρχεται σε πέντε ευρώ το στρέμμα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής ενημέρωση από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστό και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Χρ. Σιδερόπουλο στους εκπροσώπους των Αγροτικών Συνεταιρισμών σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου με την ψήφιση του τροποποιητικού ΦΕΚ τον Ιανουάριο του 2013. Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός, «προσπαθούμε να βρούμε λύση για να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στην εκμίσθωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Κάρλα, καθώς το συγκεκριμένο καθεστώς θα ισχύσει για το 2013, αφού από την επόμενη χρονιά αλλάζουν τα πράγματα με τη νέα ΚΑΠ. Ενημερώσαμε τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων για το θέμα και τους δώσαμε κατευθύνσεις σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί» προσέθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρ. Σιδερόπουλος τόνισε πως «με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο αλλάζει στην ουσία ο Νόμος περί διάθεσης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του κτήματος Κάρλας. Αυτήν την έκταση θα μπορούν να εκμισθώσουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και όσοι ήταν μισθωτές εκτάσεων κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν έχουν δικαίωμα εκμίσθωσης οι Συνεταιρισμοί, όπως προκύπτει από τη Νομοθεσία. Η σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έγινε για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του Νόμου. Το θέμα το χειρίζεται ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ευελπιστούμε να μην προκύψει το παραμικρό πρόβλημα» συμπλήρωσε ο κ. Σιδερόπουλος.

Όπως προαναφέρθηκε η καλλιεργήσιμη έκταση του κτήματος Κάρλας, φτάνει τα 9.000 στρέμματα περίπου και το αντίτιμο για την εκμίσθωση θα ανέρχεται στα 5 ευρώ ανά στρέμμα.

Να αναφερθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους 2.000 και πλέον ακτήμονες της ευρύτερης περιοχής Κάρλας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για όσα προέβλεπε ο Νόμος 4061/2012, που ήθελε να εφαρμόσει του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και αυτό γιατί όπως υποστήριζαν «κινδύνευαν να χάσουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης κρατικών εκτάσεων». Ουσιαστικά πρόκειται για εκτάσεις ιδιοκτησίας του υπουργείου, τις οποίες δεκαετίες τώρα ενοικιάζουν οι ακτήμονες για καλλιέργεια και παραγωγή, με την υπογραφή συμβάσεων κάθε χρόνο παλαιότερα με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και πλέον με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με το προαναφερόμενο Νόμο η παραχώρηση των εκτάσεων θα γινόταν με τη διαδικασία της δημοπρασίας, με τους ακτήμονες και τους συνεταιριστές να υποστηρίζουν ότι με τη δημοπρασία οι κρατικές εκτάσεις θα παραχωρούνται σε μία εταιρεία ή σε έναν ιδιώτη, που θα έχει την οικονομική δυνατότητα να πλειοδοτήσει στη διαδικασία.

Μετά τις προαναφερόμενες αντιδράσεις κατατέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο το τροποποιητικό ΦΕΚ, με το οποίο δίνεται τώρα η δυνατότητα εκμίσθωσης των εκτάσεων στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε όσους είχαν μισθώσει εκτάσεις κατά την τελευταία πενταετία.

Να αναφερθεί ότι στην περίπτωση που οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις του κτήματος Κάρλας δεν εκμισθωθούν, θα χαθούν για το 2013 οι επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα 9.000 στρέμματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το