Τοπικά

Σε Βόλο και Λάρισα ψάχνουν το φάντασμα του «νέου Κόλα»

Σ6-Φ1-ΕΛΑΣ-ΕΛΕΓΧΟΣ

Περίπου τρεις εβδομάδες μετά τον θάνατο του 36χρονου δραπέτη των φυλακών Τρικάλων Μάριο Κόλα έξω από το χωριό Βροσίνα, οι διωκτικές αρχές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη σύλληψη ενός δραπέτη από τα Τρίκαλα που κατηγορείται για τέσσερις τουλάχιστον φόνους και θεωρείται ακόμη πιο επικίνδυνος από τον Κόλα. Πρόκειται για τον 27χρονο Λούλα Φλολάντ, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν αμέσως μετά την απόδραση από τα Τρίκαλα τον περασμένο Μάρτιο.

Ο επικίνδυνος κακοποιός θεωρείται βέβαιον ότι δεν έχει διαφύγει στην Αλβανία ή σε άλλη χώρα του εξωτερικού και «λουφάζει» σε άγνωστο κρησφύγετο στην Κεντρική Ελλάδα. Οπως χαρακτηριστικά λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «όλοι πιστεύουν ότι προτεραιότητά μας είναι η σύλληψη του 27χρονου συνεργού του Κόλα, Ιλίρ Κούπα. Ξέρουμε όμως ότι ο μεγάλος κίνδυνος και η νέα κρίση μπορεί να προέλθουν από τον Φλολάντ, μπροστά στον οποίο ο Κούπα έμοιαζε σχολιαρόπαιδο». Ηδη πραγματοποιούν διακριτικές έρευνες σε περιοχές κοντά στον Βόλο και στη Λάρισα, όπου πιθανολογούν ότι βρίσκεται το κατάλυμα του Φλολάντ, επανεξετάζουν τον φάκελο της προηγούμενης εγκληματικής δράσης του και ψάχνουν τους νέους συνεργούς του, με κύριο φόβο ότι ετοιμάζει νέες αιματηρές ληστρικές επιθέσεις.

 

Κυνηγούν δύο

Από τους οκτώ δραπέτες των φυλακών Τρικάλων έχουν σκοτωθεί από σφαίρες αστυνομικών ο Κόλα και μερικές ημέρες νωρίτερα ο 25χρονος Εντισον Λίκα. Στις αρχές Μαΐου είχε συλληφθεί ο πρώην συνεργός του Κόλα, ο 35χρονος Ερμάλ Λίτα. Δύο άλλοι από τους δραπέτες, ο 25χρονος Κλεμέντ Κάλα και ο 41χρονος Μουρατάι Μουρατάζ Αντμίρ, εκτιμάται ότι βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο ή σε χώρα της Βόρειας Ευρώπης έχοντας χρηματοδοτήσει το εγχείρημα της διαφυγής τους με 1,2 εκατ. ευρώ που άρπαξαν τον Μάιο από την Εθνική Τράπεζα της Λάρισας. Ο 31χρονος σερβιτόρος Φάτος Σουλάχ που διέπραττε ληστείες στην Κέρκυρα, στην Ηγουμενίτσα και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας υπολογίζεται ότι βρίσκεται κι αυτός εκτός Ελλάδος.

Και έτσι απομένουν ο Ιλίρ Κούπα, η καταδίωξη του οποίου συνεχίζεται στην Ηπειρο, και ο Λούλα Φλολάντ, που αποτελεί πλέον τον «μυστικό» κεντρικό στόχο της ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό γιατί, όπως λένε αξιωματικοί της Αστυνομίας, «ο Κόλα είχε συνδεθεί με τρεις ανθρωποκτονίες, που έγιναν ωστόσο στη διάρκεια συμπλοκών με αστυνομικούς. Ο Κούπα ποτέ δεν κατηγορήθηκε για αιματηρή επίθεση ή πυροβολισμούς, ο Φλολάντ όμως έχει σκοτώσει εν ψυχρώ τέσσερις ηλικιωμένους ανθρώπους και είναι πραγματικά αδίστακτος. Και οφείλουμε ακόμη να πούμε ότι, όπως ο Κόλα, φαίνεται να έχει ανοικτή βεντέτα στην Αλβανία και δεν μπορεί να επιστρέψει εκεί».

 

Αδίστακτοι

Η εγκληματική δράση της συμμορίας του Φλολάντ, που αριθμούσε 11 συνολικά μέλη (κυρίως Αλβανοί και Ρουμάνοι), όπως αποκαλύφθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στις 28 Ιουλίου 2011, ήταν πρωτοφανής. Από το καλοκαίρι του 2009 είχε διαπράξει στην Κεντρική Ελλάδα συνολικά περίπου 40 ληστείες, κυρίως σε σπίτια ηλικιωμένων. Εσπαγαν τον ομφαλό της κλειδαριάς και στη συνέχεια έδεναν, φίμωναν και χτυπούσαν ανελέητα τους άτυχους ανθρώπους. Τραγικό αποτέλεσμα της «πρακτικής» αυτής ήταν τέσσερα άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

Σε μια περίπτωση είχαν ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου μια ηλικιωμένη που έπασχε από Αλτσχάιμερ και δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι της έλεγαν. Σε μια άλλη αφαίρεσαν την τεχνητή οδοντοστοιχία μιας γυναίκας για να αφαιρέσουν τα χρυσά δόντια. Στις 19 Μαΐου 2011 βασάνιζαν επί 30 ώρες μια 55χρονη. Η άτυχη γυναίκα είχε βρεθεί νεκρή δεμένη και φιμωμένη στο μπάνιο του σπιτιού της στον Αγιο Γεώργιο Ιωλκού. Συνολικά στην κατοχή των μελών της σπείρας βρέθηκαν κοσμήματα αξίας μεγαλύτερης του ενός εκατομμυρίου ευρώ και περισσότερα από 35.000 ευρώ σε μετρητά. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησαν να συσχετίσουν με τη δράση αυτής της συμμορίας τον ιδιοκτήτη ενός ενεχυροδανειστηρίου στη Λάρισα και ενός κοσμηματοπωλείου στις Κυκλάδες που φέρεται να λειτούργησαν σαν κλεπταποδόχοι.

 

Οι συνεργάτες

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου γι’ αυτή την υπόθεση κάθισαν στα τέλη του 2012 στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργοδικείο Καρδίτσας συνολικά επτά άτομα. Με απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στον Φλολάντ επιβλήθηκε κάθειρξη τρεις φορές ισόβια και 25 χρόνια, ενώ στην 37χρονη Ελληνίδα που χρησιμοποιούσε σαν «δόλωμα» για να εντοπίζει «στόχους» επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπρόσθετα 25 χρόνια – είναι πλέον κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Ένας ακόμη Αλβανός, από τα βασικά μέλη της συμμορίας, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 χρόνων, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις από τους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης μικρότερες των έξι χρόνων φυλάκισης και ορισμένοι από αυτούς είναι ήδη ελεύθεροι.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για να βρουν τα ίχνη του Φλολάντ αναζητούν τους χώρους διαμονής ορισμένων συγγενών του που έχουν αλλάξει καταλύματα, όπως και τους χώρους όπου βρίσκονται – ελεύθεροι πλέον – πρώην συγκατηγορούμενοί του. Ακόμη αναζητήσεις γίνονται σε σπίτια ομοεθνών του στα πέριξ του Βόλου και στη Λάρισα.

 

Ο «σκληρός» – Από οικοδόμος… στο κλαρί

Ο Λούλα Φλολάντ ήλθε στην Ελλάδα την περίοδο 2005-2006 ενώ πολλοί συγγενείς του ζούσαν ήδη στην περιοχή της Νέας Δημητριάδας στον Βόλο. Αρχικά δούλεψε ως οικοδόμος, όμως γρήγορα αναζήτησε λεφτά στην παρανομία.

Οι αστυνομικοί δεν άργησαν να μάθουν για έναν νεαρό σκληρό Αλβανό που δημιουργούσε επεισόδια στα μπαρ της περιοχής. Έβγαζε εύκολα μαχαίρι και άρχισε να δημιουργεί μια συμμορία από ομοεθνείς του που τον έτρεμαν.

Κρίσιμο στοιχείο στην πορεία του ήταν η γνωριμία του με μια 37χρονη κοπέλα που εργαζόταν σε νυκτερινά κέντρα και την οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησε σαν «δόλωμα» και πληροφοριοδότη για να εντοπίζει άτυχους ηλικιωμένους με χρήματα στο σπίτι τους.

 

Η καταδίωξη του Ιλίρ Κούπα – Από

τον Νέο Κόσμο ως την Ηγουμενίτσα

Συνεχίζεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η καταδίωξη του δραπέτη Ιλίρ Κούπα. Ο 27χρονος Αλβανός ωστόσο γνωρίζει όλα τα μονοπάτια της περιοχής επειδή επί σειρά ετών δρούσε εκεί ως διακινητής λαθρομεταναστών αλλά και ως οδηγός που χρησιμοποιούσαν μέλη οργανωμένων συμμοριών. Ο Ιλίρ Κούπα είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2011 σε ένα δώμα τριώροφης κατοικίας στην οδό Ιππάρχου 21 στον Νέο Κόσμο.

Ο δραπέτης, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους από τις φυλακές Γρεβενών όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης για υπόθεση λαθρομεταναστών, κατηγορήθηκε μαζί με άλλους τρεις Αλβανούς για ληστρική εισβολή σε μονοκατοικία στο Ντράφι Ραφήνας, όπου με απειλή πιστολιών ακινητοποίησαν τον 35χρονο ιδιοκτήτη και ύστερα άρπαξαν 15.000 ευρώ καθώς και τα κλειδιά του ΙΧ του. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι εκείνη την περίοδο ο Κούπα και οι συνεργοί του είχαν προχωρήσει σε ληστείες σε ένα σπίτι στο Καπανδρίτι και σε δύο τροχόσπιτα στη Δροσοπηγή Αφιδνών, ενώ φορώντας κουκούλες άρπαξαν από το χρηματοκιβώτιο οίκου ευγηρίας στον Χολαργό περίπου 4.700 ευρώ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το