Αθλητισμός

Ολυμπιακός Β.: Πιστοποιητικό από την ΕΕΑ μετά τις εκλογές;

Μετά τις εκλογές πρόκειται να εξεταστεί ο φάκελος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, καθώς δεν προβλέπεται να συνεδριάσει ξανά την προσεχή εβδομάδα η ΕΕΑ. Κι αυτό, γιατί όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, είναι πάγια τακτική της Πολιτείας να μην συνέρχονται όργανα την τελευταία εβδομάδα πριν την εκλογική διαδικασία. Η πιθανή ημερομηνία στην οποία θα συνεδριάσει η Επιτροπή είναι η 15η Μαΐου. Εκτός αν υπάρξει ισχυρή πολιτική πίεση από τους πολιτικούς του Βόλου και της Καβάλας, ώστε αυτή η κρατική Επιτροπή να προβεί στην εξέταση των φακέλων των ομάδων Βόλου και Καβάλας. Σήμερα στο Διοικητικό Εφετείο εκδικάζεται τη προσφυγή της ΠΑΕ.

Ρεπορτάζ: ΕΥΘΥΜΗΣ Δ. ΧΟΥΤΑΣ

Ανώφελη – προς το παρόν – κρίθηκε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, ως γνωστόν, κάθε δικαστική αντιδικία με την ΕΠΟ, από τη στιγμή που έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για την αποκατάσταση του Ολυμπιακού στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, για τον λόγο αυτό δεν εκδικάστηκε προχθές η προσφυγή της ΠΑΕ στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ.

Σήμερα, στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί η αίτησης της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου κατά του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, ως εποπτεύοντος την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού υπουργού και κατά της ΕΕΑ για την ακύρωση της από 15-9-2011 απόφασης της Επιτροπής, με την οποία απέρριψε το αίτημα της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου περί χορήγησης πιστοποιητικού.

Η υπόθεση, εφόσον εκδικαστεί κανονικά σήμερα, αναμένεται να βγει μετά από δύο περίπου μήνες, ωστόσο, ίσως και να μην έχει καμία αξία τότε, αν νωρίτερα η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εξετάσει τον φάκελο της ΠΑΕ (όπως αναμένεται να γίνει) και χορηγήσει στον Ολυμπιακό Βόλου πιστοποιητικό.

Ως γνωστόν, τόσο ο Ολυμπιακός Βόλου, όσο και η Καβάλα κατέθεσαν τους φακέλους τους στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και περιμένουν τη χορήγηση του πιστοποιητικού (εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις) ώστε να αγωνιστούν τη νέα περίοδο στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Επιθυμία τους είναι να παίξουν στη Σούπερ Λιγκ, στην κατηγορία δηλαδή, όπου αγωνίζονταν πριν την απόφαση της ΕΕΑ το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό, βέβαια, μπορεί να γίνει μόνο με την προϋπόθεση να αυξηθούν οι ομάδες από 16 σε 18. Θα πρέπει να υπάρχει η βούληση από την ΕΠΟ να αποκαταστήσει τις δύο ομάδες.

Κατά τη προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν εξετάστηκε ούτε ο φάκελος της Καβάλας, ο οποίος είχε κατατεθεί πολύ νωρίτερα στην ΕΕΑ – στις 6 Απριλίου – καθώς δεν ήταν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Δημοσιεύτηκε σε αθλητική ιστοσελίδα, πως αυτό που αποφάσισε η ΕΕΑ είναι να σταλεί επιστολή στην ΕΠΟ, τη Σούπερ Λιγκ και την Ένωση Β’-Γ’ Εθνικής, με την οποία θα ρωτούν πότε θα σταλούν στην Επιτροπή οι λίστες με το ποιες ομάδες υποβιβάζονται, ποιες προβιβάζονται και γενικότερα ποιοι είναι οι σύλλογοι που δικαιούνται συμμετοχής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, μπλέκοντας στην υπόθεση και τους Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα.

Θα πρέπει να τονίσουμε, πως αυτή η διαδικασία γίνεται κάθε χρόνο από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (δεν αναφέρεται, ωστόσο, στο συγκεκριμένο δημοσίευμα), καθώς η Επιτροπή ζητεί από τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου να ενημερωθεί ποιες θα είναι οι ομάδες με τις οποίες θα ασχοληθεί η ΕΕΑ.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε, πως Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα έχουν καταθέσει φάκελο στην ΕΕΑ, ζητώντας να αξιολογηθούν από την Επιτροπή ως ανώνυμες εταιρείες. Η Επιτροπή αυτό θα εξετάσει. Αν δηλαδή αυτές οι δύο ομάδες πληρούν τις προϋποθέσεις να αγωνιστούν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, διαθέτοντας όλα τα απαραίτητα – από τη νομοθεσία – δικαιολογητικά.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι υποχρεωμένη από το νόμο, πλέον, να εξετάσει τον φάκελο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, χωρίς να απαιτείται πρώτα από την ΕΠΟ να αποφασίσει σε ποια κατηγορία θα αγωνίζεται τη νέα χρονιά η ομάδα.

Από τη στιγμή που υφίσταται η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, μπορεί η ίδια – βάση νόμου – να καταθέσει αίτημα στην ΕΕΑ με το οποίο να ζητεί την αξιολόγησή της ως ανώνυμη εταιρεία. Αν δηλαδή πληροί τις προϋποθέσεις να λάβει μέρος στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Κάτι αντίστοιχο κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης για τις υπόλοιπες εταιρείες – πλην τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ – που είναι αρμόδια για την αδειοδότηση η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Την αξιολόγηση, όσον αφορά την κατηγορία που θα αγωνιστεί η ομάδα, θα την κάνει στη συνέχεια η ΕΠΟ.

Όπως προαναφέραμε, η ΕΕΑ είναι υποχρεωμένη από το νόμο να εξετάσει τον φάκελο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου (και της Καβάλας). Σε διαφορετική περίπτωση η βολιώτικη ΠΑΕ έχει τη δυνατότητα να προβεί σε νομικές ενέργειες κατά της ΕΕΑ, ως θεσμός, αλλά και προσωπικά κατά των μελών της Επιτροπής (καταθέτοντας αγωγές).

Πολιτική πίεση

στην ΕΕΑ πριν

τις εκλογές

Το αρνητικό στην παρούσα φάση είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, ο φάκελος της ΠΑΕ φέρεται πως θα εξεταστεί μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, γεγονός που αν συμβεί, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην έκβαση της υπόθεσης του Ολυμπιακού Βόλου.

Στην ουσία λοιπόν θα είναι αποτυχία των πολιτικών της Μαγνησίας αν δεν εξεταστεί ο φάκελος πριν τις εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δυνατόν να γίνει εμβόλιμη συνεδρίαση της ΕΕΑ, την ερχόμενη εβδομάδα, αρκεί να ασκηθούν οι κατάλληλες πολιτικές πιέσεις από τους βουλευτές, νυν και υποψηφίους του νομού.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το